forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Mai 04, 2026 1:01 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 546 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 37  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: STATISTICI CLIMATOLOGICE ROMÂNIA
MesajScris: Sâm Mai 07, 2022 1:52 pm 
Iată situația celor 11 stații de pe climat ogimet pe luna aprilie 2022 comparativ cu mma 1991-2020.

Imagine

Sus

MesajScris: Mie Iun 01, 2022 11:55 am 
MAI 2022

Tabelul conţine date preluate de pe ogimet şi meteomanz.
Datele preluate de pe ogimet sunt alea 4 climatologice, adică 0, 6, 12, 18 UTC, zi de zi la cele 23 de staţii din flux.
Partea de tabel corespunzătoare meteomanzului are ca bază de calcul a temperaturii minimele şi maximele zilnice.
Date reper pentru luna aprilie la nivelul ţării, conform ANM, perioada 1981-2010;
temperatura: 14,9 grade, precipitaţii: 66,5 mm.

Precipitații înregistrate la toate cele 158 de stații ANM=49,9 mm (sursa kachelmann).
În tabel la partea de precipitații de pe ogimet am valori din 1 iunie 2022 de la orele 6 UTC.
La nivelul țării media este de aproximativ 15,3 grade.

Imagine

Sus

MesajScris: Mie Iun 01, 2022 12:54 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Mersi pentru date. Corect la Craiova. Deci la nivel national, cu exceptia statiilor de la mare, a fost cu pina la 1,5 grade mai cald. Vedem peste citeva zile hartile de la ANM spre comparatie. O sa deschid ca de obicei subiect separat.

Sus

MesajScris: Mie Iun 01, 2022 1:46 pm 
Sunt foarte mulţumit când cineva îmi confirmă sau chiar infirmă datele, depinde de situaţie. Într-o lună se adună o mulţime de date şi se mai pot ivi erori, dacă aş fi robot aşa ceva nu s-ar putea întâmpla. Din păcate nu sunt, am şi zile mai proaste sau când concentrarea nu e la cel mai bun nivel. Am încercat să selectez date, să le pun în tabele dar mi se pare că e mai multă bătaie de cap, iar să selectez fiecare cifră mă apucă anul nou, e mai simplu să le copiez în tabele chiar dacă aşa mai apar uneori erori din neatenţie. Până la urmă important este să fiu cât mai aproape de ceea ce calculează ANM-ul. Şi mai e şi comparatorul de 11 staţii de la ogimet, deci ne putem face o idee cam cum stă treaba.

Sus

MesajScris: Mie Iun 01, 2022 2:05 pm 
dextercioby scrie:
Mersi pentru date. Corect la Craiova. Deci la nivel national, cu exceptia statiilor de la mare, a fost cu pina la 1,5 grade mai cald. Vedem peste citeva zile hartile de la ANM spre comparatie. O sa deschid ca de obicei subiect separat.

Nu ştiu ce date ai tu la nivel naţional dar din ce am calculat eu abaterea la nivel naţional, cu aproximaţie, este de sub 1 grad abatere pozitivă sau aproximativ 1 grad, mai mare nu cred să fie. Sunt zone şi zone, a fost mai cald, e adevărat dar au fost şi zile mai reci, cu precipitaţii în deficit iar în unele zone deficitul e astronomic. După 5 luni Oradea are sub 120 de mm de precipitaţii, în care viaţă am putea atinge ăia 650 de mm anual cât ar fi normal sau mai nou e normal să ajungem cu chiu cu vai pe la 400 sau cel mult la 450 de mm. Cam aşa stă treaba. Mai cald în general şi mai secetos. Şi dacă din întâmplare am avea parte de vreo aversă mega torenţială, în toiul verii, tot am avea de suferit, chiar dacă am avea 200 de mm într-o zi, la 30 şi de grade ziua în câteva zile ne întoarcem de unde am plecat dar putem consemna o aşa zisă nornmalitate din punct de vedere cantitativ care în fapt nu ne-ar ajuta deloc. Nu se întâmplă astfel de minuni pe la noi, cel puţin la Oradea nu am văzut aşa ceva în ultimii ani, nici măcar pe aproape. Şi vara e ca vara, plouă într-un loc iar în altul pauză totală, deci e cam greu de zis ce suprafeţe au deficit mai mare sau mai mic.

Sus

MesajScris: Sâm Iun 04, 2022 6:00 pm 
Iată situația celor 11 stații de pe climat ogimet pe luna mai 2022 comparativ cu mma 1991-2020.

Imagine

Sus

MesajScris: Vin Iul 01, 2022 6:30 pm 
IUNIE 2022

Tabelul conţine date preluate de pe ogimet şi meteomanz.
Datele preluate de pe ogimet sunt alea 4 climatologice, adică 0, 6, 12, 18 UTC, zi de zi la cele 23 de staţii din flux.
Partea de tabel corespunzătoare meteomanzului are ca bază de calcul a temperaturii minimele şi maximele zilnice.
Date reper pentru luna iunie la nivelul ţării, conform ANM, perioada 1981-2010;
temperatura: 18,3 grade, precipitaţii: 84,5 mm.

Precipitații înregistrate la toate cele 158 de stații ANM=38,7 mm (sursa kachelmann).
În tabel la partea de precipitații de pe ogimet am valori din 1 iulie 2022 de la orele 6 UTC.
La nivelul țării media este de aproximativ 20,2 grade.

Imagine

Sus

MesajScris: Vin Iul 01, 2022 10:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Bacăul ce-a luat precipitații. Restul sînt pe minus.

Sus

MesajScris: Lun Iul 04, 2022 2:59 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Aia de la pogoda.RU au mediile in balarii grav...

Sus

MesajScris: Mar Iul 05, 2022 3:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Unde? La temperatura sau la precipitatii? La Craiova e ok.

Sus

MesajScris: Joi Iul 07, 2022 12:33 pm 
Iată situația celor 11 stații de pe climat ogimet pe luna IUNIE 2022 comparativ cu mma 1991-2020.

Imagine

Sus

MesajScris: Joi Iul 07, 2022 12:39 pm 
doodoo scrie:
Aia de la pogoda.RU au mediile in balarii grav...

Observ că unele medii de la pogoda 23 coincid total cu cele de la ogimet 11. Fă și tu comparația și spune unde sunt bălăriile, e posibil să fie așa, nu contest dar care sunt stațiile cu medii aiurea și care sunt reperele ?

Ultima oară modificat de eugenraduoradea pe Joi Iul 07, 2022 12:48 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Joi Iul 07, 2022 12:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Din 11 stații, mesaj Climat din vestul țării trimite doar Caransebeș? Și încă de comentat este că între cele 23 "fundamentale" au ales Arad în detrimentul Timișoarei. Care Arad nu calculează CLIMAT???

Sus

MesajScris: Joi Iul 07, 2022 12:48 pm 
dextercioby scrie:
Unde? La temperatura sau la precipitatii? La Craiova e ok.

Dacă cele 11 stații de pe ogimet climat coincid total cu cele 11 similare de pe pogoda 23 înseamnă că și celelalte sunt corecte pe pogoda 23, e vorba strict de medii de temperatură, pogoda nu oferă precipitații pe zeci de ani la multe stații și oricum există comparatorul ogimet climat 11. Și eu sunt curios să aflu care sunt bălăriile pe care le-a observat doodoo.

Sus

MesajScris: Joi Iul 07, 2022 1:32 pm 
dextercioby scrie:
Din 11 stații, mesaj Climat din vestul țării trimite doar Caransebeș? Și încă de comentat este că între cele 23 "fundamentale" au ales Arad în detrimentul Timișoarei. Care Arad nu calculează CLIMAT???

Păi avem în cele 11, Cluj-NV, Iași-NE, Sibiu, Omu, Buzău-centru, Caransebeș-SV, Galați, Sulina-E, Craiova, Băneasa-S și Constanța -SE.
Cred că au ales Aradul în detrimentul Timișoarei pentru că stația de la Arad e la sat, nu are treabă cu Aradul, se află la ieșirea din Sânnicolaul Mic.
Cea de la Timișoara se află lângă calea ferată ce duce spre Lipova sau Lugoj și în vecinătate e spitalul de boli infecțioase, plus alte clădiri, e o șosea și vizavi e Pădurea Verde.
Lunar putem deduce ce se întâmplă prin mediile 1961-2019, 2020, 2021 din caracterizările climatice de pe meteoromania, ne putem face o idee chiar dacă e vorba doar de câțiva ani.
Uite de exemplu Craiova, media a rămas constantă la 22,6 grade pe mma 1961-2018, 1961-2019, 1961-2020 și a crescut la 22,7 în mma 1961-2021, precipitațiile au avut și ele un trend, 63,1, 64,6, 64,5 și 63,7 în aceleași perioade mma.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 546 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 37  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]