forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Mai 21, 2026 10:50 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4979 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237 ... 332  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Bumbesti-Jiu
MesajScris: Mie Apr 08, 2015 4:48 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Mi s-a luat de circulatia asta uscata, vantoasa si rece, noroc ca de maine gata :) E un episod de vreme care parca se respecta cu sfintenie an de an in prima parte a lui aprilie.

Sus

MesajScris: Mie Apr 08, 2015 9:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Merge bine piesa in perioada asta :)

https://www.youtube.com/watch?v=A8a6kHQN9BA

Sus

MesajScris: Joi Apr 09, 2015 7:33 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

De marti bate vantul fara oprire.Asa ceva rar se intampla pe aici, dar ce e cel mai nasol e ca nici nu simti temperatura reala, simti tot frig datorita vantului.De maine e chiar gata, odata cu reorientarea circulatiei dinspre Marea Mediterana pa vant si in sfarsit ma voi putea bucura de primavara :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Apr 09, 2015 8:32 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

La mine doar scurte reprize de vant.

Sus

MesajScris: Joi Apr 09, 2015 9:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu prea exceleaza zona ta la vanturi vestice, la tine resimtindu-se mai mult vanturile estice.Gata cu vantul, enjoy the silence(nu piesa lui Depeche Mode :)))

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Apr 10, 2015 12:47 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Aia si cu World in my Eyes nu le voi uita cat oi trai, mai ales de la ce mic eram cand le auzeam la tara la difuzor dupa Revolutie. :) Si ce nume are acel album, Violator. :lol:

Resimtirea mai mult a vanturilor estice face ca aici sa fie viscole. :D Vantul estic e frecvent si in verile ploioase, mereu inaintea unor mari fronturi.

Sus

MesajScris: Sâm Apr 11, 2015 7:44 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Anul asta de Paste e o vreme calda si insorita, total opusa fata de ceea ce a fost anul trecut.Atunci aceasta sarbatoare a picat pe 20 aprilie, iar in perioada 17-20 aprilie au cazut 78 mm.Apoi au urmat alte precipitatii insemnate in ultima decada.Luna aprilie 2014 avea sa devina cea mai ploioasa luna aprilie pentru Oltenia din 1961 si pana in prezent.Luna asta pana acum are doar 6 mm, dar nici anul trecut pana in aceeasi zi de 11 nu cazusera decat 5.6 mm, la finalul lunii strangandu-se 147.1 mm :)

Sus

MesajScris: Dum Apr 12, 2015 10:01 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Parangul, ieri

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Apr 12, 2015 12:34 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

faina poza !!!

zapada ca lumea pare a fi doar de pe la 2100-2200m in sus :) in rest e pe duca :)

Sus

MesajScris: Dum Apr 12, 2015 4:41 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, a mai fost spulberata de vant la circulatiile nord-vestice recente , la care se adauga faptul ca e si versant sudic.Altfel sta situatia pe versantii vestici spre Petrosani, dar mai ales cei nordici spre Petrila.De obicei zapada pe partea sudica dispare pe finalul lui iunie, depinde cat e de cald, cat de ploios e anul si, bineinteles, cat de mult a nins in sezonul rece.Pe versantii sudici ai Muntilor Valcan, in partea vestica a grupei e mai multa zapada decat pe Parang, chiar la o altitudine mai mica :)

Sus

MesajScris: Mie Apr 15, 2015 9:56 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
A fost cea mai ploioasa luna mai dupa 1970 si la multe statii cea mai ploioasa din ltreg sirul. Prin sud se putea planta orez. La asta m-am referit.

Chiar ca se putea planta orez.De exemplu, prin Oltenia, luni mai si mai umede decat cea din 2012 a fost 2014 local in partea de vest, iar in rest, la nivelul intregii regiuni, mai ploioase au fost mai 1987, 1980, 1975, dar mai ales 1957.Cea mai mare imbibare a fost tot in 2014, datorita faptului ca aprilie a fost si el cel mai ploios din ultimii 53 ani. Mai 1957 ramane cea mai umeda din timpul meteorologiei " moderne" pentru zona asta.Mai 1970 a fost fix pix pe aici :)

Daca e sa luam in calcul si cifrele mai de demult, niciodata in istoria meteorologiei nu a plouat atat de mult in spatiul romanesc ca in mai 1897; sunt sanse mari sa fie record absolut in ceea ce priveste ploi masurate vreodata in decursul unei luni, iar cifele inregistrate la unele posturile pluviometrice de la vremea respectiva aflate in Tara Romaneasca si in Moldova sunt cu totul iesite din comun.Probabil ceea ce a fost atunci se repeta 1 data la 150-200 de ani :)

Sus

MesajScris: Sâm Apr 18, 2015 2:55 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Contexte sinoptice generatoare in sezonul cald de furtuni/ploi torentiale in aceasta zona.Exemplificari:

1.Ciclonii mediteraneeni, fie generati in Mediteranna prin patrunderea aerului rece din nord, fie generati in talveg islandez.Aici se cam stie cum e situatia, dar pun 2 exemple totusi.
Imagine
Imagine

2.Fronturi reci din vest.De multe ori acestea ia umezeala si din nordul Marii Adriatice
Imagine

3.Sisteme termoconvective in context de circulatie est-nord-estica, cu aport de umezeala dinspre Marea Neagra.Se genereaza in speta in zona Muntilor Parang.
Imagine

4.Sisteme termoconvective in context de circulatie sudica, sud-vestica si sud-estica, cu aport de umezeala dinspre Marea Neagra, ce se genereaza fie imediat la sud de oras, fie prin judet si migreaza catre Carpatii Meridionali
Imagine

5.Sisteme termoconvective in context de circulatie estica, nord-estica, la periferia posterioara a unui ciclon retrograd ce afecteaza sud-estul Romaniei
Imagine

6.Ploi frontale in contextul unui brau anticiclonic in nord-vestul Europei prin unirea anticiclonului azoric cu cel scandinav, ce antreneaza pe partea anterioara aer rece, la care se adauga si un aport serios de umezeala dinspre Mediterana.Context generator de inundatii in unele cazuri catastrofale, mai ales in vestul Olteniei
Imagine

7.Ciclon mediteranean retrograd pe o circulatie clasica SE-NV.O sa caut un exemplu dar nu imi vine acum in minte.

Observatie Circulatia nord-nord-vestica(aici cu referire atunci cand se genereaza convectie de dupa-amiaza), sau "the pain in the ass" este cea care vaduveste aceasta zona de furtuni, fiind pozitionata in plina descendenta a aerului, aer ce devine foarte uscat.Uneori se genereaza celule mult mai la sud ce se duc prin Campia Olteniei, alteori, dar si mai frecvent, acest tip de circulatie duce la formarea sistemelor termoconvective la est de Olt si asta datorita convergentei binecunoscute; astfel sistemele se genereaza undeva pe linia Caciulata-Campina si migreaza aproape nord-sud catre Campia Romana.Cea mai mare parte a Olteniei, mai ales partea sa vestica, are un regim de vreme uscat/vantos, in schimb celelalte zone mentionate au un regim furtunos.Cam astea ar fi, mai sunt si "subtipuri", dar nu e necesara intrarea in detaliu :)

PS: Ca bonus, ciclon "tip 1975 "
Imagine

Sus

MesajScris: Dum Apr 19, 2015 10:45 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Foarte frumoasa analiza!
Sa speram ca vom vedea si live una dintre aceste configuratii cat mai curand. :)

Sus

MesajScris: Dum Apr 19, 2015 10:52 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Mersi Cata.Asta imi doresc si eu, mai ales ca tare m-a plictisit vremea in ultima perioada cu circulatiile astea numai pe dos.Unele din contextele sinoptice mentionate de minte bucura si alti membri ai forumului, printre care si pe tine.Speranta mea e intr-un sezon convectiv cel putin la fel de bun ca cel de anul trecut.Vara anului trecut mi-a redat increderea pentru ca am vazut contexte sinoptice care parca au vrut sa dispara in ultimii ani :) Care dintre contextele sinoptice enumerate de mine vi s-a parut cel mai interesant ?

Sus

MesajScris: Dum Apr 19, 2015 12:25 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cea mai faina circulatie e 4, apoi 2 :)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4979 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237 ... 332  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]