iceage scrie:
Da. A se vedea si celebrele secvente din filmul "The day after tomorrow"
@ Roberta: Bilantul radiativ al saharei e negativ, dar este compensat de incalzirea adiabatica pe ramura descendenta a celulei Hadley. care determina si uscaciunea/ absenta precipitatiilor. E o stare de echilibru care poate fi parasita... daca miscarile descendente s-ar reduce, nebulozitatea si umiditatea ar creste si bilantul radiativ ar tinde la zero.
Nu am inteles partea cu secventele din film dar nu o sa am liniste pana nu aflu.
Retin comentariul!
O atmosfera supraincalzita circulatia generala a atmosferei s-ar face dupa ujn model cu doua celule in loc de trei actuale. Nu stiu insa care ar fi temperatura limita de trecere. Am citit ca o mare parte din istoria climatica a Pamantului s-a facxut circulatia cu doua celule.
Totusi, sa nu uitam ca natura nu lucreaza cu scheme. La altitudine sunt diferiti curenti si schimbul de aer poate fi "mai strans" sai "mai larg"...
Am vazut cum uneori din celula Hadley vaporii de apa sunt aruncati peste paralela de 45 de grade.
Alteori intra imediat in descendenta.
Avem atat jetul subtropical cat si o pleiada de alti curenti la diferite altitudini caracterizati drept jeturi.
Am inceput catalogarea si clasificarea lor pe forumul meu.
Consider relevante hartile cu umiditatea in privinta miscarilor aerului.
Descendenta automat usuca aerul si invers.
Pe cat posibil incerc sa urmaresc totul dar sunt constienta cu nu o voi putea face de una singura.
Voi construi o echipa nu-mi fac griji.