forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 24, 2026 2:53 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Septembrie 2014
MesajScris: Joi Oct 02, 2014 1:33 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Banat

Imagine

Crisana

Imagine

Maramures

Imagine

Dobrogea

Imagine

Moldova

Imagine

Muntenia

Imagine

Oltenia

Imagine

Transilvania

Imagine

National

Imagine

Temperaturile medii au fost normale, adica in marja de abateri +/- 0.5 grade in vest, in cea mai mare parte a Moldovei, in Muntenia si local in Oltenia.Au fost sub mediile normale in sud-vestul extrem, acolo unde de altfel a si plouat cel mai mult, iar peste medie au fost in Dobrogea, Transilvania si sudul Moldovei.Cele mai mari abateri, intre 1.5 si 2.0 grade au fost in zona litoralului, in nordul Transilvaniei si in Maramures.Precipitatiile au fost distribuite in crestere de la est la vest, cu valori extreme in est si sud-vest.Asadar, acestea au fost deficitare in Moldova, in cea mai mare parte a Transilvaniei, in estul Munteniei, estul Olteniei, nordul Crisanei si local in Dobrogea.Au fost excedentare in Banat, local in Maramures, in cea mai mare parte a Olteniei, in sudul si vestul Munteniei, in sudul litoralului si izolat in centrul Transilvaniei.De mentionat ca in sud-vestul extrem s-au atins cantitati exceptionale de precipitatii, cel mai mult a plouat la Baile Herculane 260.6mm, insa in 2 judete, Mehedinti si Dolj s-au depasit pe arii extinse 200mm, au fost inundatii fulger si toata perioada s-a incheiat si cu decesul unor oameni, fara ca anm-ul sa treaca de codul galben, clasic deja.In acelasi timp avem statii din Moldova care n-au atins nici macar pragul de 5mm, cel mai putin a plouat la Vaslui, doar 1.6mm.In ultima decada a lunii au aparut si ingheturile pe arii extinse in Moldova si Transilvania, cu minime de pana la -5.6 grade la Miercurea-Ciuc, cea mai coborata minima de septembrie din ultimii 20 de ani, si de pana la -7.5 grade pe Vf.Omu.Cel mai cald a fost in primele zile ale lunii cand la Harsova s-au atins 32.2 grade, una dintre cele mai coborate maxime ale lunii septembrie din ultimii ani.De regula inca in septembrie in sud mai avem chiar si zile caniculare.N-a fost cazul in acest an, modest la maxime pe intreg parcursul sau.Temperaturile medii la nivel national s-au incadrat intre 11.8 grade la Intorsura Buzaului si 20.0 grade la Sulina, iar la munte la Vf.Omu a fost cel mai frig, cu o medie de 2.9 grade.

Basarabia

Imagine

Bucovina si Basarabia ucraineana

Imagine

Sus

Subiectul mesajului: Re: Septembrie 2014
MesajScris: Joi Oct 02, 2014 3:10 pm 
Se observă şi în Basarabia sărăcia de precipitaţii, ca la noi în Moldova.
N-au mai ajuns ciclonii şi pe acolo, şi-au deşertat prea plinul în SV sau pe litoral, când a fost cazul.
La temperaturi o lună banală, dpdv al mediilor.

Sus

MesajScris: Joi Oct 02, 2014 7:17 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Și analiza regională pentru Moldova.

Septembrie 2014 a fost o lună caldă și cu precipitații deficitare. Abaterile termice au variat între 0,5°C și 2,5°C, fiind mai mici la stațiile din vest (1°C la Rădăuți, 1,2 la Roman, 0,8 la Bacău, 0,7 la Botoșani) și mai mari în est (1,7°C la Soroca, 1,6 la Bălți, 2 la Ceadîr-Lunga).

Cea mai scăzută temperatură a fost de -4,1°C la Poiana Stampei, iar cea mai ridicată de 33,2°C la Dubăsari.

Imagine

În cea mai mare parte a Moldovei regimul pluviometric a fost deficitar, cu excepția nord-estului extrem, unde precipitațiile căzute pe data de 23 septembrie (68 mm în 12 ore la Soroca) au dus izolat la depășirea mediei (170% la Soroca).
Imagine

Cea mai ridicată intensitate a vântului (viteza susținută) a fost de 16 m/s (57,6 km/h) la Ceadîr-Lunga, iar rafala maximă de 26 m/s (93,6 km/h) la Cotnari.

Ultima oară modificat de redeme pe Joi Oct 02, 2014 7:31 pm, modificat de 2 ori în total.

Sus

MesajScris: Joi Oct 02, 2014 7:18 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Hărțile cu România:
Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Joi Oct 02, 2014 10:50 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Superb.Pacat ca nu putem posta hartile astea pe prima pagina a site-ului anm.O lectie pt ei.Mersi inca o data redeme pt completari.

Sus

MesajScris: Vin Oct 03, 2014 11:41 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Chapeau baieti din nou.

Sus

MesajScris: Vin Oct 03, 2014 4:33 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Dacă am avea și mediile, am acoperi chiar tot... Eu am (61-90, 81-10, 1901-2000) pentru stațiile din flux din Moldova, în afară de Ceahlău-Toaca, la care se adaugă doar 61-90 pentru încă 8 stații de pe aici, care au făcut observații în această perioadă (mai sunt și stații înființate/transformate mai recent, care oricum nu intră în calcul la abateri: Darabani, Stânca, Bârnova).

Cu 81-10 am putea acoperi vreo 25 de stații.

Sus

MesajScris: Dum Oct 05, 2014 4:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Oct 05, 2014 4:11 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

La Drobeta e aproape sigur cea mai ploioasa luna septembrie din ultimii 89 ani.Trebuie sa rasfoiesc sirul de date(disponibil din 1925) :)

Sus

MesajScris: Lun Oct 06, 2014 12:22 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după