forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Iun 12, 2026 4:26 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 386 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 26  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Extreme zilnice
MesajScris: Mie Aug 12, 2015 9:51 am 
dextercioby scrie:
Hmm, e posibil să fie o greșeală, dar Kachelmann dă +42,6 C pe dealul de la Bîcleș în Mehedinți !!. La fel și meteomanz, care folosește aceeași bază de date. O să-mi rog amicul să-ntrebe la ANM. Și rușii de la rp5.ru dau aceeași valoare. Și cei dela ww24 la fel.
Altfel, +38,5 C la Calafat și +38,4 C la Galați.

La Bâcleş este eroare fără doar şi poate, în valorile triorare de la 35 la 15 s-a dus temperatura la 33 la 18, este imposibil iar în diagnoza emisă azi de ANM în Oltenia valoarea maximă este de 39 de grade.
Deci EROARE, cel mai probabil la Bâcleş au foat 36,2 cel mult 37,2.

Sus

MesajScris: Mie Aug 12, 2015 7:48 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, valoarea a fost retrasă de ANM în diagnoza zilnică, ceea ce înseamnă că a fost o eroare de senzor, cel mai probabil.
Oricum, cele 4 site-uri cu pricina ce ne mijlocesc accesul la datele ANM nu s-au „actualizat” în întregime, ceea ce înseamnă o discrepanță nefericită, atunci cînd tragem linie la finalul lunii/anului.

ww24.ru dă +36,8 C.
kachelmann a rămas la +42,6 C, meteomanz la fel, rp5.ru la fel.

Singurii care au actualizat sînt deci ww24.ru, care primesc o bilă albă, restul nu.

Sus

MesajScris: Mie Aug 12, 2015 10:17 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

40.7 C maxima pe ziua de astazi, inregistrata la Calafat.La cat de calda a fost vara asta ar fi fost culmea sa nu se atinga 40 C.

Sus

MesajScris: Mie Aug 12, 2015 10:32 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nici nu stii ce sa mai crezi, pe rp5 apare o valoare de 40,7 la Calafat iar pe Kach este de 40,9. Oricum ar fi, suprinzatoare temperatura, nu stiu daca la valorile orare a depasit 38 de grade. Si e si cea mai ridicata temperatura din acest sezon, alaturi tot de un 40,7 la Giurgiu acum vreo 2 saptamani.

Am remarcat un lucru: in zilele ca cea de azi, cand e umiditate scazuta, modelele tind sa subestimeze temperaturile iar cand e umiditate mai ridicata le supraestimeaza usor, in ambele cazuri pe cer senin. :!:

Sus

MesajScris: Mie Aug 12, 2015 11:21 pm 
Valoarea asta se va confirma sau nu mâine, la diagnoza ANM, acolo verificăm tot ce mişcă.

Sus

MesajScris: Mie Aug 12, 2015 11:29 pm 
Calafatul e aiurea în tramvai, ia fiţi atenţi la valori orare rotunjite, să vedem de unde putea sau nu să sară iepuru, care n-a sărit.
13=35
14=37
15=38
16=37
17=33
18=33
19=34
20=33

Aşadar, de unde până unde 40 plus ?

Sus

MesajScris: Mie Aug 12, 2015 11:30 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Dubios, dar poate ca a prins un interval cu vant complet calm intre observatii si de-aia a saltat temperatura pana la 41. Intr-o masa de aer asa uscat nu este chiar neobisnuit. La Cluj se intampla destul de frecvent.

Sus

MesajScris: Mie Aug 12, 2015 11:32 pm 
Vom vedea mâine, dacă pe Oltenia nu sare de 39 poţi uita 41 ăsta rotunjit.
Interesantă treabă, 40,9 grade dă şi meteoinfo, cu o maximă la sol de doar 46 pe kachelmann sau meteomanz.
Aşteptăm cu răbdare şi vedem mâine minunea, dacă da sau ba.
Io sunt Toma necredinciosu, nu cred până nu văd.

Sus

MesajScris: Joi Aug 13, 2015 12:36 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

O secundă: să facem un sumar. Kachelmann, ww24.ru, meteoinfo.ru dau 40,9 C, meteomanz, rp5.ru și colegul nostru de pe FB de la Severe Weather - România dau 40,7 C. Din nou ANM-ul dă cu virgulă ca să zic așa, după ce ieri le-a scăpat în afară prostia cu 42,6 C.

Trebuie să așteptăm pînă la diagnoza zilei care face oficiale datele (cum a fost cu cele 43,5 C de la Giurgiu din 2012 unde confirmarea a venit imediat).

Este posibil și aici să avem o „corectare”, așa că pîna una alta să notăm +39,0 C la Rm. Vîlcea și restul de valori din tabelul de la meteomanz.

Sus

MesajScris: Joi Aug 13, 2015 12:44 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Eu nu inteleg totusi, ce e asa ciudat un 41 C la polul caldurii in Romania cu 24-25 C la 850 hPa intr-o masa de aer super uscat, pe un sol super uscat, cu un cer super senin etc?

Sus

MesajScris: Joi Aug 13, 2015 12:46 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Situaţia meteorologică în intervalul 11.08.15, ora 08.00 –12.08.15, ora 06.00
În ţara,vremea s-a încălzit uşor în cea mai mare parte a ţării,iar în partea a doua a zilei a redevenit caniculară pe arii extinse în vestul, sudul, estul ţării şi izolat în rest. Cerul a fost variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales după-amiaza şi la începutul nopţii, când izolat în Moldova, Muntenia, Transilvania şi la munte au căzut averse însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperaturile maxime s-au încadrat între 26,2 grade la Mangalia şi 38,5 grade la Calafat.
La ora 06 temperatura aerului avea valori cuprinse între 9 grade la Întorsura Buzăului şi 27 de grade la Şiria.
Indicele temperatură-umezeală (ITU) a atins şi a depăşit uşor pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a Crişanei, local în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi cu totul izolat în Transilvania şi Maramureş.

La Bucureşti,vremea a devenit caniculară în a doua parte a zilei când şi indicele temperatură umezeală (ITU) a atins, iar în centru chiar a depăşi pragul de 80 de unităţi.Temperatura maximă a fost de 36 de grade la Afumaţi şi Băneasa şi de 37 de grade la Filaret. Cerul a fost variabil, cu înnorări trecătoare. Vântul a suflat slab şi moderat. La ora 06 se înregistrau 16 grade la staţia meteo Băneasa, 21 de grade la Afumaţi şi 22 de grade la Filaret.

Sus

MesajScris: Joi Aug 13, 2015 1:13 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Eu nu inteleg totusi, ce e asa ciudat un 41 C la polul caldurii in Romania cu 24-25 C la 850 hPa intr-o masa de aer super uscat, pe un sol super uscat, cu un cer super senin etc?

Nu e ciudat, problema e că în synop-urile orare disponibile pe site apar maximum 38 la orele 15. Uite, așteptăm pînă mîîne diagnoza de pe mmediu.ro.

Sus

MesajScris: Joi Aug 13, 2015 6:28 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Pe mine m-au surprins si cele 39.0 de la Valcea, de Calafat nu mai zic. S-ar putea ca senzorii anm sa aiba ceva probleme.

Sus

MesajScris: Joi Aug 13, 2015 7:26 am 
Păi la Calafat staţia e undeva pe o stradă, căreia i se spune bulevard de centură şi arată ca toate străzile prăpădite, aproape de marginea orăşelului, la străzi bune de Dunăre.

Sus

MesajScris: Joi Aug 13, 2015 8:36 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Da, corect. Cei care au statii automate stiu cel mai bine cum e cu erorile. Chiar si cele de 2000 de euro mai dau rateuri.
Era mai bine daca perfectionau aparatura clasica. Ma refer la nivel global. Un termometru clasic te poate tine o viata. In schimb, aparatura electronica se poate defecta de la te miri ce, de la furtuni puternice, furtuni solare sau alte bazaconii.
La Rm. Valcea este observator si statie in flux, astfel pare mai plauzibila valoarea. Chiar inainte sa se innoreze s-a intensificat vantul si umiditatea a scazut pana la 19%. Am mai vazut si la Sibiu asemenea fenomene ciudate, nu stiu cat de reale. Si ieri a fost un salt de 2,1 fata de temperatura maxima observata orar, dar la Rm. Valcea 2,4.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 386 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 26  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]