forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 03, 2026 3:10 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 546 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 37  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: STATISTICI CLIMATOLOGICE ROMÂNIA
MesajScris: Vin Oct 05, 2018 9:09 am 
Eu nu m-aș baza prea tare pe calculele ogimet, ogimet-ul de obicei face o medie mixtă cu ce se dă și la aeroport și e în general un talmeș balmeș aeroport-stația meteo ANM.
Cred că așa procedează la toate stațiile unde există aeroporturi.

Sus

MesajScris: Vin Oct 05, 2018 10:07 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Este 12,31c.

Sus

MesajScris: Sâm Oct 06, 2018 12:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eugen, nu amesteca nimeni date de la 2 stații. Nici un sait.

Am găsit de ce Tmax_med = 27.0 pe Meteomanz și în mesajul Climat. E vorba de ziua de 30 septembrie, unde s-a luat Tmax = 14.7 C, măsurată la 18 utc. Problema e că Tmax real al zilei climatologice 30.09.2018 este cea de 19.4 C din mesajul sinoptic de la 06 utc, asta însemnînd că a fost mai cald pe 29 sept. seara după 20:30 timp local decît în intervalul de 12 ore: 30.09.2018 08:30 - 30.09.2018 20:30. De aici sînt fix cele 2 zecimi (prin rotunjire) între 27.2 C cît am eu și 27.0 C cît a dat stația. Aici există o explicație dupa mintea mea: Tmax_med este o variabilă climatologică istorică determinata dupa tmax măsurată doar o singură dată din sec. 19 la 8 seara și doar această valoare, cea de 8 seara era trecută în registre/tabele. De cînd cu senzorii electronici de temperatură, avem Tmax în mesaje sinoptice de 2 ori pe zi, la 6 utc și 18 utc. De cîteva ori pe an, mai ales la advecții de aer rece, este posibil ca maxima zilei climatologice 18 utc - 18 utc să fie în seara de dinainte după 19:30 sau 20:30 timp local (în funcție de ora de vară sau ora de iarnă, oricum de la anul scăpăm de stresul ăsta), și nu în timpul zilei de după...

Cît privește Tmin_med, cred că e o greșeală. Dacă aplicăm logica de la Tmax_med de mai sus, anume să luăm Tmin doar din mesajul sinoptic de 06 utc, găsesc Tmin_med = 12.49 C, nu 12.31 C. 12.31 C este valoarea reală, cu Tmin real din fiecare zi climatologică, nu doar minima de la 6 utc. De exemplu, ziua de 24.09.2018, cea cu advecția de aer rece, a avut Tmin în mesajul sinoptic de 18 utc, nu în cel de 6 utc. Este mult mai probabil să ai minima absolută a zilei climatologice în intervalul 06utc-18utc, decît să ai maxima absoluta a zilei climatologice în intervalul 18utc-06 utc, sigur, dar tot îmi miroase a dublă măsură. Nu știu dacă istoric, din sec al 19-lea și pînă azi, minima absolută - măsurată cu termometrul de minimă absolută sau termograful - se determina ca fiind minima dintre cele 2 valori de la 8 dimineața și 8 seara, sau se lua doar valoarea de 8 dimineata.

Sus

MesajScris: Sâm Oct 06, 2018 1:32 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Chiar si inainte de 1960 cand se masurau 3 valori climat, maxima si minima se masura de 2 ori si daca era seara spre exemplu asa se trecea pentru ziua urmatoare. Cel putin din 1938, anul cel mai indepartat din care am vazut registre. Aici e vorba strict de o greseala nu de detalii atat de tehnice. De fapt e vorba de 2 greseli. Ele vor fi corectate, insa in mesajul climat asa vor ramane. E ca maxima lunii august de la Sibiu transmisa eronat. Sunt plini de greseli din pacate.

Sus

MesajScris: Sâm Oct 06, 2018 1:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ok, multumesc de lamuriri. Nu am vazut registre/tabele zilnice ale statiilor niciodata, de-asta aveam nevoie de o confirmare/infirmare. Baza de date electronica a ANM ne va spune adevarul. O sa vad cum pot afla ce s-a stocat pentru Craiova, sept. 2018.

Sus

MesajScris: Lun Oct 22, 2018 5:27 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Extras din Intructiuni anm Vol.1 editia 18dec.2017:

"În funcție de zona în care sunt amplasate stațiile meteorologice, acestea pot fi terestre și marine.
Mai mult, în funcție de înălțimea și forma unității de relief pe care sunt amplasate, din punct de
vedere al clasificării geografice, stațiile meteorologice terestre pot fi: costiere sau de litoral, de câmpie,
de deal (pe vale, pe pantă), de podiș, de munte (amplasate de la 800 m altitudine: pe pantă, pe creastă,
în circuri glaciare).
Pentru scopuri sinoptice (în special pentru mesajele ALERT și alert pe praguri), stațiile
meteorologice se împart în trei categorii de altitudine: categoria 1 de altitudine – [0 ÷ 800) m; categoria a
2-a de altitudine – [800 ÷ 1800) m; categoria a 3-a de altitudine – cu înălțimea mai mare sau egală cu
1800 m."

Cu asta cred ca ne-am lamurit cum sunt catalogate statiile in anm. Mai ramane suspiciunea mea legata de statia Voineasa, care e catalogata la munte din cate se pare, dar alt.ei fiind sub 800m.

Sus

MesajScris: Dum Oct 28, 2018 9:59 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

263 de stații meteorologice (cu program climatologic de măsurare zilnică a temperaturii maxime și minime) conține arhiva electronică a ANM în acest moment. Cît am putut eu să-mi dau seama, are lipsuri foarte mari - cea mai remarcabilă este absența valorilor de la Slatina/Strihareț din perioada 1886-1959 cu întreruperi pentru primul război mondial, iar cele mai vechi date din secolul al 19-lea sînt de la Filaret și Sulina. Cred că există valori de temperatură (maxime și minime diurne) de la cca. 400 de stații de-a lungul timpului, doar că o parte dintre ele nu se mai găsesc nici măcar pe hîrtie în beciul ANM...

Sus

MesajScris: Dum Oct 28, 2018 10:38 pm 
Alea sunt doar ca fapt divers, dacă nu există un şir lung de observaţii, de măcar 10 ani, rămân doar curiozităţi şi nimic mai mult.
Apropo de staţiile astea multe cât china, poate afli care sunt alea 400 toate.
În Bihor din câte ştiu am avut măsurători de la staţiile Salonta, Tomnatic şi Beiuş şi poate mai sunt vreo câteva de care nu ştiu.

Sus

MesajScris: Lun Oct 29, 2018 8:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu am cum sa le aflu pe toate 400, pentru ca nu sint angajat ANM, ca sa am acces dupa bunul plac in arhiva. 400 e oricum o estimare, pot fi chiar si 500.

Cele 263 de pe site au functionat/functioneaza in perioada 1961-2018. Unele doar citiva ani. In prezent, dintre ele ANM are 158 in fluxul sinoptic international, cred ca 161 sau 162 in cel intern, Vladeasa 1400 pare ca s-a reactivat si ar mai fi si cele 3 de oras de la Brasov, Mures si Sibiu. Si cred ca mai e inca una in Constanta, dar nu sint sigur. Aparea ceva gen Constanta Dig in softul de diagnoza (capturi de ecran din el mai apar pe FB puse de cei de la Meteoplus, acolo imi aduc aminte sa fi vazut), nu cred ca e cea de la CMR Dobrogea.

Sus

MesajScris: Lun Oct 29, 2018 9:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am crezut că ai un master password pe baza de date ANM și te cuplezi acolo când ai chef... :))))

Sus

MesajScris: Lun Oct 29, 2018 10:21 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

doodoo scrie:
Am crezut că ai un master password pe baza de date ANM și te cuplezi acolo când ai chef... :))))

Ee, da. Vise :) Îți dai seama că fiind o sursă de venituri extrabugetare, accesul la baza de date e setat doar cu IP de ANM.

Sus

MesajScris: Lun Oct 29, 2018 11:02 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

dextercioby scrie:
Nu am cum sa le aflu pe toate 400, pentru ca nu sint angajat ANM, ca sa am acces dupa bunul plac in arhiva. 400 e oricum o estimare, pot fi chiar si 500.

Cele 263 de pe site au functionat/functioneaza in perioada 1961-2018. Unele doar citiva ani. In prezent, dintre ele ANM are 158 in fluxul sinoptic international, cred ca 161 sau 162 in cel intern, Vladeasa 1400 pare ca s-a reactivat si ar mai fi si cele 3 de oras de la Brasov, Mures si Sibiu. Si cred ca mai e inca una in Constanta, dar nu sint sigur. Aparea ceva gen Constanta Dig in softul de diagnoza (capturi de ecran din el mai apar pe FB puse de cei de la Meteoplus, acolo imi aduc aminte sa fi vazut), nu cred ca e cea de la CMR Dobrogea.

E Constanta Dig. S-a discutat despre ea. Vor sa ii dea drumul de la 1 noiembrie sau 1 decembrie in fluxul international. Inca erau ceva probleme cu senzorul de masurare a apei marii. Cred ca se va rezolva in curand. In total sunt 5 statii interne.

Sus

MesajScris: Mar Oct 30, 2018 12:18 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ar fi beton sa ii dea drumul, asa vom vedea si rafalele si potentialul adevarat al falezei la cicloane pe Marea Neagra. Momentan acest potential se poate vedea doar prin statia lui Vlad.

Locatia statiei e exceptionala :D

Imagine

Sus

MesajScris: Mar Oct 30, 2018 9:45 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

doodoo scrie:

:D
Da, de unde! Nici cei de acolo nu au la dispozitie baza de date.

AR fi fain sa faca publice si datele de la cele 5 statii. Cel putin Constanta dig este prezenta pe pagina cu date actuale.

Sus

MesajScris: Mie Oct 31, 2018 10:03 pm 
OCTOMBRIE 2018

Tabelul conţine date preluate de pe ogimet şi meteomanz.
Datele preluate de pe ogimet sunt alea 4 climatologice, adică 0, 6, 12, 18 UTC, zi de zi la cele 23 de staţii din flux. Partea de tabel corespunzătoare meteomanzului are ca bază de calcul a temperaturii minimele şi maximele zilnice.
Date reper pentru luna octombrie la nivelul ţării, conform ANM, perioada 1981-2010;
temperatura: 9,6 grade, precipitaţii: 43,5 mm.

Imagine

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 546 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 37  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]