forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Feb 08, 2025 3:41 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Variatia zilnica a umezelii aerului
MesajScris: Vin Apr 11, 2008 6:46 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

In stratul de aer de langa sol, regimul diurn al umezelii absolute si al tensiunii vaporilor depinde de suprafata subiacenta. Pe continente, tensiunea vaporilor are un minim inaintea rasaritului Soarelui, cand si temperatura este minima, si un alt minim secundar dupa amiaza intre orele 15-16, cand turbulenta este maxima. Maximele din cursul unei zile se produc intre orele 8-9 si intre orele 20-21, avand loc afluxul de evapori de dupa rasaritul Soarelui si de dupa incetarea schimbului vertical de dupa amiaza .

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Apr 12, 2008 10:38 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Mary, o tensiune mare a vaporilor se traduce prin imbogatirea cu vapori de apa a aerului si cresterea punctului de roua?
Am gasit intr-o carte un grafic al variatiei diurne a tensiunii vaporilor deasupra continentelor:

Fişiere ataşate:
Variatia tensiunii vaporilor.jpg
Variatia tensiunii vaporilor.jpg [ 14.56 KiB | Vizualizat de 2361 ori ]

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 13, 2008 11:48 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

Umiditatea aerului se poate exprima prin temperatura punctului de roua, care este temperatura la care trebuie racit aerul umed, la presiune constanta si cu un continut constant de vapori pentru a aparea saturatia in raport cu o suprafata plana de apa pura.
Pentru ca umiditatea relativa depinde de continutul de vapori din aer, se poate schimba daca
- se suplimenteaza aerul cu vapori, umiditatea creste
- sau se schimba temperatura; scade temperatura, creste uiditatea relativa, creste temperatura, scade umiditatea.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Apr 14, 2008 8:42 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

In stratul de aer din vecinatatea solului sursa principala de vapori o constituie suprafata solului, adica umezeala din sol si/sau rauri, lacuri, balti, vegetatie, etc. In absenta precipitatiilor sau a unui aport de umezeala advectiv, exista o singura sursa de vapori de apa in acest strat: evaporarea apei din/de pe sol ca urmare a efectului de incalzire al radiatiei solare. Deci, odata cu rasaritul soarelui, apare un prim forcing de crestere a umiditatii langa sol (la statiile meteo de suprafata). Pe de alta parte, procesele opuse (puturi de vapori), prin care umiditatea langa sol tinde sa scada sunt 2: condensarea vaporilor pe sol (roua, bruma) sau in produse de condensare de langa sol cum ar fi ceata, care se produce in partea finala a noptii pana la rasaritul soarelui, precum si transportul de vapori turbulent/convectiv catre straturile mai inalte, care se produce incepand cu rasaritul soarelui si, mai intens, dupa atingerea temperaturii de cumulizare si aparitia convectiei in stratul limita. Din combinarea acestor 3 procese rezulta mersul general (statistic) al umiditatii diurne:
a. scadere dupa apusul soarelui, cand sursa de vapori dispare, si incep sa actioneze procese de condensare care extrag vapori de apa din aer, pana la un minim inainte de rasarit
b. crestere dupa rasarit, cand evaporarea este intensa in conditiile radiatiei solare in crestere, crestere care duce umdiitatea la un maxim in momentul cand procesele de transport in altitudine duc la oprirea si inversarea acestei tendinte, in general dupa orele 11-12;
c. scaderea umiditatii la sol in conditiile transportului vaporilor in altitudine se mentine vara pana la oprirea convectiei, care, statistic, are loc seara destul de tarziu, cand
d. se produce o reluare temporara a cresterii umiditatii la sol, pana cand efectul de scadere al condensarii la sol apare din nou si se ajunge la a)

Sus

Subiectul mesajului: SALUT !
MesajScris: Lun Apr 14, 2008 12:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Iceage, as vrea sa-mi explici in termeni simpli cum de apar furtuni puternice si pe parcursul noptii cand nu mai exista radiatie solara. Convectia este mentinuta datorita solului puternic incalzit pe parcursul zilei sau cum ?
In general, stiu ca furtunile convective predomina in special dupa-amiaza.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Apr 14, 2008 2:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ema-ema,

Convectia poate fi declansata de incalzirea inegala a suprafetei solului (*ziua) sau de convergenta circulatiei aerului in straturile joase, si poate fi re-activata chiar de racirea varfurilor norilor cumulonimbus, pe timpul noptii (da, acestia se racesc in mod asemanator cu racirea suprafetei terestre sau a obiectelor de pe ea in noptile senine!); convergenta joasa de care spuneam poate fi frontala sau generata de convectie pre-exisenta (convectie de ordinul 2); concret, o masa de aer rece coborata sub un nor CB poate genera convectie pe frontiera cu aerul cald inconjurator, si asta se poate intampla mult dupa ce norul initial a incetat sa mai existe, adica chiar si noaptea!

Sus

Subiectul mesajului: mesaj
MesajScris: Lun Apr 14, 2008 4:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Salut !

Iceage, foarte interesante explicatiile tale. Apreciez mult cunostintele pe care le ai deoarece esti cam la nivelul unui meteorolog expert cu care stateam de vorba prin email , in urma cu aproximativ un an, e vorba de domnul Livius Buzdugan, nu stiu daca ai auzit vreodata de dansul. Acum nu stiu ce mai face, dar am inteles ca lucra ca meteorolog aeronautic la Romatsa.
Dar chiar daca acesta s-a retras, si de la tine am multe lucruri ineresante de invatat, deoarece am putine cunostinte in domeniu, mult prea putine fata de cat de mult imi place mie sa urmaresc norii si fenomenele pe care le genereaza.
Ma intereseaza asa stiu daca in aceasta seara sunt sane sa se fomeze nori cumulonimbus? Este rece, sunt nori nimbostratus si a plouat mai devreme destul de tare, dar nici torential.
Astept sa mai scri :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Apr 14, 2008 7:14 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

In aceasta noapte si maine mai ales pana in pranz, la Bucuresti sunt sanse de ploi serioase si de nori bine dezvoltati, poate chiar si descarcari electrice.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Apr 14, 2008 8:08 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Mary , prin Resita sunt sanse de ploi cu descarcari electrice in noaptea asta si maine? De pe modelele GFS vad ca este un potential de convectie mare in Muntii Banatului.

Sus

MesajScris: Lun Apr 14, 2008 10:14 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

La cat este de frig, presupun ca sansele de descarcari electrice sunt foarte reduse.
Masa de aer rece vine din N-V ?

Sus

MesajScris: Mar Apr 15, 2008 6:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ma intereseaza sa stiu daca mai sunt sanse de ploaie in aceasta noapte si maine la Bucuresti. Sau de azi se restrang ploile ?

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]