forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 03, 2026 3:11 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 546 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 37  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: STATISTICI CLIMATOLOGICE ROMÂNIA
MesajScris: Mie Aug 29, 2018 4:17 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

sorifin scrie:
Avem o incalzire fantastica inceputa in 2007, peste tot, in sudul regiunii in zona Brasov-Fagaras e mai temperata, in timp ce inaintand spre nord e tot mai puternica.

Interesant. Nu credeam că sunt și stații la care media pe 1981-2010 e mai scăzută decât pe 1961-1990.

Am făcut o analiză mai sumară și pentru Moldova. Până prin 2006, ianuarie era luna care se încălzise cel mai mult aici, nu iulie. Aceasta mai ales datorită frecvenței ridicate a circulațiilor vestice, când sunt condiții de foehn și descendență la est de Carpați. De altfel, stațiile afectate în mod deosebit de foehn (Rădăuți, Cotnari, Târgu Neamț, Târgu Ocna) s-au încălzit cel mai mult, mai ales iarna, în timp ce în zona montană și la stațiile mai adăpostite (Roman, Tecuci) sunt diferențe mai mici.

De asemenea, luna martie (care în mod normal era o lună rece în Moldova) s-a încălzit extrem de mult după 2007, ajungând la aceleași abateri ca iulie (între 2,2 și 2,7 pentru 2007-2017). Rămâne de văzut dacă martie 2018 a fost doar un „accident” sau nu. Vara s-a încălzit cu peste 2 grade în toată regiunea, cel puțin dacă ne raportăm la 1961-1990 (un interval cu veri răcoroase).

Imagine

Imagine

Efectul urbanizării se observă destul de bine în diferențele destul de mari apărute recent între Galați și Tecuci. Ar fi fost bună o comparație mai detaliată cu Brăila, însă din păcate, nu am decât media 1981-2010, care acoperă doar parțial urbanizarea recentă. După cum e de așteptat, mediile sunt aproape identice, cu excepția notabilă a lunilor august, septembrie și octombrie. Cu siguranță că diferențele au crescut și mai mult după construcția acelei parcări.

Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Sep 01, 2018 12:42 am 
AUGUST 2018

Tabelul conţine date preluate de pe ogimet şi meteomanz.
Datele preluate de pe ogimet sunt alea 4 climatologice, adică 0, 6, 12, 18 UTC, zi de zi la cele 23 de staţii din flux. Partea de tabel corespunzătoare meteomanzului are ca bază de calcul a temperaturii minimele şi maximele zilnice.
Date reper pentru luna august la nivelul ţării, conform ANM, perioada 1981-2010;
temperatura: 19,7 grade, precipitaţii: 64,7 mm.

Imagineimage upload software

Sus

MesajScris: Mie Sep 05, 2018 9:52 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Referitor la caracterizarea oferita de anm pentru luna septembrie, avem mai putine semne de intrebare ca altadata. Totusi sunt cateva. Si anume:

Iasi, temperatura minima absoluta -3.4, fata de -3.5 cat avem noi din 1921 si 1931. Intr-adevar urmatoarea e -3.4, cat au dat ei.

Constanta. Aici noi avem extremele de la actuala statie. Ei ne dau extremele de la o alta statie care probabil a functionat de-a lungul timpului in zona. Nu e fair zic eu.

Si maxima nationala absoluta. Ei dau Giurgiu cu 42.2, care ar fi a 2-a, dupa 43.5 de la Strehaia.

Plus ceva extra de la Tg.Mures :). Imi dau acolo pp maxime pe 24 de ore din 1912, insa cantitatea maxima lunara e trecuta cea din 1978 de 127.4mm. E corect, ar fi a 2-a totusi, dupa imensa cantitate de 248mm din septembrie 1912. Aici nu inteleg. Daca dau maxima pe 24 de ore, de ce nu dau si suma lunara. E clar c-o au. Sunt foarte curios dupa ce se ghideaza.

Sus

MesajScris: Mie Sep 05, 2018 10:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cum ziceam si dincolo, o sa intreb pe cineva strict de septembrie. Si pentru august am niste intrebari, revin aici.

Sept. 1912, Tg. Mures. Precipitatiile lunare nu sint in arhiva electronica, doar in cea pe hirtie (adica registrele de la statie). O sa intreb.

Fişiere ataşate:
Capture.JPG
Capture.JPG [ 11.95 KiB | Vizualizat de 1605 ori ]

MesajScris: Mie Sep 12, 2018 12:59 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

sorifin scrie:
Iasi, temperatura minima absoluta -3.4, fata de -3.5 cat avem noi din 1921 si 1931. Intr-adevar urmatoarea e -3.4, cat au dat ei.

-3,5°C au fost la Iași-Copou, nu la Iași-Internat (unde în 1921 au fost doar 0,0°C, de exemplu), iar datele de acolo nu sunt în arhiva electronică decât din 1971 până la desființarea stației (din punctul de vedere al ANM, pentru că SCDVV continuă observațiile; din ce am văzut, mediile lunare sunt cu 0,3-0,4 mai scăzute decât la stație, iar cantitățile de precipitații sunt aproape întotdeauna ceva mai mari, la fel ca în trecut). În aceeași situație sunt mai multe stații desființate, cu șir lung de observații (Dorohoi, Huși, etc.). Cu posturile pluviometrice era cam jale, dar în ultima perioadă văd că au început să mai adauge date.

Sus

MesajScris: Joi Sep 13, 2018 8:56 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Mulțumesc de confirmare, redeme. Eram sigur că ANM-ul s-a uitat la Iași Internat, nu și la Iași Copou, pentru că aceia care au muncit la Clima României din 2008 s-au pensionat între timp.

Sus

MesajScris: Vin Sep 28, 2018 11:18 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

A apărut și caracterizarea climatică a lunii octombrie de la ANM. Pentru prima dată după 3 luni, nu am nici o observație. E ... perfectă ! :D

Sus

MesajScris: Sâm Sep 29, 2018 11:16 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

dextercioby scrie:
A apărut și caracterizarea climatică a lunii octombrie de la ANM. Pentru prima dată după 3 luni, nu am nici o observație. E ... perfectă ! :D

Se confirma 35.3 la Buzau din Atlas 1966. Tu ai corectat la 35.2 :) La Cluj insa se infirma cele 32.2 din Atlas si din anuarele mai vechi cu 32.6 din anuarele mai noi. La Constanta nu aveam niciunul valoarea de 32.5 din 1887, iar la Vf.Omu se insista cu 20.0. In 1935 a fost un val deosebit de caldura la inceputul lunii, insa nu stiu daca totusi s-a ajuns la aceasta valoarea acolo. In 1966 nu s-a luat in considerare acea valoare.

Sus

MesajScris: Sâm Sep 29, 2018 1:08 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cluj 32,6 din 2 oct 1952, Constanta 32,5 din 11 octombrie 1887 - ziua e calculată de mine după wetterzentrale. La Omu asa arata arhiva. Cam tot ce e la Omu intre 1929 și 1940 e suspect, cu multe maxime și minime rotunjite la grad întreg. În 1952 Clujul avea 3 stații, Cluj Agronomie, Cluj Aeroport și Cluj Someșeni. Atlasul și Clima RSR din 1966 au pentru 2 oct. 1952 maxime de la stații diferite.

Sus

MesajScris: Sâm Sep 29, 2018 2:34 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu recunosc acea maxima de la Cluj. E irelevantă pentru actuala locație a stației. Adică nulă.

Sus

MesajScris: Dum Sep 30, 2018 10:12 pm 
SEPTEMBRIE 2018

Tabelul conţine date preluate de pe ogimet şi meteomanz.
Datele preluate de pe ogimet sunt alea 4 climatologice, adică 0, 6, 12, 18 UTC, zi de zi la cele 23 de staţii din flux. Partea de tabel corespunzătoare meteomanzului are ca bază de calcul a temperaturii minimele şi maximele zilnice.
Date reper pentru luna septembrie la nivelul ţării, conform ANM, perioada 1981-2010;
temperatura: 14,8 grade, precipitaţii: 55,0 mm.

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Sep 30, 2018 10:20 pm 
doodoo scrie:
Nu recunosc acea maxima de la Cluj. E irelevantă pentru actuala locație a stației. Adică nulă.

Doodoo, trebuie să fii mai deschis, eu ştiu că actuala poziţie a staţiei corespunde într-o măsură cu ceea ce se petrece în locul în care stai tu însă în Cluj temperatura e o medie între ANM şi aeroport, oricât ai susţine tu poziţia ANM.

Sus

MesajScris: Mar Oct 02, 2018 11:10 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

La Craiova nu e bine, mie îmi dă 18,8 C, nu cît scrie pe Ogimet. O să aștept raportul CLIMAT cînd o fi disponibil pe Ogimet, dar e ceva ciudat.

LE Păi, ce-ai făcut, Bobiță ? Ogimeții calculează media zilnică din 24 de valori orare. Pff.

Sus

MesajScris: Joi Oct 04, 2018 12:16 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, asa e ...
Luna aceasta, calculul climatic (cel atat de sumar si incomplet) ne ofera cam la toate statiile valori cu 0,3-0,6c mai mici decat in realitate...

Sus

MesajScris: Vin Oct 05, 2018 12:20 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

A apărut pe net mesajul CLIMAT al stației, mai jos. E prima dată cînd îl compar cu analiza mea: la Tmed e ok, 18.8 C, dar la Tmax_med e o problemă. Eu am Tmax_med = 27.2, ei au doar 27.0. Și la Tmin_med e o problemă: eu am 12.3 C, ei au 12.2 C. Cum naiba, 402700122, cum au calculat ??

402700122

Fişiere ataşate:
Capture.JPG
Capture.JPG [ 16.19 KiB | Vizualizat de 1498 ori ]

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 546 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 37  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]