Unde ai gasit harta?
Si postez aici ceea ce discutam in topicul de Mures. Daca e cineva interesat de documentul original pe care am lucrat sa imi scrie si il trimit pe mail. Concluzii? Nu prea multe. Avem o incalzire fantastica inceputa in 2007, peste tot, in sudul regiunii in zona Brasov-Fagaras e mai temperata, in timp ce inaintand spre nord e tot mai puternica. Imi pare rau ca nu am date de la Bistrita sau Baia Mare. In rest, urbanizarea observ ca joaca un rol minim, deoarece la Tg.Secuiesc sau Toplita nu putem vorbi de urbanizare, cu atat mai putin pe vf.Lacauti, in timp ce intre Dumbraveni si Mures avem o diferenta minima posibila de 0.1 grade. Mi-am dat si eu doua palme cu ocazia asta. Nu e de scos din calcul urbanizarea, nici intr-un caz, ea ramane cu o influenta mare la unele statii care chiar au o problema gen Galati sau Filaret, insa in mare parte, daca statia nu e chiar inconjurata de betoane, datele sunt relativ in regula. Anotimpual, asa cum bine punctam si vedem de fiecare data, vara s-a incalzit cel mai mult, urmata de iarna, primavara si cel mai putin s-a incalzit toamna, care de fapt in ultimii ani s-a reincalzit pentru ca pana prin 2010 era anotimpul care se racise. Cam astea ar fi in mare. Amanuntit, se poate discuta destul de mult.
In privinta precipitatiilor, aici e si mai putin de discutat. Fara exceptie, toate statiile au devenit mai umede. Unele chiar cu 60-70mm fata de 1961-1990, ceea ce e enorm intr-un timp asa de scurt.