forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 03, 2026 8:59 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 255 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Climatologice Craiova
MesajScris: Sâm Dec 08, 2018 1:31 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

E oricum ciudat si destul de neprofesionist cum se interpreteaza uneori cifrele. Daca SM Balta Verde a functionat temporar ca si statia meteo a Craiovei, atunci datele raman asa. Cand deja erau 2, adica cea de acum plus cea de la Balta Verde, vorbim deja de 2 statii diferite cu amplasamente diferite. -35.5 grade in actualul amplasament al statiei din Craiova nu vor mai fi nici daca va veni era glaciara. Practic, si doodoo si ce zici tu e adevarat si amandoi aveti dreptate. Nici nu stii cum sa le iei ca sa fie corect. Practic, cele -35.5 nu apartin Craiovei, dar se pot asimila. Totusi ce e ciudat, e faptul ca la Craiova se iau in calcul cifrele cumulate. Daca dai pe sait anm si ceri minima lunara la Craiova, iti da minima din 1896 pana in 2018, iar pentru Balta Verde din 1971 pana in 1978. Practic, daca ceri minima lunii ianuarie 1963 la Craiova iti vor da -35.5, nu?

Sus

MesajScris: Sâm Dec 08, 2018 4:36 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Si acea valoare de -33,5 din Herastrau mi se pare la fel de incredibila.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 08, 2018 5:44 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cea de la Herastrau e off the record. Nu o am din vreo sursa ANM. O sa intreb la facultatea de agronomie daca au arhiva de la statia meteo sau au dat-o la ANM dupa desfiintare.

Sus

MesajScris: Dum Dec 09, 2018 12:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
[...] Totusi ce e ciudat, e faptul ca la Craiova se iau in calcul cifrele cumulate. Daca dai pe sait anm si ceri minima lunara la Craiova, iti da minima din 1896 pana in 2018, iar pentru Balta Verde din 1971 pana in 1978. Practic, daca ceri minima lunii ianuarie 1963 la Craiova iti vor da -35.5, nu?

Depinde pe cine din ANM nimerești. :D Serios, dacă întrebarea vine către X, X doar face o interogare a bazei de date electronice și îți dă -29,4 C pe 25 I 1963. Dacă nimerești pe Y, se uită și în arhiva pe hîrtie, unde probabil au datele de la Balta Verde și înainte de 1971 și îți dă -35,5 C pe 25 I 1963.

Sus

MesajScris: Dum Dec 09, 2018 12:23 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu rămân pentru - 29,4.

Sus

MesajScris: Dum Dec 09, 2018 12:33 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

dextercioby scrie:
sorifin scrie:
[...] Totusi ce e ciudat, e faptul ca la Craiova se iau in calcul cifrele cumulate. Daca dai pe sait anm si ceri minima lunara la Craiova, iti da minima din 1896 pana in 2018, iar pentru Balta Verde din 1971 pana in 1978. Practic, daca ceri minima lunii ianuarie 1963 la Craiova iti vor da -35.5, nu?

Depinde pe cine din ANM nimerești. :D Serios, dacă întrebarea vine către X, X doar face o interogare a bazei de date electronice și îți dă -29,4 C pe 25 I 1963. Dacă nimerești pe Y, se uită și în arhiva pe hîrtie, unde probabil au datele de la Balta Verde și înainte de 1971 și îți dă -35,5 C pe 25 I 1963.

Ceea ce ei au incarcat pe sait anm au in baza electronica. Acolo e Craiova ianuarie 1963, cand exista doar statia de la Balta Verde. Asa ai spus. Practic, alta minima de unde?

Sus

MesajScris: Dum Dec 09, 2018 12:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

De la Șimnic. Nu știu cînd s-a „deschis” stația Șimnic (posibil tot 01.01.1961, după reorganizare), dar sigur sînt datele de acolo în baza de date electronică.

Sus

MesajScris: Dum Dec 09, 2018 12:45 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

A, inteleg acum. Chiar merita sa te interesezi in detaliu despre cum au facut cu reorganizarea asta. E o nebunie totala dupa parerea mea. Bine ca nu sunt multe statii asa.

E interesant daca la Mures de exemplu, la statia de la Zoo, in ianuarie s-ar inregistra un record de maxima absoluta. In alta luna nu vad cum s-ar putea intampla, iar de minima nici nu poate fi vorba in nicio alta luna, ce s-ar intampla? Cum s-ar considera? Sansele sunt minime pentru asa ceva oricum. Diferentele sunt uriase intre cele 2 statii. Daca aveam in trecut statia acolo, puteam arunca totul la gunoi. Noroc ca la noi s-a schimbat o singura data locatia, iar diferenta nu a fost foarte mare, aproape nesemnificativa.

Sus

MesajScris: Dum Dec 09, 2018 9:24 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Tg. Mureș Zoo ar avea recordurile proprii (26), ca stație de sine stătătoare. Și întocmind recordurile meteo ale orașului Tg. Mureș le-ai include pe toate 52 și cînd ai vorbi de „cea mai ridicată temperatură la Tg.Mureș în luna ianuarie” ai considera doar valoarea de pe deal de la Zoo din ianuarie 2019.

Sus

MesajScris: Dum Dec 09, 2018 10:56 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cam ghiveci, sincer...

Sus

MesajScris: Dum Dec 09, 2018 10:58 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

doodoo scrie:
Cam ghiveci, sincer...

Concluzia, e bine sa fie 2 sau 3 statii intr-un oras, dar nu prea....:)))))))

Sus

MesajScris: Dum Dec 09, 2018 11:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

doodoo scrie:
Cam ghiveci, sincer...

Hehe, așa e și la București, unde în ultimii 69 de ani au fost 3 stații, în ultimii 90 au fost 2, iar înainte fie 1, fie 2. Există luni cu minima absolută la Filaret, nu la Băneasa, anume iunie, octombrie și decembrie, pentru că la momentul respectiv stația Băneasa nu se înființase. :D

Sus

MesajScris: Lun Dec 10, 2018 12:37 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

În meterologie un șir statistic definește o stație anume pe o perioadă de timp. Nu un oraș în sens geografic.

Sus

MesajScris: Lun Dec 10, 2018 1:14 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

E OK, nici nu am zis că nu ar fi orice stație cu șirul ei, doar că - dacă stația e mutată, închisă și rededeschisă 20 de ani mai tîrziu - multe stații au șirul întrerupt. Din acest motiv, înțeleg de ce pentru Cluj-Napoca te uiți doar pe datele 1961-2018, pentru că în acest interval datele sînt măcar continue. Acum de cînd exact e stația în Gruia nu știu, dar dacă e înainte de 01.01.1961, atunci e OK, datele de la Cluj-Napoca pe care le monitorizezi tu sînt „pure”. La București avem date „pure” la stația Filaret încă din 1889, deci 130 de ani de date neîntrerupte. 70 de ani la Afumați. La Craiova ar fi doar de la 01.01.1981, cel puțin după cum scria pe saitul ANM la istoricul stației, pînă să fie șters.

Sus

MesajScris: Lun Dec 10, 2018 2:02 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Bineinteles ca si la Cluj statia s-a mutat de n ori. Cele -34 din '63 s-au inregistrat cu statia in vale. Cu aceleasi conditii, in actuala locatie a statiei poate ca nici nu s-ar fi atins -30. Oricum ce a fost in '63 se intampla o data la 100 de ani. La mine la lacuri probabil s-a apropiat de -40 atunci.

Sunt curios in '85 aeroportul ce temperaturi o fi inregistrat, cred ca nu sub -28.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 255 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]