dextercioby scrie:
Pe satelit se arhiveaza cumva imaginile, sau sint ca la radar se suprascriu?
Am sa pun un mic tutorial, poate e mai multa lume interesata de tool-ul asta fain si la liber. Mai sunt altele la liber cu rezolutie mai buna, dar tre sa fii inginer sa le deslusesti misterele.
Link de inceput (se modifica linkul daca modifici orice parametru). Are caractere speciale, deci va trebui sa imi dati quote la postare si luat cu copy paste de acolo.
https://worldview.earthdata.nasa.gov/?v ... quash=true),OrbitTracks_Suomi_NPP_Descending(hidden),Reference_Labels,Reference_Features,Coastlines,VIIRS_SNPP_CorrectedReflectance_TrueColor
1 - clic pe acele 3 linii orizontale pt a deschide meniul detaliat.
2 - daca vreti sa vedeti ora scanarii (UTC), clic pe acea casuta (sa nu fie ochiul taiat), iar transparenta din meniul din dreapta setata la mai putin de 100%, ca sa se vada orbita scanarii.
3 - slider de opacitate, foarte util.
4 - range-ul unde se seteaza temperatura, in Kelvini. Eu o pun cat mai aproape de valorile minime si maxime inregistrate pe harta, pt a avea o paleta de culori cat mai reprezentativa. Daca temperatura pe harta e mai scazuta sau mai ridicata decat ce ai setat tu o sa iti apara gol (cum si apare in zona unor lacuri de acumulare pe harta de mai jos, care nu mi se par relevante).
5 - de aici se poate selecta template-ul de culori. Mie imi place sa folosesc "rainbow 1", e cel mai realist.
6 - cand e pus cursorul pe o anumita zona, in acea casuta apar temperaturile masurate de satelit la suprafata solului, zapezii, apei, etc. Ca sa ajungem la ceea ce conteaza.

Atentie, ca sa apara temperaturile opacitatea trebuie setata la 100%. Altfel iti arata doar intervalul in care ai setat tu valorile. Cand iti arata temperatura, nu e o valoare fixa, ci o estimare a satelitului ca temperatura la sol a fost intre acele si acele valori (estimarea fiind cam in interiorul unei jumatati de grad).
Mai sunt zone unde par a fi "imbinari" de scanari, acolo nu prea vrea sa iti dea valorile decat daca setezi scara temperaturilor cu mult in interiorul valorilor actuale. Oricum la acele "imbinari" cam le exagereaza, ori prea frig ori prea cald, functie de situatie. Mai e si aspectul nebulozitatii: chiar daca prin cirrusi, daca sunt suficient de subtiri, satelitul reuseste sa vada temperaturile de la sol, acestea cam au un bias rece. Pentru formele de relief depresionare, ce e sub 3-5 km patrati e subestimat masiv, datorita rezolutiei de 375m a satelitului Suomi. Dar pentru depresiunile mai largi sau campii este excelent.
Evident, data se poate schimba in voie. Arhivele dateaza din toamna 2017, cate o scanare in fiecare noapte, in general in jurul orei 00 UTC. De aia mi se pare asa misto si precis, ca de regula temperatura la 2 metri la 06z o atinge pe cea de la sol de la 00z.