forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Apr 27, 2026 7:56 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Reguli forum

Pentru stirile preluate din alte surse va rugam sa :
- scrieti si un mic rezumat al stirii
- sa precizati sursa

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 53 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 22, 2009 3:01 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ar trebui ca anul 2009 sa fie inceputul urcarii spre maximul din 2012.

Sus

Subiectul mesajului: Re: ingrijorari in legatura cu scaderea activitatii solare
MesajScris: Lun Mar 23, 2009 4:56 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Graficul prezinta informatii din era moderna, a observatiilor meteorologice standardizate (cel putin in lumea civilizata). Povestea corelatiei numar de pete solare-clima incepe insa odata cu descoperirea minimului Maunder, in arhivele astronomice imperiale chineze; in secolele XV-XVIII a existat o perioada de 2-3 sute de ani cu numar foarte redus de pete solare, practic zero. In acealsi timp in Europa a avut loc ceea ce este cunoscut drept Mica era glaciara, o perioada indubitabil mult mai rece decat actual (sursa: cronici, tablouri, dar si date proxy (ex inele de crestere a copacilor)). In acea perioada Tamisa ingheta regulat, de exemplu, ceea ce nu se mai intampla azi... si tot atunci asezamintele vikinge din Groenlanda, stabilite inainte de anul 1000, au disparut.

Sus

MesajScris: Mie Mar 25, 2009 6:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Date din trecut se mai pot afla si din studiul asupra unei sectiuni dintr-o stalactita, respectiv o stalagmita ; se pot afla perioadele de seceta ( sau de era glaciara ) sau cele de precipitatii abundente sau de topire a gheturilor.
Cand ajung la Resita am sa iau de acasa o stalactita sectionata, o scanez la rezolutie foarte mare si apoi am sa postez rezultatele.

Sus

MesajScris: Vin Apr 03, 2009 3:18 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Articol pe aceasta tema:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090402200749.htm

Sus

MesajScris: Lun Apr 27, 2009 8:31 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Situatia devine din ce in ce mai preocupanta
alt articol:

http://paradigmsanddemographics.blogspo ... arked.html

Sus

MesajScris: Lun Apr 27, 2009 9:34 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Cum este prezentata situatia actuala si in acest articol, linistea aceasta poate sa ascunda ceva. Ambele variante prezentate sunt periculoase, dar daca ar fi sa aleg, as alege a doua varianta cea cu scaderea temperaturii spre o posibila mica glaciatiune, decat cea cu furtuni solare catastrofale.

Sus

MesajScris: Lun Apr 27, 2009 10:08 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

steaua scrie:
Cum este prezentata situatia actuala si in acest articol, linistea aceasta poate sa ascunda ceva. Ambele variante prezentate sunt periculoase, dar daca ar fi sa aleg, as alege a doua varianta cea cu scaderea temperaturii spre o posibila mica glaciatiune, decat cea cu furtuni solare catastrofale.

Nu stiu daca o glaciatiune este "indicata". Parerea mea sincera este ca omenirea poate sa suporte si sa se adapteze la o perioada foarte calda a climei, dar este imposibil sa se adapteze la o era glaciara.

Sus

MesajScris: Lun Apr 27, 2009 10:27 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu ar fi vorba de o era glaciara in toata puterea cuvantului. Termenul "mica era glaciara" descrie in mod plastic, chiar daca nerealist stiintific, o perioada semnificativ mai rece din istoria relativ recenta: nu a fost vorba in nici un fel despre inaintarea calotelor glaciare catre zonele temperate, fenomen care defineste erele glaciare. Efectele unei perioade cu clima mai rece s-ar vedea in redistribuirea zonelor agricole ale Terrei. Tari mari cum sunt Rusia si SUA, care se intind pe multe grade latitudine s-ar putea adapta, in schimb Europa de vest ar deveni un importator net de cereale, iar importul Canadei ar creste semnificativ. Daca productia nu ar putea fi compensata din alte zone devenite favorabile culturii cerealelor prin schimbarea climatica, atunci vom asista doar la o crestere accelerata a pretului alimentelor (proces care oricum este in desfasurare legat de explozia demografica + politicile de incurajare a productiei de plante tehnice pentru combustibili bio - vezi etanol, bazate pe ipoteza/dogma ca prinicpalul pericol la adresa omenirii este efectul de sera produs de emisiile umane de CO2). Piata se va putea atunci regla macar partial prin cresterea interesului si a investitiilor in agricultura si in valorificarea unor suprafete neutilizate la maxim pana acum - vezi Romania, Ucraina, Rusia de sud, ceea ce ar duce la cresterea productiei si ponderarea preturilor. Altminteri, vor fi lovite de foamete in primul rand tarile slab dezvoltate, care depind de ajutoarele alimentare din nordul bogat.
Un alt efect interesant ar fi aparitia unor dispute intense politice asupra oportunitatii abandonarii politicilor de reducere a emisiilor CO2. O tabara va sustine renuntarea la acestea in ideea reducerii costurilor cu incalzirea (SUA, Canada), in timp ce alta va sustine mentinerea, justificand ca racirea este doar temporara si odata cu revenirea soarelui efectul de sera va determina cresterea exploziva a temperaturii la valorile prezise de modelele actuale.

Sus

MesajScris: Lun Apr 27, 2009 11:22 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

gogulica scrie:
Nu stiu daca o glaciatiune este "indicata". Parerea mea sincera este ca omenirea poate sa suporte si sa se adapteze la o perioada foarte calda a climei, dar este imposibil sa se adapteze la o era glaciara.

Cum scrie in articol: "Try to imagine an electrical blackout that lasts months, even years." Mai ales intr-o lume dependenta de curent electric. Nu sunt cuvinte pentru a descrie haosul ce s-ar crea de pe urma penelor prelungite de curent, dar daca temperaturile ar scadea, nu cred ca tarile situate la aceeasi latitudine ca si noi ar avea prea mult de suferit...ne axam pe cultivarea cartofilor si a sfeclei...se mai refac si ghetarii din munti... :) si-ar mai reveni si Africa din saracie, ar deveni si la ei pamantul fertil...

Sus

MesajScris: Dum Mai 31, 2009 11:53 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Cercetatorii prezic un maxim al ciclului solar 24, care tocmai incepe, in Mai 2013, cu un numar al petelor solare pe an sub medie, si anume 90. Cel mai scazut maxim fiind inregistrat in 1928, cu 78 de pete solare. Insa nu in numarul de pete sta activitatea solara, detalii aici.

Sus

MesajScris: Joi Iun 18, 2009 1:14 am 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Uite si de ce a scazut activitatea. I-au dat de capat, sau cel putin acum incep sa-i dea:
http://science.nasa.gov/headlines/y2009 ... stream.htm

Sus

MesajScris: Lun Aug 24, 2009 1:25 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Am intrat in cea de-a 44-a zi consecutiva fara pete solare. Un top al zilelor in care au lipsit petele solare ar arata cam asa (fara perioada actuala):

Fişiere ataşate:
spotless days.GIF
spotless days.GIF [ 9.31 KiB | Vizualizat de 1636 ori ]
Sus

MesajScris: Sâm Sep 05, 2009 4:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

http://science.nasa.gov/headlines/y2009/03sep_sunspots.htm

Sus

MesajScris: Sâm Sep 05, 2009 5:57 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

N-ar fi rau daca ne-am indrepta spre un "Maunder Minimum", poate asa clima si-ar mai reveni cat de cat... :roll:

Sus

MesajScris: Dum Sep 06, 2009 9:33 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Referitor la ce a zis gogulica in "Raport Starea vremii in Europa",... eu imi pun bazele intr-un "Maunder Minimum", sau cateva eruptii vulcanice majore.... (slabe sanse).
Un studiu referitor la schimbarile climatice si contributia la aceste schimbari a unor factori naturali si antropici cum ar fi: activitatea solara, eruptii vulcanice, ENSO, si acumularea de gaze cu efect de sera, se gaseste aici: http://www.spaceweather.com/archive.php ... &year=2009

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 53 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]