forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Iun 11, 2026 4:06 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14997 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108 ... 1000  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii : Discutii Generale
MesajScris: Vin Aug 28, 2009 11:39 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Interesant nimeni nu a prognozat celula din dimineata asta..nici GFS..el o plasa mai spre seara.. :?:

Sus

MesajScris: Vin Aug 28, 2009 12:16 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am scris in threadul cu starea vremii in Timisoara ca sunt zone care au luat mai mult de 50 mm...acum cand vad imaginea radar de acum cateva ore+ce a mai plouat dupa aia+inca o ploaie puternica (back-building, dar legate toate intre ele prin verde-inchis/negru) care s-a terminat pe la ora 12, sunt aproape sigur (daca radarul e calibrat bine) ca pe spatii restranse au fost si 100-120 mm, si probabil si inundatii. Sunt curios daca o sa auzim ceva.

Sus

MesajScris: Vin Aug 28, 2009 12:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

cel mai mult a plouat pe vecinatatea cu granita cu serbia...cam 45-60mm, iar poate izolat sa fi fost peste 80mm...foarte interesanta surpriza asta care a venit asa "pentru de dimineata" :mrgreen: (vorba reclamei)
de inundatii nu poate fi cazul...solul absoarbe mare parte din apa...si chiar de ar creste unele niveluri pe rauri, "inundatiile" ar fi in serbia, nu la noi :lol: ...in rest or debusa canale sau se umplu santurile...atat.

Sus

MesajScris: Vin Aug 28, 2009 12:57 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

probabil nici cei din Costinesti nu se gandeau ca ar putea sa aiba vreodata parte de o viitura rapida...

Sus

MesajScris: Vin Aug 28, 2009 2:05 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Cb la nord de Deva...
Imagine

Sus

MesajScris: Vin Aug 28, 2009 3:29 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
probabil nici cei din Costinesti nu se gandeau ca ar putea sa aiba vreodata parte de o viitura rapida...

nefiind nici un rau/parau care sa treaca prin costinesti nu prea putem vorbi de "viitura", ci doar de scurgeri, siroiri, canale nedesfundate canalizare execrabila, etc.

Sus

MesajScris: Vin Aug 28, 2009 3:53 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

ce spuneti de aratarea asta.......daca ar fi pe ocean ai zice ca e ciclon tropical

Fişiere ataşate:
v.JPG
v.JPG [ 55.63 KiB | Vizualizat de 1372 ori ]
Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Aug 28, 2009 5:51 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

In primele zile din intervalul petrecut in SV Turciei a fost foarte cald, maxime de 35-36 si minime de 25. Insa din ziua de 23 August s-a produs o racorire, maxima nu mai trecea de 32-33 si minima cobora pe la 21-22, si m-am simtit mult mai bine fata de anul trecut, cand intreg sejurul a fost o sauna insuportabila. Am crezut ca a venit toamna in Romania, dar de unde, aici acum e mai cald decat acolo. :) Si din ce am citit pe forum, in Franta, Germania si alte zone ale Europei au fost canicule de peste 40 de grade.

Anul trecut am avut cer variabil cu nori albiciosi si marea agitata datorita vantului moderat, anul acesta cerul a fost perfect senin, cu exceptia zilelor de 24 si 26 August, cand s-au vazut nori Cb prin imprejurimi. Marea a fost calma mare parte din timp, perfect linistita dimineata si putin agitata dupa-amiaza.

PS: acum stiu temperaturile de acolo multumita INFO CHANNEL-ului din Hotel, care prezenta prognoza locala pe 5 zile. Anul trecut habar n-am avut cate grade au fost.

Sus

MesajScris: Vin Aug 28, 2009 7:33 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

INTREBARE: Aş dori să ştiu dacă norii altostratus reduc convecţia norilor cumulus. Din câte am putut vedea, am văzut că aşa se întâmplă, însă doresc câteva explicaţii în termeni simpli.

RASPUNS: Prezenţa norilor altostratus semnalează existenţa unui strat al atmosferei cu caracter stabil. Adică un strat care nu încurajează dezvoltarea pe verticală a norilor. Poate fi un strat de inversiune (în care temperatura aerului nu scade pe verticală, ci rămâne constantă sau chiar creşte), dar şi un strat în care scăderea temperaturii pe verticală este mică. Acest strat acţionează ca o piedică în calea ridicării aerului.

Să presupunem că într-o astfel de situaţie, într-o zi de vară cu soare, se declanşează convecţia. Adică pe la amiază, sau puţin după amiază, pământul încins de soare încălzeşte aşa de mult aerul de lânga el încât acesta începe să se ridice. Aceasta este convecţia termică. Prin ridicare, aerul, care poartă cu el şi o cantitate de umezeală rezultată din evaporaţia apei la suprafaţa pământului, se răceşte şi poate ajunge astfel la condensare. Atunci încep să se formeze norii de tip cumulus.

Dacă ascendenţa aerului continuă, norii pot căpăta dezvoltări verticale mari până la 10 km sau chiar mai mult. Este cazul norilor Cumulonimbus care aduc ploi sub formă de averse, descărcări electrice, grindină, vijelii.

Dar dacă în mişcarea sa ascendentă, aerul venind de la suprafaţa pământului întâlneşte un strat cu caracter stabil (a cărui prezenţă a fost eventual semnalată de norii altostratus), el va fi oprit din urcare, se va deplasa orizontal şi astfel norul se opreşte din dezvoltare şi vârful lui se etalează, cum spun meteorologii, adică se
turteşte şi se extinde pe orizontală. În funcţie de grosimea stratului de aer stabil şi gradul de stabilitate, acest strat poate fi străpuns sau nu de către nor. Aşadar, altostratus pot exista şi împreună cu Cumulonimbus.

Sus

MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 1:07 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

doodoo scrie:
Andrei87 scrie:

nefiind nici un rau/parau care sa treaca prin costinesti nu prea putem vorbi de "viitura", ci doar de scurgeri, siroiri, canale nedesfundate canalizare execrabila, etc.

Vorbesti serios? 8O Scurgeri, siroiri? Daca ar veni un zid de apa de 4-5 metri inaltime ai zice "ah, ce siroire vine!" ? :wink:

Sus

MesajScris: Sâm Aug 29, 2009 1:20 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

hulktim scrie:
vârful lui se turteşte şi se extinde pe orizontală

adica se cumulonimbuzeaza. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Aug 30, 2009 2:13 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cam asa arata radarul nostru la ora 23:30:

Imagine

O forma destul de atipica de..anti-bow-echo. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Aug 30, 2009 4:16 am 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Si asa arata la 3:30....
Imagine
Acum, la 4:15 e deja mocaneasca....activitatea electrica foarte scazuta sau chiar zero. Si frontu se misca chinuitor de incet.
Concluzia? Inca o noapte pierduta visand cai verzi pe peretzi....nici macar fulgere n-o sa prind de la asta :( :evil:

Sus

MesajScris: Dum Aug 30, 2009 7:52 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

totul se risipeste ca ceata diminetilor de vara...mai bine dormeai ca erai mai castigat...
iata cum arata dimineata pe radare (dezamagitor) :cry:

Fişiere ataşate:
mradar.jpeg
mradar.jpeg [ 119.7 KiB | Vizualizat de 1372 ori ]
brod20090830_0415.jpg
brod20090830_0415.jpg [ 75.59 KiB | Vizualizat de 1370 ori ]
Sus

MesajScris: Dum Aug 30, 2009 8:54 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Stai linistit doodoo, ca eu voi prinde partea cea mai severa a frontului, la noapte sau maine. :mrgreen:
Nu a fost sa fie pentru voi, asta e.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14997 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108 ... 1000  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]