forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Apr 30, 2026 2:23 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4338 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259 ... 290  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii pe Glob
MesajScris: Dum Iul 11, 2021 1:29 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Merci, nu cred că Badwater a depășit Furnace Creek, altfel, probabil, cei de la NWS LV ar fi scris.
Să rezumăm: pe Twitter zicea cineva că ăștea 130,0 F au depășit un 129,9 F din 16.08.2020, deși ambele se exprimă ca 54,4 C.
Avem deci primele 2 temperaturi globale măsurate OK în Valea Morții, cu 0,5 C peste Asia (53,9 C la Mitribah).
Astăzi, probabil se vor duce iarăși spre 53-54 de grade, dar acele 130 „curate” nu cred că se vor atinge. Ieri pe 10/07 era potențialul să se atingă sau depășească.

Nici una dintre cele 3 stații oficiale din Valea Morții nu este în fluxul internațional de date meteo al americanilor, deci nu e meteomanz, kachemann sau ogimet. Depindem de saiturile americanilor și de paginile de twitter... Fluxul intern de date al americanilor rotunjește valorile la zecimală în F, astfel că, și dacă una dintre cele 3 ar fi fost în flux internațional, transformarea în C a valorilor brute ar fi fost doar a celor rotunjite în F. Ceea ce (ar) induce, practic, o marjă cunoscută de 0,6 C la orice temperatură americană.

Sus

MesajScris: Dum Iul 11, 2021 3:38 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Aia zic, o mare porcarie. Lor insa probabil li se pare cat se poate de normal sistemul asta :)

Sus

MesajScris: Lun Iul 12, 2021 8:52 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Întreg sistemul imperial este o prostie. Nu cred ca sunt mai mult de 3 țări pe glob care să îl fi adoptat.

Revenind, văd o maximă de 128.6F=53.7C la Stovepipe Wells. S-ar putea ca la Badwater să fi fost puțin mai cald, dar 130F nu cred ca s-au mai atins.

Imagine
linda lacasse

Sus

MesajScris: Lun Iul 12, 2021 9:30 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Mda, dar de la Badwater n-avem pe nicaieri. In fine, doar cu date de la 2 statii, nu cred ca s-a depasit valoarea "rotunda" de 130 F.
Pina acum anul asta avem 53,5 C in Kuweit si 54,4 C in Valea Mortii. Hai sa vedem acum Spania noastra, daca ajunge azi la 46.
Ieri 11.07. au fost 44,5 C intr-un orasel in centrul tarii.

Sus

MesajScris: Mar Iul 13, 2021 7:11 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Și ceva cu adevărat spectaculos este faptul că în SUA s-a înregistrat în valul de caniculă de acum un record care este valabil și pe glob: cea mai ridicată medie zilnică de când se fac observații: 118.1°F = 47.83°C. Un alt record din SUA, cea mai ridicată minimă de când se fac observații: 107.7°F = 42,05°C. Ambele in Death Valley.

https://www.independent.co.uk/climate-c ... 83269.html

Sus

MesajScris: Mar Iul 13, 2021 9:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Aia 118.1 F sînt calculati ca ciobanul, minima noptii + maxima zilei /2. Ce să știe americanii de chestii savante cu valori la 0, 6, 12, 18 UTC...

107.7 F minima pe 24h, da, aproape de recordul mondial de acum 3 ani din Golf.

A blazing heatwave that’s been roasting the West Coast broke new records on Sunday, with the highest daily average temperature ever observed on the planet – 118.1 degrees Fahrenheit.

At first light in Death Valley, the low temperature was recorded at 107.7 F, the highest ever recorded in North America. Throughout the day, the mercury continued to rise, hitting 128.6 F by the late afternoon, according to The Washington Post.

Sus

MesajScris: Mar Iul 13, 2021 10:06 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Documentul cu recordul de temperatura din Death Valley..

https://www.accuweather.com/en/weather- ... Vd2rzItkM4

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sus

MesajScris: Mie Iul 14, 2021 11:59 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Mai pe larg despre ultimul val de canicula din SUA: https://www.washingtonpost.com/weather/ ... eat-earth/
dextercioby scrie:
Aia 118.1 F sînt calculati ca ciobanul, minima noptii + maxima zilei /2. Ce să știe americanii de chestii savante cu valori la 0, 6, 12, 18 UTC...
....

Nu cred ca se limiteaza doar la acea medie. Si la noi, din cate stiu, se fac vreo 4 tipuri de medii zilnice.

https://twitter.com/ThierryGooseBC/stat ... 4813777921

Sus

MesajScris: Mie Iul 14, 2021 2:23 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Din ce se vede e clar, minima plus maxima / 2. Cum ziceam, noi trimitem la OMM medii climatologice 0,6,12,18 utc. Ce trimit americanii la OMM nu stim, ce-i drept. Oricum, la Stovepipe Wells avem asa, dupa regulile ANM/OMM.
Intimplator, ar fi 118,15 F din media aritmetica a maximei si minimei zilnice (valori brute in F, la 1 zecimala)
si 118,0 F din media aritmetica a celor 4 valori rotunjite din fluxul de date. Deci tot 47,8 C.

Fişiere ataşate:
Capture1.JPG
Capture1.JPG [ 59.8 KiB | Vizualizat de 1627 ori ]

MesajScris: Mie Iul 14, 2021 7:07 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ce am zis eu de mult timp acum apare intr-o lucrare: in Antarctica sunt temperaturi cu mult mai scazute decat cele -98 C, considerate "minimul fizic posibil pe Pamant". :lol:
Estimarile satelitare merg pana la -111 grade, si cu Modis, un satelit de rezolutie medie. Daca Sentinelele europene ar survola zona, sigur ar gasi temperaturi chiar mai scazute de -111.
Mai degraba fizicul posibil as zice ca e undeva pe la -120 de grade.

https://journals.ametsoc.org/view/journ ... ct-display

Sus

MesajScris: Joi Iul 15, 2021 3:06 pm 
Care este tehnologia care stă la baza măsurării temperaturii din spaţiu şi ce toleranţe au aceste echipamente ? Dacă sunt bazate strict pe infraroşu au nişte toleranţe de te doare capul, sunt pur şi simplu orientative, probabil au nişte plaje de peste 5 grade abatere. La distanţa de la care măsoară e greu de crezut că ar avea toleranţe rezonabile.

Sus

MesajScris: Joi Iul 15, 2021 3:42 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Date Satelitare: Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS), care se gasesc la liber pe net: MODIS/Aqua Land Surface Temperature/Emissivity Daily L3 Global 1 km SIN Grid si MODIS/Aqua Thermal Anomalies/Fire Daily L3 Global 1 km SIN Grid, care sunt complementare, in functie de solul analizat.

Vorbim de Land Surface Temperature, adica temperatura la suprafata solului, nu despre cea de la 1.5 - 2 m. In cazul minimelor si tinand cont ca vorbim de Antarctica, unde vantul este foarte activ, datele satelitare difera destul de putin fata de datele de la 1.5 - 2 m . In cazul maximelor, pentru ca vorbim de insolatie si ventilatie redusa, probabil ca diferentele dintre temperatura de la sol si cele de la 1.5 - 2 m sunt mari.

Se vorbeste in document de o eroare de masurare in cazul ultimelor versiuni de 1k si sub 1k, adica de o eroare de maximum 1 grad celsius, ceea ce este chiar o performanta. De tinut cont ca vorbim despre temperatura de la suprafata solului.

Citat:
Abstract

Most previous studies of extreme temperatures have primarily focused on atmospheric temperatures. Using 18 years of the latest version of the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) land surface temperature(LST) data,we globally investigate the spatial patterns of hot and cold extremes as well as diurnal temperature range (DTR). We show that the world’s highest LST of 80.8°C, observed in the Lut Desert in Iran and the Sonoran Desert in Mexico, is over ten degrees above the previous global record of 70.7°observed in 2005. The coldest place on Earth is Antarctica with the record low temperature of -110.9°C. The world’s maximum DTR of 81.8°C is observed in a desert environment in China. We see strong latitudinal patterns in hot and cold extremes as well as DTR.

Si amplitudinea zilnica maxima este spactaculoasa: 81.8 grade celsius, in desert, in China.

Edit: M-ar interesa cat s-a vazut din satelit zilele trecute in Valea Mortii. Sa vad daca gasesc date mai de calitate.

CU imaginile satelitare si versiunea de care se vorbeste in studiul asta am gasit pentru 10 iulie, in DV, ceva mai la nord si nord-vest de Furnace Creek, California o temperatura de (350K) 76.85 de grade celsius, maximul care se regaseste in scala. :)

Sus

MesajScris: Mar Iul 20, 2021 8:55 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

DIn categoria space weather, zilele trecute cateva eruptii solare puternice au avut loc pe partea opusa a soarelui, fara a implica Pamantul:

https://youtu.be/4ZzQ4diWu4k

Sus

MesajScris: Mar Iul 20, 2021 10:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

49.1 in Turcia la Ezre

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sus

MesajScris: Mie Iul 21, 2021 10:09 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Record national si la turci.

Citat:
And history was made today 20 July 2021 is being written in Turkish climatic books as the day of the highest temperature on record in the country with 49.1C at Cizre, which beat...itself by 0.5C 21 years later. Always at Cizre, the Turkish Furnace Creek !

Si prin Japonia a lovit un val de canicula cu multe recorduri. Nu cred ca a fost depasit cel national.

Inca ceva specatuclos:

Imagine

Its annual rainfall average of 640.8 mm (25.5 inches) was reached in just 3 days, and meteorologists warn heavy rainfall will keep hitting some areas of Henan over the next 3 days.

Recorduri de caldura locale si prin Africa:

The heat wave in North Africa seems endless. Today 17 July record conditions were still present:
Errachidia,Morocco with 43.9C recorded its highest temperature ever.

49.9°C in Adrar today, new all-time record and highest temperature in Africa in 2021.
49.5°C in In Salah.
Table from OGIMET and map from
@infoclimat
.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4338 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259 ... 290  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]