forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Iun 13, 2026 10:29 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Iarna 1941-1942
MesajScris: Vin Sep 11, 2009 8:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ca tot se implinesc 70 de ani de la cel de-al doilea razboi mondial, tocmai am dat peste acest articol http://www.seaclimate.com/3/pdf/3_22.pdf care vorbeste despre influenta, aparent covarsitoare a activitatii umane razboinice asupra climei Europei din acea iarna. Se stie ca 1941-1942 ar putea fi considerata cea mai rece iarna din secolul trecut si totodata iarna care a influentat soarta razboiului, oprind inaintarea spre est a nazistilor.

"Comment: The analysis clearly illustrates that the Baltic Sea played a role in the establishment of winter weather. Getting the ‘cold pole’ so far south and in the Baltic region would not have occurred without the war fought in that region. Experiment accomplished."

Sus

Subiectul mesajului: Re: Iarna 1941-1942
MesajScris: Vin Sep 11, 2009 9:29 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

mi se pare o abureala sinistra 8O

Sus

MesajScris: Vin Sep 11, 2009 10:01 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Mie mi se pare o teorie interesanta. De ce sa nu poata fi adevarata? Sa fie o coincidenta faptul ca ciclul iernilor grele a inceput intamplator odata cu razboiul?

Sus

MesajScris: Sâm Sep 12, 2009 2:03 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

si iarna 1928-1929....sau 31-32...etc..cu ele ce facem..pe vina cui le punem??...a primului poate...ok..dar cu restu..1913-1914...sau dinaintea lor...e vorba pur si simplu de ciclicitate..n-am auzit de reportaju asta...dar mi se pare copilaresc..ca sa nu fiu dur in exprimare..

Sus

MesajScris: Sâm Sep 19, 2009 11:23 am 
Apropo de ciclicitate, cam pe la toate emisiunile în care se discută despre meteo se pomeneşte de această ciclicitate doar că în ultimul timp se respectă tot mai puţin tiparul, născându-se diverse ipoteze şi concluzii, ba că încălzirea globală va duce la topirea gheţii din zonele arctice şi va face planeta de nerecunoscut din punct de vedere climatic, cu fenomene extreme extinse la scară globală sau că există şi posibilitatea apariţiei unei mini ere glaciare, din fericire, generaţiile noastre actuale nu cred că le vor prinde.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Sep 19, 2009 11:44 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Da, este teoria aceea oribila cum ca ghetarii o vor lua la vale pe ocean si vor opri curentul golfului, ceea ce ar duce la inghetarea climei in Europa. Sper sa nu fie posibil asa ceva. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Sâm Sep 19, 2009 5:48 pm 
Dacă se va adeveri această prezicere sumbră adio climat temperat şi cam adio şi viaţă pe meleagurile astea...

Sus

MesajScris: Mie Sep 30, 2009 9:07 pm 
Neconectat
Admin
Admin

eugenraduoradea scrie:
Dacă se va adeveri această prezicere sumbră adio climat temperat şi cam adio şi viaţă pe meleagurile astea...

Acest scenariu nu ar afecta caracterul temperat al climatului . Atat doar ca vom resimti si noi cum este o iarna adevarata :) .

Sus

MesajScris: Joi Oct 01, 2009 12:34 am 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Parca prin noiembrie 2004 s-a oprit de tot curentul golfului pt vreo 10 zile... :D

Sus

MesajScris: Joi Oct 01, 2009 7:56 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am citit eu o teorie a unor cercetatori, care, spune ca de fapt curentul cald al Golfului, nu are nici o influenta asupra climei Europei. Pur si simplu Atlanticul se incalzeste vara si elibereaza acea caldura pe timpul iernii, tinand temperaturile sub control in vest. Se folosise parca un model, in care scosesera Muntii Stancosi din SUA si au observat ca s-a imblanzit clima considerabil, devenind asemanatoare cu cea din vestul Europei, fara ca Pacificul sa aibe vreun curent cald al sau. :)

Sus

MesajScris: Joi Oct 01, 2009 9:19 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pacificul are un curent cald al sau, "fratele" Gulf-streamului; se numeste Kuro-shivo si scalda coastele Japoniei, apoi se duce spre nord-est catre Aleutine si sudul Alaskai; evident ca Pacificul fiind mai extins latitudinal decat Atlanticul, mai putina caldura ramane disponibila pentru America, "la capatul liniei". Intr-adevar insa, Muntii Stancosi au un rol esential in generarea unui talveg semi-permanent pe estul continentului American, care aduce iarna masele arctice spre sud cu multa usurinta in absenta obstacolelor orografice; in fata acestui talveg produs de interactiunea vanturilor vestice cu Mtii Stancosi apare zona de ascendenta dinamica si ciclogeneza de pe coasta estica a Americii (ex. Newfoundland) care fabrica in serie cicloni ce vin sa se ocluda in preajma Islandei, unde apare depresiunea permanenta cu acelasi nume - intamplator efectul acestor depresiuni este imblanzirea climei europene prin impulsul vestic si sud-vestic pe care il dau circulatiei atmosferice
Un efect similar il are structura orografica inalta din centrul si estul Asiei, care genereaza iarna un talveg semi-permanent in aval; acesta e (macar partial) responsabil de iernile in general aspre ale extremului orient (Coreea, China de est, nordul Japoniei) dar si de continua alimentare a depresiunii Aleutine.
Cu siguranta temperatura oceanelor in zonele ciclogenetice joaca un anumit rol in formarea climei; evident ca racirea Atlanticului de nord ar duce la o racire generala in Europa iarna, prin reducerea gradientului termic ocean/continent iarna si cresterea presiunii medii in zona depresiunii islandeze, ceea ce ar reduce magnitudinea advectiilor calde de vest/sud-vest

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]