forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Mai 30, 2026 5:10 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Reguli forum

Pentru stirile preluate din alte surse va rugam sa :
- scrieti si un mic rezumat al stirii
- sa precizati sursa

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 98 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: A cazut recordul de caldura si la Moscova
MesajScris: Sâm Aug 14, 2010 2:04 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

babi scrie:
Dupa doua luni de canicula neintrerupta, cel mai mare val de caldura din instoria Rusiei, Moscova trece direct la iarna. Pentru saptamana viitoare sunt prognozate minime nocturne sub 0 grade

Asa ceva in Siberia, pentru ca moscovitii vor avea in continuare temperaturi cu mult peste medie. Nu se intrevad temperaturi minime de sub 12C pentru urmatoarea saptamana.

Sus

MesajScris: Sâm Aug 14, 2010 7:19 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Pai in siberia si pana acum erau sub 0 grade noapte in mai multe zone...:D,si apropo,nu numai ca e cel mai mare val de caldura din istoria Rusiei,e unul dintre cele mai intense si lungi valuri de caldura pe care le-a cunoscut omenirea.In decursul vietii mele,putina pana acum..:D am mai vazut doar unul asemanator.In 2003 in vestul europei,si la o scara mai mica in 2007 pt sud-estul europei,scara mai mica ma refer ca intindere,la intensitate e comparabil cu cele 2.

Sus

MesajScris: Dum Aug 15, 2010 10:45 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Adevarul este ca a existat o oarecare compensatie pentru acest imens val de caldura... ceva mai la est de Ural, in Siberia de vest, a fost o vara deosebit de racoroasa, cum se vede aici (verificarea CFS T2m MJJ):

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfs_verif/images/201006glbT2m.gif

De fapt, a fost o perturbare neobisnuit de intensa a curgerii la scara emisferica: dorsale intense (maxime de blocaj) si anomalii pozitive in Rusia europeana si extrem orientala, talveguri (cut-offuri) si anomalii negative in Siberia de vest si coasta de vest a Americii (Alaska).

Sus

MesajScris: Dum Aug 15, 2010 5:25 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Am extras de pe siteul de reanalizare al NOAA, cativa parametri (valori medii pe iulie), care surprind anomalia din partea Europeana a Rusiei:

Umiditate relativa:
Imagine

Temperatura 2m:
Imagine

Temperatura 850 mb:
Imagine

Presiunea la nivelul marii:
Imagine

Inaltimea de geopotential 500mb:
Imagine
Blocajul de tip omega

Tiparul ce a determinat anomalia, Accuweather.com:
Imagine

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... istan.html

Sus

MesajScris: Dum Aug 15, 2010 5:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

iceage scrie:
Adevarul este ca a existat o oarecare compensatie pentru acest imens val de caldura... ceva mai la est de Ural, in Siberia de vest, a fost o vara deosebit de racoroasa, cum se vede aici (verificarea CFS T2m MJJ):

Normal, clasica sinusoida: o zona cu anomalii pozitive extreme care se invecineaza imediat cu o zona cu anomalii negative extreme. Anticiclonul fierbinte a impins constant aer polar peste vestul Siberiei. Si din ce am inteles de la Bastardi, vara aceasta a fost rece si pentru zona polara, tot ca o "compensatie". :mrgreen:

Nu pot insa sa nu ma gandesc la ce fel de vreme ar fi creat un astfel de setup in timpul iernii. Probabil anticiclonul acesta, initial cald ar fi colapsat din motive de radiatie rece, intr-un maxim baric excesiv de rece care s-ar fi adancit enorm de mult in atatea zile si ar fi produs o perioada de iarna crunta in zona batuta de canicula acum si nu numai. :P

Sus

MesajScris: Lun Mar 04, 2013 4:08 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

http://www.youtube.com/watch?v=NSzmPBakM-8

Imi place cum discuta omul asta despre acel val de caldura celebru din Rusia, in sfarsit altceva in afara de GW :) Cu ocazia asta mai invie si acest topic :)))

Sus

MesajScris: Lun Mar 04, 2013 5:02 pm 
Da, reactie tipic ziaristica, daca unul vine si demonteaza o teorie, cum e asta cu incalzirea globala, e de multe ori ignorat sau nebagat in seama daca nu convine scopului, crearea cu orice pret a unei stiri de senzatie.
Adevarul e ca se marseaza pe teoria asta cu incalzirea cu un scop bine determinat, exista prea multe interese in joc, ca de obicei, mereu se vede doar varful aisbergului.
Ca o paranteza, scuze pt offtopic, e si chestia cu Schengen-ul si Romania, astazi Ponta a venit sa ne spuna doar ca trebuie sa rezolvam problema cu integrarea tiganilor dar nu a suflat o vorba de ce zicea neamtul, cu obtinerea cu usurinta a unei vize, pe mita si cat de usor s-ar putea ajunge la ei, la Berlin si ca noi si bulgarii am fi vinovati, coruptie, etc.
Ati mai auzit pe cineva din lumea politica sa zica ceva de chestia asta ?!
Mereu zicem doar ce ne convine ca sa dam bine, pe sticla.

Sus

MesajScris: Mie Mar 06, 2013 8:35 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pacat ca are in descrierea filmuletului niste sfaturi despre "How To Go To Heaven".

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 98 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Ora este UTC + 2 [ DST ]