forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Mar 28, 2024 11:13 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 78 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Vin Apr 12, 2013 12:36 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Exact unde voiam sa ajung! Asta credeam, de aceea am deschis subiectul.Tocmai pentru a da o palma alarmistilor GW. Voi da si sursa, e un citat, evident.
http://rizescu-atlanthenian-personal.blogspot.ro/2010/01/speranta-de-viitor-sahara-verde.html

"Incalzirea globala transforma treptat Sahara, dar si alte regiunile desertice, din zone preponderent aride in zone verzi, cauza fiind ploile din ce in ce mai frecvente, afirma specialistii. Un studiu al cotidianului Biogeosciencies vorbeste despre efectele incalzirii globale asupra regiunilor desertice ale Terrei, in special asupra Saharei. Studiul releva cresteri substantiale in cadrul vegetatiei din zonele centrale ale Chadului si din zonele vestice ale Sudanului.



“Schimbarea este posibila datorita aerului din ce in ce mai cald, care are o capacitate mai mare de a retine umezeala, fenomen care determina aparitia ploilor”, sustine Martin Claussen, specialist la Institutul de Meteorologie Max Planck din Hamburg, Germania, care nu a fost implicat in acest studiu. “Capacitatea de retinere a apei din aer este cauza determinanta” afirma tot Claussen.
Potrivit National Geographic News, aceste ploi pot revitaliza regiunile secetoase, fenomen care poate fi exploatat de fermieri si agricultori. De asemenea, frecventa din ce in ce mai mare a ploilor poate readuce in timp Sahara la conditia de savana, asa cum se considera a fi fost acum 12.000 de ani.
O schimbare climaterica a regiunilor desertice se observa si in imaginile surprinse din satelit asupra regiunii Sahel, o zona semi-desertica de 3860 de km, care delimiteaza Sahara la sud. De asemenea, tot imagini preluate din satelit intre 1982 si 2002 arata o inverzire treptata a acestei zone, ceea ce sustine ipoteza unei transformari gradate a acestei regiuni. Dar, desi imaginile din satelit nu surprind in mod vizibil acoperirea zonelor desertice cu vegetatie, totusi o inspectie riguroasa la nivelul solului scoate la iveala dovezi ale existentei acesteia.
Stefan Kropelin, specialist in studiul climei, sustine ca in sud-vestul Egiptului si in nordul Sudanului au aparut salcami, iar in vestul Saharei locuitorii au marturisit ca nu a fost niciodata atata ploaie si ca nu au vazut niciodata atat de multa vegetatie, ca in ultimii ani. Daca inainte nu exista nici macar un scorpion si nici macar un singur fir de iarba, acum oamenii isi plimba camilele in zone prin care nu s-a trecut de sute de ani. Acum poti gasi in aceste regiuni, mai demult aride, pasari, gazele, chiar si anumite specii de amfibieni, printre arbusti care cresc din ce in ce mai des si din ce in ce mai mari. “Situatia continua de mai mult de 20 de ani. Este incontestabil”, sustine Kropelin.
Si totusi, viitorul zonei nu este suta la suta predictibil. Martin Claussen este de parere ca previziunea asupra felului in care incalzirea globala va afecta regiunea nu este una usoara, din cauza influentei imprevizibile pe care o pot avea tipurile de vant de inalta atitudine, care imprastie ploile musonice.
Potrivit BBC News, desi initial s-a vehiculat ca incalzirea Terrei va determina o extindere a deserturilor, acum situatia pare sa fie una exact contrara. Specialistii sunt de parere ca un alt scenariu se poate derula in locul celui initial, in care apa si viata va pune stapanire pe zonele aride, lucru care determina ingustarea regiunilor desertice.
De asemenea, conform imaginilor din satelit surprinse asupra nordului Africii, desertul Sahara pare sa se retraga treptat, lucru care pare sa confirme aceasta ipoteza.
Specialistii cred ca intensificarea ploilor in zonele aride poate fi cauza pentru retragerea gradata a acestora.
Farouk el-Baz, director al Centrului pentru Teledetectie de la Universitatea din Boston, sustine aceasta teorie si considera ca Sahara trece printr-o schimbare climatica de la conditii aride la conditii de umiditate. “Incalzirea pamantului va avea ca rezultat o mai mare evaporare a apei oceanelor, ceea ce va determina mai multe ploi” afirma el-Baz."



Trebuie doar sa deslusesc (macar pentru cultura mea generala) exact mecanismul prin care acum 5500 de ani era altfel acolo.
Va trebui sa monitorizez si ceea ce se intampla in zilele noastre, sa vad ce statii meteo sunt si imagini din satelit.
Cred ca va fi mai important decat monitorizarea tornadelor. Ah, si imi doream racirea globala, acum imi doresc incalzirea! In afara de inundarea coastelor prin ridicarea nivelului marii, alte neajunsuri nu ar fi. Si nici nivelul marii nu va urca prea mult pentru ca se va dovedi ca iernile vor fi la fel ca si pana acum, poate chiar un picut mai...aspre!
Si numai slabirea Soarelui mai poate impiedica asta.
Va fi interesant de vazut. Si va conta mult temperatura la suprafata Atlanticului. Cu cat mai rece, cu atat mai bine. Si praful va trebui sa-l monitorizez mai atent. Nu vor fi atat de dibaci incat sa poata maslui totul. Imaginile din satelit macar vor arata norii.
Dar ma intreb: Nu e logic ca sezonul musonic sa fie vara?? Sigur ca da, deci tocmai vine vara. Voi avea de lucru. Sigur, nu va fi ceva spectaculos, dar daca monitorizez cativa ani la rand si prind experienta...macar 5 ani.
Ar fi minunat sa pot face asta.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Vin Apr 12, 2013 4:29 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Mar Feb 21, 2012 12:49 am
Mesaje: 14374
Localitate: Bumbesti-Jiu
In perioada in care Sahara a devenit umeda ce s-a intamplat cu braul anticiclonic subtropical ? Asta e intrebarea :)


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Vin Apr 12, 2013 5:10 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Asta vreau sa aflu, ai punctat foarte bine. Nu am raspunsul, se intelege. Dar stim sigur ca Sahara a fost umeda, nu e inventia mea.
Dar hai sa incerc si pentru mine un raspuns printr-o alta intrebare: "Ce se intampla acum in timpul musonului Indian?"
Sa stii ca nu am venit cu un plan premeditat, altfel spuneam totul direct. Acum incerc sa aflu si eu, caut, discutam.
Ma preocupa evident subiectul, ma gandesc pana adorm la asta. Stim ca in India alizeul strapunge Ecuatorul, celula hadley este strapunsa si acolo devine o circulatie "locala" (dar la ce scara)
Insasi teoria celulelor hadley aste relativa, apar numeroase perturbatii (el nino)
Dar functioneaza bine acum in Sahara, aerul desertic este absorbit de celula hadley si deviat spre dreapta de forta coriolis (braul anticiclonic subtropical) Totusi stim ca praful desertic ajunge aproape fara intrerupere pana in bazinul Amazonului...generand ACOLO un muson...
Teoretic s-ar centra in Atlantic acelasi anticiclon Azoric (un Atlantic mai rece l-ar alimenta) antrenand aer oceanic peste Sahara, dar pe o traiectorie dinspre nord-vest (muson) aer ce ar alimenta apoi in continuare celula hadley ecuatoriala, iar pe partea Sud-Americana Amazonul ar fi in continuare alimentat cu aer umed oceanic, dar pe o traiectorie sud-est, slabind celula hadley, asemeni musonului Indian actual, alizeul din emisfera sudica putand strapunge aici celula hadley.
Este doar o schema grosiera a mea, trebuie luata ca atare. Totusi se poate dovedi viabila. Cumva a fost posibil musonul Saharian si va trebui sa aratam cum.
E de datoria noastra sa aflam.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Sâm Apr 20, 2013 3:14 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Imagine
http://kuroshio.eorc.jaxa.jp/JASMES/data/GL/GRAPH/CFR_N-Africa.png


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Dum Apr 21, 2013 5:48 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Am inghetat cand am vazut asta:
Imagine
Figure 3C. (Click image for full figure).
Late Glacial to Holocene variations in West African climate and subtropical Atlantic SST from Hole 658C compared with a record of glacial icerafted lithic grain concentrations from subpolar North Atlantic core V29-191. Calibrated radiocarbon age control points for both records are indicated by filled arrow symbols. The Hole 658C SST record documents a series of millennial- scale cooling events of 2° to 4°C amplitude, which are coherent with the Holocene series of North Atlantic ice-rafting events defined by Bond et al. within the dating uncertainties (6100 years). These millennial-scale SST variations were superimposed on a well-known shift in African monsoonal climate between 14.8 and 5.5 ka, when changes in the earth's orbit increased boreal summer insolation and invigorated the African monsoon, bringing much wetter conditions to subtropical Africa. The strengthened monsoonal wind field evidently supported stronger upwelling as documented by the greatly increased G. bulloides abundances (Fig. 2). The reduced terrigenous (eolian) concentrations at Hole 658C document the abrupt onset and termination of the African Humid Period at 14.8 and 5.5 ka, respectively, and reflect the increased humidity of African dust source areas at this time, when subtropical West Africa was nearly completely vegetated.
http://www.ncdc.noaa.gov/paleo/pubs/demenocal2000/demenocal2000.html
Foarte important si asta:
http://www.ncdc.noaa.gov/paleo/pubs/oppo2003/oppo2003.html
During the Holocene, scientists have identified several periods of abrupt change. Some authors have related this to regular 1500 year cycles that may be related to variations in solar output (Bond et al. 2001). While such solar variations would provide only small changes in energy to the Earth's climate system, Bond et al. (2001) proposed that changes in North Atlantic deep water (NADW) formation could have amplified these signals. This work by Oppo et al. (2003) relates a new record of d13C, a stable isotope of carbon, to sea-salt sodium from the GISP2 ice core (O'Brien et al. 1995) and haematite-stained grains in a North Atlantic sediment core (Bond et al. 2001). High d13C values indicate times of greater NADW formation, while low values indicate a slowing or shutdown of NADW formation. This has been implicated as a mechanism to induce cooling in northern latitudes and a return to more glacial-type conditions. Higher sea-salt sodium indicates highly winter-like meteorological conditions in Greenland and higher haematite-stained grains indicate a large influx of cold, fresh, ice-bearing surface water from north of Iceland.
The figure shows major reductions in NADW production around 9,300, 8,000, 5,000, and 2,800 years before present (BP). One of these, a downward trend in NADW around 6,500 BP and ending around 5,000 BP corresponds to greater freshwater influx to the North Atlantic and more winter-like conditions in Greenland. This also corresponds to a wide range of climate-related changes seen over much of the world at that time. Note the arrow on the figure. Similar to the Younger Dryas and some Dansgaard/Oeschger events, this event seemed to have a gradual slowing of NADW formation and cooling in Greenland, but came to a very abrupt end.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Lun Apr 22, 2013 2:06 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Aici e vorba strict de temperaturile de undeva din Atlantic 7200-9200 ani in urma.
Ar parea sa fie pe langa subiect, dar e vital de stiut temperatura apei de atunci, eventual in corelatie cu aceea de acum...Atentie, SST!
ftp://ftp.ncdc.noaa.gov/pub/data/paleo/contributions_by_author/ellison2006/ellison2006.txt


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Lun Apr 22, 2013 4:02 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
http://www.astr.ucl.ac.be/textbook/chapter5_node16.html


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Lun Apr 22, 2013 9:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Mar Feb 21, 2012 12:49 am
Mesaje: 14374
Localitate: Bumbesti-Jiu
Parca incep sa se mai deznoade nodurile in toata treaba asta cu Sahara :)


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Mar Apr 23, 2013 10:39 am 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Vin Iun 20, 2008 1:00 pm
Mesaje: 15893
Localitate: cluj
Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Mie Apr 24, 2013 6:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Nisip foarte bogat in nutrienti.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Mie Apr 24, 2013 7:46 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru
Avatar utilizator

Membru din: Vin Dec 05, 2008 1:00 pm
Mesaje: 36951
Localitate: Bistrita
yummy :)


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Mie Apr 24, 2013 9:12 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Mar Feb 21, 2012 12:49 am
Mesaje: 14374
Localitate: Bumbesti-Jiu
Purtat de trade winds, nisipul ala are un rol foarte important in ecosistemul din Amazon :)


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Mie Apr 24, 2013 9:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Da, dar probabil s-a exagerat spunandu-se ca ecosistemul Amazonian, fara de el nu stiu ce ar pati...
E o pudra si Amazonul e imens...


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Mie Apr 24, 2013 10:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Voi reveni cu ciclul nutrientilor.http://www.gly.uga.edu/railsback/Fundamentals/SFMGNutrientCycles06-III.jpg


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Sahara,actuala si cea umeda.
MesajScris: Lun Apr 29, 2013 9:47 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Membru din: Mar Mar 26, 2013 8:42 pm
Mesaje: 4442
Nu e totusi foarte iomportant ciclul nutrientilor, cred ca e suficient cat am aratat. Sunt scheme asemanatoare, decat ca e vorba de fiecare data despre alt nutrient...
Iata ceva important cu adevarat. Norii din Sahara, o scurta perspectiva in trecut. totusi nu ma multumesc cu atat, ma intereseaza si pe categorii de nori; pentru ca, nu-i asa, una e sa ai cer noros cu cirrusi, alta e sa fie cumulonimbusi...
Imagine


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 78 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Termeni şi condiţii
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
phpBB SEO