forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Iun 04, 2026 1:40 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5264 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209 ... 351  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Europa
MesajScris: Vin Oct 16, 2015 6:19 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Asta se va vedea si in debitul Dunarii.Se estimeaza un debit de 5500 mc/s la intrarea in tara :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Oct 16, 2015 6:48 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Vestul Ungariei are cod 1 Estofex.

Sus

MesajScris: Lun Oct 19, 2015 10:25 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Iarna in Muntii Dolomiti Italia..de pe Severe Weather
Imagine

Trimis de pe al meu SM-G925F folosind Tapatalk

Sus

MesajScris: Mie Oct 21, 2015 10:47 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Iarna trecuta, in Norvegia :!:

https://www.youtube.com/watch?v=DM9QHnfDHdQ

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Oct 21, 2015 12:13 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

A nins acolo de la ciclogeneza Atlantica si la noi a fost o iarna de kakat.

Sus

MesajScris: Mie Oct 21, 2015 12:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Daca iarna trecuta a fost nasoala, pai atunci 2001-2002 unde se mai incadreaza ? Atunci degeaba am avut un decembrie rece ca a avut putina zapada, dupa care o zonalitate stupida in ianuarie si februarie care a facut ca, cel putin in extracarpatic, sa fie in topul celor mai secetoase ierni din istoria masuratorilor.Unde mai punem ca si zapada la munte a fost foarte putina.A fost cred ca cea mai proasta iarna din ultimii multi zeci de ani si pentru zonele mediteraneene datorita lipsei precipitatiilor.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Oct 21, 2015 12:55 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

2000-2001 si 2001-2002- 2 ierni proaste consecutive. Au fost ceva ploi in martie 2002. In mai 2002 iarasi o furtuna buna.

Sus

MesajScris: Mie Oct 21, 2015 3:46 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Din contra, pentru mine iarna 2001-2002 se numără printre cele mai faine pe care mi le amintesc. E adevărat, doar puțin peste jumătate din ea a fost efectiv iarnă (de parcă 2011-2012 a fost altfel) și tot cam episodică, dar jumătatea aia a fost mai bună decât 4 ierni nasoale.

A început timpuriu, printr-un viscol superb pe 25 noiembrie (122 km/h rafala la Botoșani). În zonele deluroase situate lângă Coasta Prutului a fost „show”: ninsoare abundentă și vânt violent. :)

Apoi au urmat vreo 45 de zile de iarnă adevărată. Luna decembrie iese în evidență. :)
Imagine

Am avut strat de zăpadă continuu pe sol până în primele zile ale lui februarie, când am trecut direct în primăvară.

Iar după ea au mai urmat încă 2 ierni bune. Foarte faină perioada aia...

Sus

MesajScris: Mie Oct 21, 2015 5:59 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Spune-mi ce cantitati de precipitatii ai avut in acea iarna si, nu uita, vorbim de iarna si nu de ceea ce se intampla prin noiembrie.Cate viscole sau ninsori interesante au fost in iarna 2001-2002 ? Cat de interesante au fost astfel lunile ianuarie si februarie ? Ce strat au depus ? Cat de multa zapada a fost la munte fata de medii ? Daca definim iarna 2001-2002 ca fiind o iarna interesanta, atunci iernile cu adevarat ierni de genul 2002-2003 unde le mai punem ? :) Nu am sa inteleg niciodata cum va pot place iernile "statice" si cu cantitati mici de precipitatii/strat depus.Macar de am face off-topicul asta in numele unei ierni :mrgreen:

Sus

MesajScris: Mie Oct 21, 2015 8:30 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Totusi nu poti sa bagatelizezi o iarna care pentru o buna parte din tara a avut cel mai rece decembrie din ultimii 67 de ani, iar stratul de zapada (chiar daca in general mic ca grosime) a persistat aproape doua luni cam peste tot.

Sus

MesajScris: Mie Oct 21, 2015 9:51 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

@supercell:

E doar o chestiune de preferințe, și e normal ca fiecare să avem preferințe diferite. :)

Pentru tine aspectul principal se leagă de precipitații. De aceea îți plac iernile cu precipitații însemnate cantitativ, chiar dacă o parte a acestora cad sub formă de ploaie sau dacă stratul de zăpadă (adesea foarte consistent) apare și dispare.

Pentru mine, iarna înseamnă: precipitații solide, strat de zăpadă stabil și temperaturi (preponderent) negative. O iarnă „siberiană” poate să fie la fel de bună ca una mai activă, atât timp cât îndeplinește cele menționate. Dată fiind poziția geografică, o iarnă cu multe ploi (fără freezing rain) pentru mine e o iarnă infectă, indiferent cât de grozav e musonul.

supercell scrie:
Ce strat au depus ?

Cât timp există deja un strat consistent (30-40 cm :) ) și acest strat e foarte stabil, și cât timp sunt constant ninsori care mențin peisajul, nu mi se pare neapărat necesar să ningă abundent și des. Dacă asta se întâmplă, foarte tare, dar decât ploi și căldură, mai bine să rămână stratul existent.

supercell scrie:
Cat de multa zapada a fost la munte fata de medii ?

La Ceahlău-Toaca (și în mare parte din Orientali), stratul a fost peste medie în decembrie și ianuarie, normal în februarie și sub medie în martie. În Meridionali povestea e total diferită, într-adevăr.

Sus

MesajScris: Mie Oct 21, 2015 11:26 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Acelasi lucru e valabil si din punctul meu de vedere pt a defini o iarna buna. Si atunci am avut 2 luni cu strat fara intrerupere, al 2- lea cel mai rece decembrie din toate timpurile, cea mai geroasa luna de iarna dupa iarna din 1985, atat ca medie cat si ca minima si maxima scazuta. Ca n-a tinut si din februarie a venit primavara e alta poveste, insa a fost o iarna memorabila pt Ardeal cel putin.

Sus

MesajScris: Joi Oct 22, 2015 1:41 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pe 18 decembrie 2001 am avut o maxima la Cluj de -13,4 grade. Asa ceva nu o sa mai vedem prea curand. Iarna atunci a tinut 2 luni, din ultima decada a lui noiembrie pana in ultima decada a lui ianuarie. E ceva totusi pentru perioada post anii 70-80. Stratul de zapada nu a rupt gura targului, pana in 20 cm, dar a persistat continuu 2 luni si un pic pe sol. Nu as putea spune ca e o iarna pe placul meu dar cu siguranta dpdv statistic, climatologic samd a fost o iarna buna, comparand cu ce avem acum. Oricum as prefera asa ceva decat mizeria de anul trecut, asta e clar.

Trebuie sa recunoastem totusi ca decembrie a avut norocul sa iasa o luna atat de rece pentru ca perioada foarte rece s-a suprapus perfect calendaristic cu cele 31 de zile ale lunii. Asa am mai avut si in ultimii ani ultima jumatate de ianuarie foarte rece si prima jumatate de februarie, acelasi lucru si la decembrie si ianuarie. Doar ca nu s-a nimerit sa prinda o luna intreaga.

P.S. in iarna aia se poate spune ca a venit primavara de la sfarsitul lui ianuarie, dar a revenit zapada pe 7 aprilie. :lol: La Huedin au fost chiar 14 cm cf ogimet.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Oct 22, 2015 1:46 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Hmm, parca in decembrie 2001 am inghetat de frig pe aici, nu aveam termopane si centrala mergea prost pana in 2005-2006, cati meseriasi s-au perindat si nu au fost in stare sa vada ca pompa e infundata cu span.

Imi amintesc ca decembrie 2001 si ianuarie 2002 au fost de iarna autentica, in ultimele cateva zile din ianuarie a inceput sa cada zapada de pe acoperisuri si da, februarie si martie numai in stratusi alternati cu soare am tinut-o, cele mai multe perioade cu stratusi au fost insa in 2000-2001.

Sus

MesajScris: Joi Oct 22, 2015 9:05 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

A fost tare tampita iarna 2001-2002, venita dupa non iarna 2000-2001.
Imi aduc aminte ca decembrie a fost geroasa si plina de chiciura si s-a incheiat cu un viscolas pe 31.12. Cred ca au cazut cel putin 30 cm si am avut un revelion de vis atunci, coroborat si cu varsta minunata de 16 ani... :D Dupa aceea s-a incalzit ca la nebuni, la final de ianuarie era ca in aprilie parca, iar februarie a fost cald si uscat...
De notat ramane viscolul de la final de martie din nordul Moldovei.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5264 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209 ... 351  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]