forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Mai 21, 2026 9:44 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4979 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235 ... 332  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Bumbesti-Jiu
MesajScris: Dum Mar 29, 2015 12:25 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cu precipitatiile cazute ieri si cu cele de azi se strang spre 15 mm.Destul de putin fata de ce estimau modelele initial, dar deloc rau pentru un retrograd de acest tip.Nu ma gandeam ca se va realiza media luna asta.Luna asta incheie cel mai "murat" sezon rece pe care l-am trait, in perioada octombrie-martie, pana azi dimineata la ora 6, cazand nu mai putin de 758 mm. De aci incolo hai cu furtunile.La cat de racoroasa va fi insa perioada urmatoare, mai am de asteptat :)) E devreme totusi pentru ca in mod normal pe aici sezonul convectiv debuteaza in a 2 a parte a lunii aprilie :)

Sus

MesajScris: Mar Mar 31, 2015 11:40 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

51 mm in martie, deci o luna normala pluviometric.Nu ar fi mare lucru de zis, luna asta nu s-a remarcat prin nimic pe aici, exceptand cei cativa cm de zapada de la finalul decadei a 2 a.De altfel e si luna cea mai slaba in fenomene pe aici in mod normal.245 mm au cazut in primul trimestru al acestui an, mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut :)

Sus

MesajScris: Mie Apr 01, 2015 7:04 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

la cluj in primul trimestru au cazut cam 90 mm...iar din oct incoace au fost cam 330 mm...fa tu comparatia ;)

Sus

MesajScris: Mie Apr 01, 2015 11:08 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, asa este, diferenta e foarte mare :) In orice caz, la aceasta primavara nu ma astept la cantitati deosebite pentru ca venim dupa 3 primaveri excedentare consecutiv, dintre care cea de anul trecut probabil cea mai ploioasa de cand se fac observatii, daca nu in orice caz in top 3.La vara as avea ceva pretentii, chiar daca cea de anul trecut a adus precipitatii demne de sudul Elvetiei mai degraba.Cine stie ce va fi; oricum un sezon cald atat de umed ca cel de anul trecut e aproape imposibil sa mai fie si nici nu am pretentia asta.Sper totusi sa nu ma plictiseasca vremea :)

Sus

MesajScris: Mie Apr 01, 2015 12:08 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cu incalzirea asta globala e posibil sa mai prinzi sezoane foarte ploioase...stii si tu, se evapora mai multa apa din mari si oceane etc ;)

Sus

MesajScris: Mie Apr 01, 2015 12:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

o vara senina si normala termic ar fi ceva !!!! ;)

Sus

MesajScris: Mie Apr 01, 2015 2:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

@ Andrei Bineinteles, regula se stie :wink: Vara 2014- 490 mm, vara 2005 - 518 mm, iarna 2014-2015 - 455 mm si altele asemenea :)

@ Doodoo In nici un caz, ci din contra, o vara cu o ciorba fronturi reci, supercelule si MCS-uri :mrgreen:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Apr 01, 2015 4:14 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Si canicula din plin.

Sus

MesajScris: Mie Apr 01, 2015 4:56 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu, nu sunt de acord.Cu cat mai multa canicula, cu atat mai multa seceta si mai putine sanse de furtuni.Ajungem sa avem doar dezvoltari de alea cate o celula pe ici pe colo, aiurea asa si ne miram de ce Slovenia are furtuni puternice si noi nu, deci clar nu prefer canicula decat daca e doar de scurta durata.Imi plac verile gen 2014, cu iz de Slovenia asa :)

In alta ordine de idei si daca tot suntem la capitolul vara, desi climatologic luna iunie este cea mai ploioasa pe aici, observ la o studiere mai atenta a datelor de la Tg-Jiu ca incepand cu anul 1998 acest lucru s-a schimbat, cea mai ploioasa devenind iulie.Astfel ani in care luna iulie a fost mai ploioasa(sau mult mai ploioasa) decat iunie sunt: 1998, 1999, 2000, 2002, 2003, 2005, 2011, 2012 si 2014.De altfel, valori de peste 150 mm in iulie au fost mai multe decat in iulie. Mai mult decat atat, iulie a atins valori chiar si de peste 200 mm(2002 si 2005). lucru care nu s-a intamplat in iunie.

Observatie: In anii 2006, 2007 si 2013 luna august a fost cea mai ploioasa.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Apr 01, 2015 5:13 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Insa furtunile din verile caniculare sunt puternice, acolo unde lovesc, singurul cod 3 de Estofex noi l-am avut in 2012. Aia de am ratat-o eu de pe 31 iulie mi-a zburat ghiveciul de pe geam.

Vara 2014 la mine a avut iz de tarile nordice.

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Mie Apr 01, 2015 5:33 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:

De aia in iulie ai avut cele mai multe furtuni de la august 2006 incoace sau chiar iulie 2002 ? Te gandesti doar la canicula, tu de faptu nu esti un adevarat pasionat de furtuni :)

Furtunile sunt puternice si in cazul temperaturilor mai scazute de multe ori daca restul conditiilor se indeplinesc; imi amintesc si acum de furtuna din 11 iulie 2014 care mai avea putin si lasa o tornada, totul la nu mai mult de 20 C.Pe 29 iulie, cu ciclonul ala mediteranean, am avut si trenulet de furtuni tot la temperaturi mai scazute, cu supercelula de i-a placut si lui Andrei iar la final si un squall.Sunt atatea furtuni bune pe care le-am avut la temperaturi "ridicole" si nu sunt singurul de pe acest forum :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Apr 01, 2015 5:48 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Orografic se poate, la campie nu, e nevoie de canicula. Nu ma incanta furtuni multe si slabe/moderate.

Sus

MesajScris: Mie Apr 01, 2015 7:46 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Neaceasca85 scrie:
Insa furtunile din verile caniculare sunt puternice, acolo unde lovesc, singurul cod 3 de Estofex noi l-am avut in 2012. Aia de am ratat-o eu de pe 31 iulie mi-a zburat ghiveciul de pe geam.

A mai fost cod 3 pe sudul tarii anul trecut parca. Sau in 2013.

Sus

MesajScris: Mie Apr 01, 2015 7:59 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Totusi de cand conteaza atat de mult ce coduri da Estofex ? Au fost destule furtuni demne de cod 3 prin tara si in cod 1 sau 2, asa ca :) Codurile astea nu pot surprinde cu adevarat intensitatea fenomenelor, mai ales la nivel local si la complexitatea reliefului din Romania :)

Sus

MesajScris: Mie Apr 01, 2015 8:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:
Orografic se poate, la campie nu, e nevoie de canicula. Nu ma incanta furtuni multe si slabe/moderate.

Nu e adevarat, iar cei de la Bucuresti de exemplu sunt de acord cu mine pentru ca in mod clar au avut furtuni puternice la temperaturi sub 30 C si poate chiar si sub 25 C.Tu doar cauti cumva sa justifici obsesia pentru canicula :) Peristenta indelungata a caniculei duce la mase de aer deosebit de uscate, cu umezeli chiar si sub 30 %, orajele initiate sunt pe munti, sunt oraje mici ca intindere, frecvent monocelulare.Instabilitatea in aer tropical nu aduce decat o parte infima din totalul orajelor din Romania si acestea nu se compara cu cele asociate maselor maritim-polare, tropical-maritime sau chiar continental-polare.Romania este de referinta in privinta furtunilor pentru Europa, bineinteles in sezonul cald, facand parte din "elita selecta" a tarilor precum Slovenia, Elvetia, Italia, Serbia sau Bulgaria(aici mai puteti adauga), la noi inregistrandu-se o frecventa, o intensitate si o durata mare a acestora(nu in aceeasi masura pe intreg teritoriul tarii), dar nu in veri absurde gen 2012.Chiar am postat anul trecut un material cu descarcarile electrice din Europa, acolo se vede clar.In veri ca 2014, 2010, 2009, 2006, 2005, 2004, 2002 etc, Romania e in top in ceea ce priveste furtunile :) In veri ca 2012, 1990, 2000 sau 2003 unde e ? La coada :wink:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4979 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235 ... 332  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]