Un Softpedist bucurestean are impresia ca in ultimele ierni a existat o corelatie intre comportamentul gugustiucilor si cum a fost vremea/iarna.
Citat:
Prognoza bazata pe gugustiuc se realizeaza prin interpretarea comportamentului de masa al gugustiucilor in anotimpul rece in functie de cat de "cantareata" este populatia in ansamblul ei si eventual si alte comportamente legate de cuibarit, avand in vedere ca este o specie care are o perioada foarte lunga de cuibarit si este dornica de exploatat orice fereastra de vreme buna pentru scos pui.
Informatiile oficiale releva faptul ca gugustiucul ar fi specia care s-a adaptat cel mai bine si in cel mai scurt timp la niste conditii de viata cu totul noi si cu totul diferite fata de zona in care initial a fost prezenta, in sudul si sud-estul Asiei, ajungand pana in nordul Europei. Chiar daca pare o pasare comuna care nu ar spune mare lucru, in realitate nu este asa si poate fi tratata ca o carte deschisa care nu si-a spus inca toate tainele. Noi aici incercam sa identificam simtul gugustiucului in ceea e priveste capacitatea de a prevedea vremea pe termen lung mai ales in anotimpul rece, in ansamblul ei.
Interesant va fi de vazut care este comportamentul populatiei de gugustiuci atunci cand avem o iarna severa in cea de-a doua parte a iernii, cum a fost in iarna 2011-2012.
Era bine daca eram atent la acest aspect inca de atunci, dar ceva parca imi spune ca in acea iarna nu au fost activi nici in prima parte a iernii, dar nu pot sa certific sigur, din moment ce nu am fost atent la acest detaliu in mod special la vremea aceea.
https://forum.softpedia.com/topic/11560 ... ge__st__90Cu alte cuvinte, nu canta gugustiucul (sunetul ala guguu-stuc, guuguu-stuc) vine iarna grea, canta gugustiucii, iarna este blanda.