forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Mai 25, 2026 1:07 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: masurarea precipitatiilor
MesajScris: Vin Noi 07, 2008 3:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

stie cineva sa imi spuna unde se gasesc in tara furnizori de eprubete pluviometrice meteorologice din sticla si de pluviometre (neautomate)

eu stiu doar 2 firme din bucuresti - "termodensirom" si "adrian sistem"
mai stiti de altele cumva ? :roll:

Sus

Subiectul mesajului: Pluviometre
MesajScris: Sâm Noi 15, 2008 1:42 am 
Neconectat
Incepator
Incepator

S.C. Tehnic Promoserv s.r.l. este distribuitor TFA DOSTMANN care produce pluviometre clasice din plastic. Vizitati www.tfa-dostmann.de.
Relatii: office@promoserv.ro

Sus

Subiectul mesajului: Re: masurarea precipitatiilor
MesajScris: Joi Aug 15, 2013 10:14 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

PLUVIOMETRUL CLASIC
Imagine

imagine din interior
Imagine

corpul colector
Imagine

Sus

MesajScris: Vin Aug 16, 2013 9:53 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Eu am vazut pe la hipermarketuri asa ceva , incearca si pe la magazine gen brico (eprubete)

Sus

MesajScris: Lun Dec 30, 2013 9:01 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

eprubeta pluviometrica standard (din sticla) :)
Imagine

Sus

MesajScris: Lun Ian 27, 2014 8:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pentru discutiile din aceste zile legate de masurarea cantitatii de precipitatii pe viscol si - legat de asta - a unui strat "reprezentativ" sau "mediu" de zapada, recomand articolul (publicat in iun. 2012):

http://journals.ametsoc.org/doi/full/10 ... 11-00052.1

din care citez:

"There are many challenges for the measurement of solid precipitation regardless of gauge type or mechanism of measurement. The most significant challenge is the measurement of snowfall in a windy environment. Nearly all precipitation gauges experience a reduction in the catch efficiency (CE) of snowfall with increasing wind speed. A precipitation gauge installed above the surface of the ground presents a barrier to air flowing around it, causing a deformation of the wind field above the gauge orifice (Sevruk and Klemm 1989). As air flows around and over a precipitation gauge, falling snow hydrometeors are deflected by the flow and do not enter the gauge. The degree of deflection, which increases with wind speed, is dependent on the profile of the gauge (Sevruk et al. 1991) and the type of wind shield (if any) employed around the gauge (Goodison et al. 1998). Wind bias in the gauge measurement of a snowfall event can vary substantially depending on the wind speed, temperature, precipitation characteristics, and gauge configuration, but can be as high as 100% (Goodison and Yang 1996). At some sites, the existing vegetation can be used to shield a precipitation gauge from the wind. The wind bias can also be reduced by the choice of wind shield and by shield type, ranging from a large octagonal double fence, as used with the DFIR (Golubev 1989; Yang et al. 1993) to a single Alter wind shield (Alter 1937). Generally, the more extensive double structures are more effective at reducing the wind bias, but the trade-off is the increased size (footprint) of the structure as well as increased installation and maintenance costs."

Articolul mentioneaza o subestimare a acumularii de pana la 64% pe ninsoare la un vant de numai 5 mps, putand ajunge la 75% la viteze mai mari. Asadar, nu pare deloc exagerata ideea unei multiplicari cu 4 a valorilor masurate pe viscol - urmand ca stratul mediu de zapada sa fie obtinut dupa conversia acestei cantitati corectate...

Sus

MesajScris: Lun Ian 27, 2014 9:28 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

E exagerat asemenea procent zic eu, fa calculele pt precipitatiile masurate in capitala si te crucesti ;)
Eu merg pe ideea unei erori de maxim 30%.

Sus

MesajScris: Lun Ian 27, 2014 10:48 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

E posibil ca la statiile Baneasa si Filaret sa existe o ecranare prin vegetatie suficienta pentru a reduce viteza vantului la nivelul pluviometrului si deci eroarea de captare. Prin urmare fiecare statie ar putea avea o eroare tipica in asemenea situatii. E greu de dat un numar fara studii comparative minutioase, fapt este ca masuratorile pluvio pe viscol sunt afectate de erori destul de mari.

Sus

MesajScris: Lun Ian 27, 2014 11:29 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

La Baneasa ecranarea e pur simbolica.

Sus

MesajScris: Mar Ian 28, 2014 2:37 am 
Apropo de măsurători, dacă aveţi un pahar gradat banal în mililitri să ştiţi că raportul este de 3 la 1.
La 9 mililitri de precipitaţii acumulate avem de fapt 1 mm sau 1 litru pe metru pătrat.
Estimativ se poate proceda la fel şi în cazul ninsorii, se poate lua un recipient gradat care măsoară lichidele în mililitri, se topeşte zăpada şi se măsoară precipitaţiile lichide rezultate, împărţiţi cantitatea obţinută la 3 şi aveţi litri pe metru pătrat.
În cazul ninsorii viscolite e logic că avem doar repere orientative nu cantităţi precum cele determinate în mod normal, fără viscol.
Discuţia mi se pare nerelevantă iar cm oferiţi de ANM oferă un tablou sugestiv.
De altfel se observă şi pe câmp care e treaba, troienele nu sunt un indiciu edificator, sunt doar aglomerări de zăpadă transportată de vânt.
Dar ce nu facem de dragul senzaţionalului la un buletin de ştiri, căutăm vânt impresionant punând să sufle un ventilator de mare putere ca să impresionăm dobitocii care se uită gură cască.
Alegem doar troienele impresionante îndesate în te miri ce ungher şi declarăm cu satisfacţie troiene de 2-3 metri, dacă s-ar putea până la nori ar fi şi mai bine.
Iar la diverse emisiuni din seara asta digi arăta cum îşi rezolvă problemele diverşi, de parcă la ăia tot timpul ar fi bec şi lună, mai ales când se confruntă cu viscole ca ale noastre, hai să fim serioşi.
Pe timp de viscol activitatea rutieră e clar blocată doar că şoferii noştri, deştepţii pământului, nu înţeleg asta. În alea 2 zile de viscol îşi rezolvă toate problemele fundamentale existenţiale.
Suntem neam de traistă şi dacă Dumnezeu din cer ar fi preşedinte sau prim ministru tot i-ar găsi ăştia o vină.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]