Perceptia ta cu privire la disparitia apei din sol in urma unei ploi este exagerata.
Hai sa facem urmatorul exercitiu de imaginatie: sa presupunem ca ar cadea 2 ploi intr-o luna la un interval de 15 zile intre ele, de 27 l/mp. Asta ar insemna un total de 54 l/mp intr-o luna de vara, ceea ce e putin.
Dar daca ar cadea 3 ploi de 27 l/mp intr-o luna la un interval de 10 zile intre ele? Asta ar insemna deja o cantitate de 81 l/mp, ceea ce ar fi o cantitate buna de apa si daca ar cadea aceasta cantitate intr-un moment cand e seceta extrema, cu siguranta ca rezerva de umiditate s-ar imbunatati de la o ploaie la alta, adica astia 27 l/mp nu ar disparea integral intr-un interval de 10 zile.
Eficiente in imbuntatirea apei din sol sunt ploile care au cantitati insemnate si este mai bine sa cada deodata 50 l/mp decat sa cada in 5 zile consecutive cate 10 l/mp, fragmentarea ploilor insemnand si o evaporare maximizata a umezelii de suprafata, care dispare foarte repede comparativ cu ceea ce se intampla mai la adancime.
Un exemplu cu seceta extrema de la Grivita care era pe data de 11 august 2016, pentru ca ulterior pe 12 august sa ploua 24 l/mp, apoi pana pe 24 august sa mai ploua aproape 10 l/mp, dar fragmentat mult, cu ultima ploaie de 5.3 l/mp in 22 august. S-a trecut dupa prima ploaie de la seceta extrema la seceta puternica si a ramas asa pana pe 24 august.


