forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Mar 29, 2024 6:13 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 78 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Vin Apr 05, 2013 2:25 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Gasisem aseara o adevarata comoara, am salvat la favorite...insa nimic nu s-a salvat.
Am intrat de aicihttp://www.climate4you.com/index.htm
pare ceva simplu...insa e un adevarat hatis, sunt foarte multe date, e plin de url-uri...
Am intrat undeva, citind pe la Arhimede...apoi de statuia lui Decebal, si toate legate de vreme! Hm...ce interesant era. Bine, pe Arhimede il gasesc usor, insa mai departe nu mai stiu, era legat de Sahara, cand era umeda.
Nu pot sa-mi dau seama de ce nu s-a salvat, era pe site-ul NOAA...poate ca m-au logat din greseala cand am intrat...
Aici spune si cum era vremea cand s-a scufundat Titanicul, si cum a influentat vremea razboaiele...si cate si mai cate, dar Sahara ma intereseaza enorm, cand era umeda.
Cum naiba venea musonul, vreau sa inteleg.
Dar e incontestabil, ERA umeda cam acum 5000 de ani. Mi se pare recent, chiar e ceva recent o asa situatie diferita total de conditiile actuale doar cu 5000 de ani in urma.
(linia neagra e temperatura, se vede cat de cald era fata de ceea ce se alarmeaza astia acum. Sigur a fost mai cald in conditii naturale.)
Imagine
Si ca sa inchei, imaginea de mai sus e doar un mic detaliu din aceasta...suntem pe marginea prapastiei...(cu rosu sunt...interglaciarele)
Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Vin Apr 05, 2013 7:22 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru
Avatar utilizator

Membru din: Vin Dec 05, 2008 1:00 pm
Mesaje: 36951
Localitate: Bistrita
Asta ar explica si constructia piramidelor. :P


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Vin Apr 05, 2013 7:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Hmm...nu stiu cat de adanc patrundea musonul, sper sa aflu ceea ce se stie la ora actuala despre acest subiect. Nu stiu in ce masura i-ar fi ajutat umezeala, culmea e ca nu era mai racoare, asta ma intriga...chiar caldura mai mare provoca musonul...Poate doar ca aveau hrana mai multa sau mai ieftina.
Nu ma hazardez sa spun cum s-au construit piramidele, desi e un subiect pe cinste si asta, dar ies din topic...


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Dum Apr 07, 2013 10:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Sahara! Pentru oricine, cuvântul acesta evocă deşertul: un pustiu de nisip şi piatră, cu soare arzător, o lume aproape sterilă, încinsă şi uscată până la nimicirea a tot ce e viu. În obstinaţia cu care ne agăţăm de această imagine, uităm că în Sahara există totuşi viaţă – câteva animale şi plante miraculos adaptate acestor condiţii extreme -, că există şi oaze în care apa hrăneşte plantaţii, animale şi oameni şi ocroteşte de secole viaţa în aşezări umane. Cu atât mai puţin ne-am putea imagina întreaga Sahară ca pe o câmpie verde şi fertilă. Şi totuşi, acest ţinut, care e acum, pentru noi toţi, DEŞERTUL, a fost cândva – în urmă cu câteva mii de ani –, o imensă întindere înverzită, mustind de sevă, mişunând de animale şi locuită de oameni ce se bucurau de această abundenţă şi trăiau pe seama ei. Ce s-a întâmplat cu acel paradis?

Ultima perioadă de luxurianţă a Saharei a durat de acum aproximativ 7.500 de ani până în urmă cu vreo 3.000 de ani. Dar, oricât de neobişnuit ne-ar părea, comparativ cu starea actuală a acestei regiuni, nu a fost un eveniment unic. A fost un episod dintr-un "serial": mai multe astfel de perioade s-au succedat în istoria geologică a regiunii. Faze în care Sahara a fost verde şi umedă au alternat cu perioade uscate, în care Sahara a căpătat înfăţişarea deşertică pe care i-o cunoaştem azi, uneori devenind un deşert chiar mai întins decât în prezent.

Cu ajutorul datelor geologice, oamenii de ştiinţă au putut identifica mai multe astfel, de perioade umede, dintre care trei s-au succedat în nordul Africii în decursul ultimelor 120 de milenii şi au avut un impact semnificativ asupra biodiversităţii celor trei continente ale Lumii Vechi.

.Pluvialul Abbassia a început acum aproximativ 120.000 de ani şi a durat ca. 30.000 de ani.
.A urmat o lungă perioadă secetoasă, după care, acum 50.000 de ani, în Paleoliticul superior, a început un nou interval cu ploi abundente, care a durat cca. 20.000 de ani, încheindu-se în urmă cu 30.000 de ani.
.Cea mai recentă perioadă umedă a survenit în perioada neolitică; specialiştii o numesc subpluvialul neolitic. În acest interval, au căzut precipitaţii bogate (deşi nu atât de abundente ca în cele două perioade umede precedente, de unde şi denumirea de subpluvial dată acestei ultime perioade ploioase). Subpluvialul neolitic a survenit după încheierea ultimei perioade glaciare; [b]cauza ar fi fost, spun climatologii, o modificare a înclinării axei Pământului, care a apropiat planeta de Soare, suficient pentru a duce la creşterea temperaturilor. Paradoxal, primind mai mult Soare, Sahara a devenit mai umedă, datorită formării musonilor: aerul de deasupra uscatului, încălzindu-se, se ridica, fiind înlocuit de aer venit dinspre ocean, mai răcoros şi mai umed, care aducea ploaie.[/b] Aceste schimbări în regimul musonilor au făcut ca, timp de mii de ani, aceste vânturi umede să aducă ploi îmbelşugate deasupra Saharei.
Începând în urmă cu 7 milenii, acest fenomen s-a manifestat puternic (cu căderi abundente de precipitaţii) timp de 2000 de ani, după care intensitatea a scăzut treptat, până la instalarea unei perioade secetoase, în urmă cu cca. 3.500 de ani. De atunci, regiunea s-a aridizat treptat, iar Sahara a (re)devenit deşertul pe care îl cunoaştem azi.

În cursul acestei ultime perioade umede, civilizaţia umană se dezvoltase considerabil în nordul Africii, iar acest ultim pluvial a avut o mare importanţă pentru populaţiile umane din această regiune. În timpul lui, au prosperat aşezările şi activităţile oamenilor. După încheierea lui, de la un secol la altul deşertul s-a extins, forţând oamenii să se retragă spre marginile Saharei sau să se refugieze în puţinele oaze rămase verzi.

Dar, în cele câteva milenii de abundenţă, regiunea aceasta ar fi părut oricui un paradis fremătând de viaţă. Lacurile erau mult mai mari, existau mai multe râuri, iar vegetaţia verde, luxuriantă, acoperea câmpiile şi colinele. În zonele înalte din mijlocul Saharei, azi nişte dealuri sterpe şi pietroase, pantele erau acoperite de păduri de stejari şi nuci, de tei şi ulmi, de măslini, ienuperi şi pini, spune Roland Oliver, profesor de istorie africană la Universitatea din Londra. Apele pline de peşti curgeau prin câmpii înierbate, pe întinderea cărora mişunau milioane de animale.

Elefanţi, girafe, bivoli, fel de fel de alte erbivore prosperau pe seama vegetaţiei bogate, a cărei creştere era susţinută de abundenţa de ploi. Sahara era o savană vibrând de viaţă, aşa cum sunt savanele de azi ale Africii în anotimpul ploilor.

http://www.descopera.ro/natura/9200454-pe-vremea-cand-sahara-era-verde-si-roditoare

Si o confirmare a ceea ce a spus supercell:În timp ce Sahara este azi un deşert, poate că în vechime, o mică diferenţă în orbita Pământului, a adus sezonul musonului mai departe spre nord, udând peisajul luxuriant cu lacuri, cu animale şi oameni din ceea ce era Sahara Verde.
http://www.revista-informare.ro/showart.php?id=113&rev=4

Totusi, trebuie sa stiu exact ce conditii trebuie indeplinite pentru ca musonul sa urce atat de mult. Si intriga...de ce acum nu e asa? Cat mai lipseste sau ce mai lipseste? E ceva lipsa, caldura ar fi. Sau, fenomenul nu se poate intretine mult timp...(desi undeva imi spune ca ar fi durat 30 000 de ani Abbassia...)Se declanseaza la sfarsitul une perioade glaciare, dar tocmai caldura usuca apoi totul...Probabil ca e nevoie de un ocean rece, rece.
Geologic vorbind nici 100 000 de ani nu e mult. Conditiile geologice tot cam asa erau.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Dum Apr 07, 2013 11:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Un articol important:

http://www.revista-informare.ro/showart.php?id=200&rev=7

Un mic citat doar: "Sub Sahara există trei acvifere majore, straturi de gresii şi calcare saturate care menţin apa în porii lor ca un burete umed. Cel mai estic dintre acestea, ce se extinde peste două milioane de kilometri pătraţi, se află poziţionat în Egipt la vest de Nil, în tot estul Libiei, şi o mare parte din nordul Ciadului şi Sudanului, şi conţine 375000 kilometri cubi de apă, echivalentul curgerii Nilului timp de 3750 de ani. Acest acvifer este numit Sistemul Acvifer de Gresie Nubian"


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Lun Apr 08, 2013 3:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Climatul musonic
Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Lun Apr 08, 2013 5:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Sut reprezentate abaterile temperatura & precipitatii fata de prezent.
Nu se vede a fi mai cald in Sahara, desi mediile globale erau mai ridicate.
Imagine

Si aici o recunoastere (in sfarsit) a unor temperaturi mai mici in Sahara musonica, desi la pol avem si 8 grade in plus.(Si eu ma speriasem ca suntem pe punctul fara intoarcere cand am vazut cat de putina gheata era in toamna la pol...Deci s-a revenit si din situatii muuult mai grele!)
Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Mar Apr 09, 2013 8:11 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
O alta ipoteza ar fi de studiat, anume circulatia atmosferei intr-un model cu doua celule Hadley.
(nu trei ca in prezent, si nu ar fi o noutate)


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Mar Apr 09, 2013 8:21 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
The mid Holocene (5,000 to 6,000 years ago) is another period of temporarily and relatively warm conditions. Paleobotanic proxy data and oxygen isotopes are used to reconstruct evidence of climate conditions this far in the past. It should be cautioned that large uncertainties accompany any statements about climatic conditions from this far in the past. In some cases we have sufficient information about external conditions (External vs. Internal) to create computer model simulations of past climates for comparison of sparsely distributed proxy data.
External conditions:
fluctuations in solar emission
variations in earth's orbital parameters
changes in atmospheric trace gases
changes in atmospheric dust
changes in character of land surfaces
Internal conditions:
variations in ocean surface temperature
decrease in North Atlantic Salinity
"almost-intransitivity" of the land-ocean-atmosphere-cryosphere system

Deci acesti factori trebuie studiati "la sange":
External conditions:
fluctuations in solar emission
variations in earth's orbital parameters
changes in atmospheric trace gases
changes in atmospheric dust
changes in character of land surfaces

Iata o legatura utila pentru aceasta problema:
http://www.ncdc.noaa.gov/paleo/recons.html
O a doua cale:http://www.ncdc.noaa.gov/paleo/forcing.html
Aici e o adevarata "baie" de url-uri, foarte interesante.

De exemplu aici am gasit factorii orbitali si insolatia pana cu 5000 ani in urma, pe ani.
ftp://ftp.ncdc.noaa.gov/pub/data/paleo/insolation/orbit91 (primele doua puncte dintr-un foc!)


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Mar Apr 09, 2013 10:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Mar Feb 21, 2012 12:49 am
Mesaje: 14374
Localitate: Bumbesti-Jiu
Bun bun, ma bucur ca te pasioneaza toata treaba asta.Astept in continuare cat mai multe materiale despre acest subiect, cand mai gasesti mai postezi :)


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Mie Apr 10, 2013 2:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Fii convins ca nu ma las asa usor.


In summary, the mid-Holocene, roughly 6,000 years ago, was generally warmer than today, but only in summer and only in the northern hemisphere. More over, we clearly know the cause of this natural warming, and know without doubt that this proven "astronomical" climate forcing mechanism cannot be responsible for the warming over the last 100 years.
For larger viewing version of the graph, please click here or on graph. Graph courtesy of Kerwin et al., 1999, complete scientific reference located here.

"numai vara si numai in emisfera nordica" uite detalii importante cum ies la iveala. Aici am avantajul ca nu prea au motive sa masluiasca, in rest la datele recente ma uit si pe cant...
http://www.ncdc.noaa.gov/paleo/globalwarming/holocene.html

Cred totusi ca oceanul era mai rece. Voi gasi si harti e doar o chestiune de timp. Dar sa nu pun de la mine, fac diferenta intre ce cred eu si datele aflate prin cercetari minutioase.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Mie Apr 10, 2013 2:59 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Iata date din cealalta perioada interglaciara (cand si atunci Sahara era umeda) 125 000 ani.
Aproape ca am demonstrat ca si in perioada studiata (5000-6000 ani in urma) era la fel de rece oceanul. Desigur, principalul vizat e Atlanticul la vest de Sahara.
Iar mai devreme am aflat si ca era mai dulce apa, cel putin la suprafata si ca era mai putin praf (evident, sursa nu mai era atat de activa, desertul fiind mai verde)
Imagine

http://www.ncdc.noaa.gov/paleo/globalwarming/interglacial.html


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Mie Apr 10, 2013 8:24 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Incepe sa-mi fie tot mai clar; deci era mai cald, dar numai vara si numai in emisfera nordica in perioada studiata (5000-6000 ani in urma)
Asa erau conditiile orbitale atunci. Deci la pol aveam cu 6 sau chiar 8 grade mai cald decat azi, dar din afirmatia anterioara (nu imi apartine, se gaseste in textele expuse anterior) rezulta ca iarna valorile de temperatura erau comparabile cu cele din zilele noastre.
Stiind ca polul era lipsit de gheata vara poate si complet, rezulta o intensa racire a oceanului si chiar inghetarea lui pe suprafete mari iarna, desi gheata era destul de subtire.
Oceanul la latitudinea Saharei era mai rece decat azi si mai dulce. Oricum, ceea ce se intampla la pol nu permitea oceanului o incalzire efectiva, iarna pierdea foarte multa caldura, plus evaporarea.
58% din timpul geologic circulatia atmosferei s-a facut dupa modelul cu doar 2 celule hadley, nu cu 3 ca in prezent.
E posibil ca si atunci sa se fi intamplat la fel si trebuie sa inteleg foarte bine acest mecanism cu tot ce implica el; anume in primul rand daca este mai "eficient" din punct de vedere al transferului de energie decat modelul cu 3 celule, plus daca e posibil sa coexiste simultan cu musonul saharian (plus musonul indian, cel prezent si azi)
Nu sunt indicii ca musonul indian s-ar fi oprit atunci.
Doar incerc sa cristalizez ce inteleg, voi vedea ce e adevarat si ce nu.
Ar fi de adaugat si in ce conditii apare circulatia hadley cu doua celule.
Indraznesc sa cred ca e doar inca un mecanism de reglare al naturii si anume:
a) Circulatia cu 2 celule hadley e mai eficienta si se face cand Terra e mai calda, pentru racirea mai eficienta. (cumva ar fi logic de inteles...curentul cald ascensional de la Ecuator va parcurge un traseu mai lung mai cald fiind, pentru a se raci...)
b) Circulatia cu 3 celule hadley e mai putin eficienta si se face in perioadele mai reci, pentru conservarea energiei.
Si intrebarea logica...care e pragul critic cand se face trecerea de la una la alta si ce se intampla cand are loc tranzitia? Daca acum clima continua sa se incalzeasca, cat ar mai fi pana la trecerea la 2 celule????(eea ce va fi de demonstrat)
Voi reveni cu subiectul pentru detaliere la "dinamica atmosferei"


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Mie Apr 10, 2013 9:19 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Mar Feb 21, 2012 12:49 am
Mesaje: 14374
Localitate: Bumbesti-Jiu
Ma bagasei in bezna cu celulele Hadley, m-am documentat cu ocazia asta :lol:


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Mie Apr 10, 2013 10:08 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Bine, voi exemplifica pentru toata lumea ce si cum in topicul "dinamica atmosferei". Poate ca e o consecinta fireasca musonul daca avem doua celule. De fapt in natura totul e firesc. Practic doar noi trebuie sa intelegem ce si cum. Sigur cum spuneai tu "a migrat musonul spre nord" poate ca e corect, insa daca aratam ca au fost doar doua celule, practic transformarea din trei in doua e exact acea migratie.
Dar sa nu uitam deja situatia speciala pe care o avem chiar acum, cand practic alizeul din sud strapunge linia Ecuatorului si formeaza musonul Indian.
Poate chiar mai simplu s-ar petrece (s-ar fi petrecut) lucrurile in Sahara...


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 78 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Termeni şi condiţii
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
phpBB SEO