forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Mai 22, 2026 1:24 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 237 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Arhive
MesajScris: Vin Oct 12, 2012 10:07 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

unitati de arsita !!! de asa ceva nu am auzit inca...care o fi formula de calcul ?

Sus

MesajScris: Sâm Oct 13, 2012 12:10 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cam moldoveneasca exprimarea.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 22, 2012 7:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ca tot suntem la sectiunea asta, bag ceva furtuni la arhiva :twisted:

Furtuni care nu le-am uitat ca nu am cum sa le uit.Vad ca s-a si scris despre ele.Cateva fragmente, numai bine acu imi raman mai bine intiparite in minte.Mentionez ca furtuna de pe 17.07.2002 m-a prins in drum spre casa :twisted:

17.07.2002

În data de 17.07.2002 Anticiclonul Azoric extins până în Scandinavia, era unit cu un anticiclon de tip Groenlandez care prezenta un nucleu la nord de Peninsula Cola. În vestul Angliei pe Oceanul Atlantic o zonă depresionară activă. Peste Europa Centrală şi de Est circulaţia aerului era nord – estică. Din sudul Mării Mediterane, peste Peninsula Balcanică şi până în nordul Germaniei un vast sistem frontal deosebit de activ.
Sistemul frontal s-a rotit uşor spre est şi nord-est şi în 12 de ore (mai ales începând din data de 17.07 ora 16 O.V.R. până în data de 18.07 2002 ora 03 O.V.R.), a dat cantităţi
de precipitaţii de peste 70 l/mp în judeţul Gorj, până la 11 l/mp în judeţul Mehedinţi; până la 40 l/mp în judeţulVâlcea, peste 40 l/mp în judeţul Olt şi până la 35 l/mp în judeţul Dolj.
Redăm câteva cantităţi importante deprecipitaţii în Oltenia înregistrate în intervalul 17.07.2002
ora 07 G.M.T. – 18.07.2002 ora 06 G.M.T. : deosebite 11 l/mp la Padina Mare în jud Mehedinţi, 35 l/mp laCraiova în jud. Dolj, 39 l/mp la Grebleşti în judeţulVâlcea, 43 l/mp la Fărcaşele Stoeneşti în judeţul Olt (şi tot 43 l/mp în Valea Jiului la Petroşani, căzută în intervalul 16.07.2002 ora 16 -17.07.2002 ora 03), 72 l/mp la Tg. Jiu, etc. În data de 17.07.2002 între orele 06.U.T.C. - 18 U.T.C., la Serviciul Regional de Prognoză a vremii Craiova s – au înregistrat în total 84 de mesajespeciale, majoritatea după ora 15 U.T.C, şi între17.07.2002 ora 18 U.T.C. – 18.07.ora o6 U.T.C. 38 de mesaje speciale.În unele localităţi s-a produs şi grindină cu diametrul maxim până la 25 mm (Tg. Jiu).
Numai în judeţul Dolj datorită ploilor căzute în noaptea de 16/17.2002 s-au înregistrat 43 de
localităţi în care erau probleme la reţeaua electrică, 200 de puncte de transformare a curentului electric afectate, cinci linii de medie tensiune total distruse, şi alte 7 parţial distruse.

28-29.07.2002

În datele de 28.07 si 29.07.2002 şi în noaptea de 29/30.07.2002 tot pe circulaţie nord-estică, în Oltenia sistemul noros a avut o mişcare rotaţională ciclonică şi precipitaţiile căzute la staţiile meteorologice s-au încadrat intre 16,9 l/mp la Parîng şi 71,8 l/mp Bălceşti în judeţul Vâlcea.

7.08.2002

În după amiaza zilei de 07.VIII.2002 istemul noros a avut mişcare rotaţională ciclonică iar
deplasarea peste Oltenia s-a făcut aproximativ de la nord la sud, iar sistemul radar a detectat zone punctuale în judeţul Olt unde intensitatea instantanee a ploii era de 106 l/mp/oră şi viteza de deplasare a sistemului noros de aproximativ 8 – 10 km/oră. Ploile căzute în acea zi au produs inundaţii în unele localităţi din judeţul Olt (în special zona Drăgăneşti Olt).

12.08.2002

În data de 12.08.2002. au căzut ploi abundente în sudul ţării iar intensificările de vânt de tip tornadă au distrus în 10 minute 400 de case din comuna Făcăeni jud. Ialomiţa,dintre care 14 rase complet, (şi ulterior s-a constatat că 150 de case au trebuit să fie dezafectate complet, nemaiputându-se repara), au fost distruse 60 ha de pădure, practic defrişată complet, rupând arborii de la înălţimea de 1 – 2 m (imediat sub nivelul coronamentului). S-a apreciat că viteza vântului la rafală a atins şi depăşit 154 km/oră.
Ploile torenţiale căzute, în data de 11-12.08.2002, în zona de munte din nordul judeţului Vâlcea au cauzat dislocări de stânci, care au produs victime pe şoseaua naţională din defileul Oltului, prin strivirea a două utoturisme Dacia surprinse în trafic. Ploaia căzută în după amiaza de 11.08.2002, în localitatea Băbeni - judeţul Vâlcea au fost atât de intensă încât precipitaţiile căzute în aproximativ 15 minute au inundat toată comuna, iar înzonele joase, apa a avut înălţimea de 6 metri.

Daca va place, mai am niste furtuni celebre, printre care si ploaia cu grindina de la Bucuresti din 26 aprilie 1999 :twisted:

Sus

MesajScris: Sâm Dec 22, 2012 8:27 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Slabute furtuni. :)

Sus

MesajScris: Sâm Dec 22, 2012 8:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, foarte slabute :lol: Poate gasesc vreodata si 28 august 2004, who knows :lol: :twisted:

Sus

MesajScris: Sâm Dec 22, 2012 8:37 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

...mai putin Facaieniul, normal.
28 august 2004 - ai vrea tu sa ai asa ceva vreodata :)

Sus

MesajScris: Sâm Dec 22, 2012 8:44 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
...mai putin Facaieniul, normal.
28 august 2004 - ai vrea tu sa ai asa ceva vreodata :)

Nu sunt deloc intr-o zona defavorizata de furtuni, ba din contra, asa ca nu mai ridica in slavi 28 august 2004 ca si la mine au fost evenimente de exceptie, numa ca eu nu tin minte datele asa ca voi si nu fac caz :) In tara la fel, asa ca nu putem vorbi de o furtuna etalon, orice apreciere in felul cum ai facut-o tu si totodata in felul cum ar face-o probabil oricine e pur subiectiva :twisted:

Sus

MesajScris: Sâm Dec 22, 2012 9:31 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

ca la mine pe 28 august 2004 nu ai avut niciodata, iti garantez :lol:
mai gaseste 312 mm in 18 ore, in afara de evenimentul discutabil din Delta de acum un secol, si dupa aia mai vorbim :twisted:

Sus

MesajScris: Sâm Dec 22, 2012 9:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Aaa, de asta era vorba, de cantitatea foarte mare de apa.Nu stiu daca oi fi avut, la mine nu e statie meteo si naiba stie ce o fi fost si pe aci in ultimii 100 de ani, oricum peste 100-150mm am prins :) Sa iti aduc aminte de cazul de la Ciupercenii Vechi in sudul Olteniei din anii 20 ? Mai exact 349.9 mm/26.VI.1925 :twisted:

Sus

MesajScris: Sâm Dec 22, 2012 10:09 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Parca stiam si de ala, dar tot de acum un secol. :lol:
Vino si tu cu unele de dupa al treilea reich. :lol:

Aa, si n-a fost numai cantitatea de apa, a mai fost si (cel putin) o tornada, trasnete inimaginabil de apropiate si de multe (e posibil sa fi prins si tu, dar cu siguranta nu pe o durata asa mare) sau ceva ce cu siguranta nu o sa prinzi vreodata :lol: , si anume un sistem semi warm-core, chiar furtuna tropicala dupa unele pareri. ;)
Beat that. 8)

Sus

MesajScris: Sâm Dec 22, 2012 10:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ok ok, mai are un pic si vine Reed Timmer la chase de furtuni la Constanta :twisted: In legatura cu traznetele foarte aproapiate iti pot spune 100% ca am prins si aia in fiecare an(nu uita ca nordul Olteniei si in general Subcarpatii Getici au cel mai mare indice de keraunicitate din tara si asta nu o spun eu, e un lucru stiut in lumea meteo, numai ca eu nu ridic asta la rang de arta), dar putin probabil pe o durata atat de mare in 24h, deci aici nu te contrazic :) Tu gresesti insa la faptul ca prea faci atata tam tam pe furtuna aia, parca alte repere nu ai avea), gandeste-te ca e o apreciere subiectiva si totodata relativa pentru ca in mod sigur nu e un event singular pe teritoriul Romaniei :) Sunt si eu constient de ce pot face ciclonii retrograzi pe litoral, dar nu e cazul sa supraapreciezi.Fiecare zona are atuurile ei si comparatiile pot fi uneori de prisos, la asta adaugandu-se si faptul ca eu nu m-am laudat niciodata cu furtunile de la mine din zona si crede-ma nu pentru ca nu as avea cu ce, dar nu are rost :)

PS:Asta e o contradictie intre 2 sudisti, clar ca poate dura pana ne plictisim :lol: Cel mai corect ar fi insa sa ne oprim aici, nu are rost sa ne tot contrazicem sau sa ne laudam care mai de care cu zona lui, de parca tu ai fi in Oklahoma si eu in Texas :lol: Nu ca ma supar, nici vorba de asa ceva, doar de aia suntem oameni diferiti si de aici si parerile diferite, mi se pare ceva normal :) Nu avem altceva de facut decat sa ne lalaim pe chestii de astea, pe tine te "racaie" sa imi dai replica, pe mine la fel.Incurabili :lol: Eventual putem continua discutia asta la o bere ca ma gandesc ca ne-om intalni vreodata, nu suntem batrani ca sa running out of time :)

PS 2 :Bine ca nu am facut un PS mai lung dar am facut filologie in liceu, imi intelegi "talentul compuneresc" :lol:

Sus

MesajScris: Sâm Dec 22, 2012 11:27 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

supercell scrie:
gandeste-te ca e o apreciere subiectiva si totodata relativa pentru ca in mod sigur nu e un event singular pe teritoriul Romaniei :) Sunt si eu constient de ce pot face ciclonii retrograzi pe litoral, dar nu e cazul sa supraapreciezi.

Iarta-l Doamne ca nu stie ce zice. :lol: Sa nu iei numele furtunii de pe 28 august 2004 in desert. :lol:
Serios acum, n-ai fost acolo si de aceea vorbesti in necunostiinta de cauza.

Hahaha, pai la mesajul tau asa lung ar trebui sa-ti dau o replica la fel de lunga. :lol: Dar evident mi-e lene, am spus ce am avut de spus, si toata lumea de pe aici stie ca 28 august 2004 nu se va mai petrece niciodata in viata noastra, dar un 3 ianuarie 2008 mai e posibil, asa, o data la 30-40 de ani. :)
Si ala chiar a fost un eveniment, care apare in mai toate lucrarile despre vreme severa din ultimii ani...nu ca prastia lui Neaceasca. :lol:
Reed Timmer ar fi fost in extaz in ziua aia...

Cat despre bere, mi-ar face placere, dar nu prea am ce vizita in Boombesti. :lol:

Sus

MesajScris: Sâm Dec 22, 2012 11:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu se va mai petrece niciodata in viata noastra ? Nu imi place cum ai gandit aici, nerealist, in 28 august 2004 s-au inventat furtunile domne, a fost un fel de Geneza furtunistica :lol: Ai trait si tu o furtuna deosebita in acea zi si gata, nimeni nu va mai avea(sau avut) privilegiu sa vada asa ceva :lol: Poti sa zici tu ce ai zice, realitatea iti va demonstra ca nu ai dreptate si iti va taia elanul asta de superioritate cu care tratezi alte furtuni :twisted: Asa pot sa iti zic si eu ca nici tu nu ai fost cand am avut eu cine stie ce furtuna in data x si nu am rezolvat nimic :lol:

Zici tu de 5 august 2006, dar si despre aia s-au scris lucrari cum si despre furtunile care le-am postat eu aici.Nu se oboseau meteorologii sa scrie daca nu era ceva notabil, asa ca invata sa dai dovada de obiectivism :wink: Astept o lucrare de specialitate cu 28.08.2004.

La o bere chiar mi-ar face placere, m-am gandit in eventualitatea in care voi ajunge sometime pe la Cluj :) Zici tu ca nu ai avea ce vizita in Bumbesti, dar daca nu te gandesti numai la oras, crede-ma ca ai ce vedea in zona asta :)

Sus

MesajScris: Dum Dec 23, 2012 12:09 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

supercell scrie:
Ai trait si tu o furtuna deosebita in acea zi si gata, nimeni nu va mai avea(sau avut) privilegiu sa vada asa ceva :lol:

Am trait foarte multe furtuni deosebite, furtuni adevarate, nu diurnally-orographically enhanced ca la tine. :twisted: Dar aia nu a fost o furtuna deosebita, a fost ceva cu adevarat special, la care ma mandresc ca am luat parte. :)
Astept sa vad daca timpul ma va contrazice. :) Dar cel putin in ultimii 8 ani nu a facut-o. ;)

Chiar as vrea sa te intorc in timp si sa fii si tu martor la ce s-a petrecut atunci, o sa zici "ai avut dreptate, Sire" :lol:

Sus

MesajScris: Dum Dec 23, 2012 12:18 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Am trait foarte multe furtuni deosebite, furtuni adevarate, nu diurnally-orographically enhanced ca la tine. :twisted:

Daca nu as sti ca esti bun in domeniul asta as zice ca esti habarnist in meteorologie daca ai impresia ca am avut numai asa ceva :lol: Dar dat fiind faptul ca te pricepi, chiar faci misto :) Pana la urma poti sa zici ce vrei la faza asta, conteaza ceea ce zice realitatea :wink: Iar in legatura cu furtuna ta, eu nu contest ca a fost ceva special, ca a fost o furtuna mai deosebita, reprezentativa, dar de aici si pana sa o faci aproape Jupiter Great Red Spot e cale lunga, de aia am comentat, doar nu ne imbatam de la aperitiv :twisted:

THE END

Starring:Andrei87 & Supercell :lol:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 237 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]