forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 03, 2026 1:22 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 546 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 37  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: STATISTICI CLIMATOLOGICE ROMÂNIA
MesajScris: Dum Apr 01, 2018 4:21 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am mai vorbit despre asta, Eugen. Precipitațiile le-ai luat de pe meteomanz, nu ? Acolo sînt raportate la așa-numita zi hidrologică, 06 UTC - 06 UTC. Aceasta diferă cu 12 ore de cea climatologică. ANM-ul o folosește pe cea climatologică atunci cînd se raportează precipitațiile, astfel că orice 0,1 mm căzut după 20:30 EET aseară se contorizează la luna aprilie. Așa o să fac și eu pentru Craiova.

Sus

MesajScris: Dum Apr 01, 2018 6:49 pm 
Dacă te uiţi pe tabel am scris meteomanz, am două surse, ogimet la temperatură din cele 4 valori zilnice climatologice şi meteomanz-ul cu temperatura obţinută din minime şi maxime şi precipitaţiile raportate la ora 8:30 a doua zi.
Dacă iei valorile precipitaţiilor până în ultima zi la orele 20:30 ai o problemă, nu ai valoarea exactă la virgulă întrucât valorile precipitaţiilor din intervalul orar 8:30-20:30 sunt rotunjite, poţi avea o eroare de 0,9 mm. :)

Sus

MesajScris: Dum Apr 01, 2018 6:59 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Anm aplica ambele metode, știm bine deja...

Sus

MesajScris: Dum Apr 01, 2018 8:08 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

doodoo scrie:
Anm aplica ambele metode, știm bine deja...

Aplica doar pentru unele raportari. Climatologic ziua se incheie la ora 20:30. Asa a fost si asa va ramane in continuare. Raportarile cu virgula nu le ai online, dar asta nu conteaza prea mult. Oricum ce facem noi aici nu e nimic oficial. Evident ca din ce calculam la 90% din statii cifrele sunt si exacte, la restul putem avea abateri la medii de +/-0.1 grade si la precipitatii de +/-0.9mm. Dar asta fata de ce aveam acum cativa ani e fix pix. Eu zic sa ne multumim cu ce avem, la ce strictete e in anm.Ce am auzit in ultimul timp m-a crucit, insa in acelasi timp am dat de oameni superbi de la Bucuresti si am reusit sa-mi rezolv multe necunoscute istorice. Mai sunt si pasionati si oameni printre ei.

Sus

MesajScris: Dum Apr 01, 2018 10:10 pm 
E ca peste tot, dacă dai peste un pasionat ca tine sau ca noi ăla sigur te va înţelege.
Ceilalţi sunt doar nişte slujbaşi şi atât, pot fi oameni mai înţelegători, unii, sau funcţionari rigizi, mai mult ca sigur majoritatea. Eu n-am mai luat legătura cu nimeni de la ANM de ani buni şi nici nu cred c-o voi face prea curând, nu am ce să întreb sau ce să mă intereseze din ce mi-ar putea oferi ei la liber.
Şi la o adică m-am pregătit beton psihic să renunţ la toată povestea oricând, depinde cu siguranţă de disponibilitatea ANM de-a transmite cu regularitate datele de la toate staţiile în fluxul internaţional.

Sus

MesajScris: Dum Apr 01, 2018 11:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
[...]Eu zic sa ne multumim cu ce avem, la ce strictete e in anm.Ce am auzit in ultimul timp m-a crucit, insa in acelasi timp am dat de oameni superbi de la Bucuresti si am reusit sa-mi rezolv multe necunoscute istorice. Mai sunt si pasionati si oameni printre ei.

Dă-mi niște detalii în privat, te rog. Îmi știi adresa de email. Mulțumesc ! :)

Sus

MesajScris: Dum Apr 29, 2018 10:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

https://www.money.ro/romania-in-topurile-meteorologice/ - Un articol din 2006 ce mi-a atras atenția din următoarele considerente:

* 1948, noiembrie, nu am un -28,0 (eventual prin rotunjire) la Gheorgheni, pentru că recordul lunii noiembrie la Gheorgheni este de -27,4 C din noiembrie 1915 (!) conform Atlasului Climatologic al RSR (1966).

* 1915, noiembrie - Întorsura Buzăului (-26,0 C - eventual prin rotunjire). Aici e o problemă. Oficial, stația de la Întorsura Buzăului a luat ființă la 01.01.1946 și are minima absolută a lunii noiembrie de -26,5 C în anul 1948.

* Sînt reale maximele de temperatură pe vîrf de munte ? („22.4 la Ceahlau Toaca, 23.4 pe Vlădeasa si 26.1 pe Vf. Turcu”). Bine, ultimul e
Țarcu.

Sus

MesajScris: Dum Apr 29, 2018 11:32 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Până în 2007, la Ceahlău maxima absolută era de 25,0°C (20.07.1987, 04.08.1998). Valoarea de la Țarcu pare prea ridicată, iar cea de la Vlădeasa cam scăzută.

Sus

MesajScris: Lun Apr 30, 2018 12:44 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

dextercioby scrie:
https://www.money.ro/romania-in-topurile-meteorologice/ - Un articol din 2006 ce mi-a atras atenția din următoarele considerente:

* 1948, noiembrie, nu am un -28,0 (eventual prin rotunjire) la Gheorgheni, pentru că recordul lunii noiembrie la Gheorgheni este de -27,4 C din noiembrie 1915 (!) conform Atlasului Climatologic al RSR (1966).

* 1915, noiembrie - Întorsura Buzăului (-26,0 C - eventual prin rotunjire). Aici e o problemă. Oficial, stația de la Întorsura Buzăului a luat ființă la 01.01.1946 și are minima absolută a lunii noiembrie de -26,5 C în anul 1948.

* Sînt reale maximele de temperatură pe vîrf de munte ? („22.4 la Ceahlau Toaca, 23.4 pe Vlădeasa si 26.1 pe Vf. Turcu”). Bine, ultimul e
Țarcu.

* 1948 a avut un val deosebit de frig la final de noiembrie. La Mures au fost -17.9, a 4-a temperatura all time. Despre -28 la Gheorgheni nu am cunostiinta de asa ceva. Recordul statiei e asa cum zici tu, -27.4 din 1915, an cu record lunar si la Mures pana in 1989.

* Valoare din burta probabil. Statia de la Intorsura e asa cum zici tu, infiintata in 1946.

* Vladeasa pana anul trecut avea maxima 25.5 din 2012, inainte de 2012, avea 25.2, iar din august 2017 o are la 25.9. Ceahlau Toaca are o maxima de 25.7 grade din iulie 2007, iar Vf.Tarcu 23.1 din august 1994

Sus

MesajScris: Dum Mai 06, 2018 11:22 pm 
APRILIE 2018

Tabelul conţine date preluate de pe ogimet şi meteomanz.
Datele preluate de pe ogimet sunt alea 4 climatologice, adică 0, 6, 12, 18 UTC, zi de zi la cele 23 de staţii din flux. Partea de tabel corespunzătoare meteomanzului are ca bază de calcul a temperaturii minimele şi maximele zilnice.
Date reper pentru luna aprilie la nivelul ţării, conform ANM, perioada 1981-2010;
temperatura: 9,3 grade, precipitaţii: 51,3 mm.

Cea mai caldă lună aprilie din istoria măsurătorilor meteorologice, cu o abatere pozitivă de 4,7 grade la nivelul ţării şi extrem de săracă în precipitaţii, sub 30% din cât ar fi trebuit să plouă.
Nu mă hazardez în predicţii sumbre dar ce ni se întâmplă în momentul de faţă nu e de bun augur.

Imagine

Sus

MesajScris: Mie Mai 09, 2018 2:03 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

A aparut raportul anual pe site-ul anm pe anul 2017. O mizerie. Daca in 2016 cineva a uitat de el, in 2017 nu se spune aproape nimic despre esenta anului 2017. Cum a fost vremea in 2017. Doar 2 cifre si-o harta. Atat. Lipsesc diagnoze lunare, raportul e cam la 15% din ceea ce era pana in 2015. Cam asta e noua conducere anm. Superb.

Sus

MesajScris: Mie Mai 09, 2018 10:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Fără să vorbesc cu RB sau EM, îți zic că special au scos diagnozele lunare din scris, pentru că au text sub cele 4 hărți climatologice lunare. Date statistice nu mai dau de ceva vreme și oricum le dădeau eronate. Știi cum a fost cu minima națională din 2015 și 2016.

Uite pentru martie 2018: Temperatura medie a lunii martie 2018 (fig. 1) a avut valori cuprinse între -6,2°C la Vf. Omu și 5,7°C la stația meteorologică Moldova Veche. Cele mai ridicate valori, peste 4,0°C, s-au înregistrat în vestul țării, lunca Dunării și sudul Dobrogei.

Sus

MesajScris: Mie Mai 09, 2018 11:14 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

dextercioby scrie:
Fără să vorbesc cu RB sau EM, îți zic că special au scos diagnozele lunare din scris, pentru că au text sub cele 4 hărți climatologice lunare. Date statistice nu mai dau de ceva vreme și oricum le dădeau eronate. Știi cum a fost cu minima națională din 2015 și 2016.

Uite pentru martie 2018: Temperatura medie a lunii martie 2018 (fig. 1) a avut valori cuprinse între -6,2°C la Vf. Omu și 5,7°C la stația meteorologică Moldova Veche. Cele mai ridicate valori, peste 4,0°C, s-au înregistrat în vestul țării, lunca Dunării și sudul Dobrogei.

Da, dar este praf in ochi. La acele diagnoze mai spuneau de recorduri, la cate statii, ce recorduri, procente cu depasiri, unde, etc. Erau multe date. Si daca tot ai adus vorba de martie 2018, ei scriu acolo la Vf.Omu -6.2, iar pe ogimet pe climatul international apare -6.1. Stiu, e o zecime, dar n-ai voie. Raman la parerea ca e o mizerie de raport. Ma mir ca mai rezista hartile cu maxime si minime pe site. Pe cuvant de nu imi sta in cap dupa ce termin tabelul cu recordurile sa-l postez pe facebook. Ma retin totusi cateva persoane, dar nu stiu cat ma voi mai putea abtine sa nu spun nimic si sa tot tac. La fiecare sfarsit de luna tot stau sa ma gandesc daca sa postez link pe facebook catre forum cu hartile lunare sau nu. Pana acum am reusit sa ma abtin sa fac asta. Desi aici chiar nu stiu cu ce-as gresi. E munca mea, din date libere internationale.

Apropo, frumusel profitul in ultimii 2 ani. N-o duce chiar atat rau anmul pe cat lasa ei sa se creada.

Sus

MesajScris: Mie Mai 09, 2018 11:23 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, zecimea de la Omu încerc s-o lămuresc și eu. Nu posta pe facebook nimic din ce e aici, pentru că - aici îi dau dreptate lui Andrei B - vor face tot posibilul să nu mai dea nimic în fluxul de date și atunci se va duce naiba toată munca noastră. Eu încerc să public doar chestii de Craiova.

Sus

MesajScris: Joi Mai 10, 2018 10:59 am 
Eu nu cred că ANM-ul va face ceva să stopeze trimiterea de date spre internaţional şi dacă ar face-o nu ar avea nimic de câştigat sau de pierdut. Nu cred că noi constituim o ameninţare la adresa obţinerii unor eventuale foloase materiale ale ANM din aceste date.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 546 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 37  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]