forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Iun 13, 2026 5:28 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: MARTIE 2023
MesajScris: Lun Apr 10, 2023 11:28 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Citire de la ANM:

Temperatura medie a lunii martie 2023 a avut valori cuprinse între -6,3 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 9,0 °C, la stația meteorologică Moldova Veche (figura 1). Cele mai mari valori, peste 8 °C, s-au înregistrat pe areale restrânse din lunca Dunării, zonele joase din Banat, Oltenia, Muntenia, din sudul extrem al Moldovei și izolat, în Crișana și pe litoral. Medii lunare de temperatură cuprinse între 4 și 8 °C, s-au înregistrat în Moldova, Transilvania, Dobrogea, în cea mai mare parte a Crișanei, Maramureșului, Olteniei și Munteniei, pe areale extinse din Banat, în depresiunile intramontane și în unele areale submontane și montane cu altitudini mai mici de 1500 m. În majoritatea zonelor submontane, temperatura medie a variat între 0 și 4 °C, iar în zona montană aceasta a avut valori negative, scăzând sub -6 °C la altitudini de peste 2500 m.

Abaterea temperaturii medii a aerului din luna martie 2023 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020) a fost pozitivă în toată țara. Cele mai mari valori, peste 2 ⁰C, s-au înregistrat în Moldova, în nordul, centrul și estul Munteniei, în sudul Transilvaniei, în jumătatea de sud a Banatului, în unele zone montane și izolat, în celelalte regiuni. Cea mai mare valoare a abaterii s-a înregistrat la stația meteorologică Bisoca, 2,9 °C.

Analizând încadrarea în clase de severitate a anomaliilor termice din luna martie 2023, se poate observa că regimul termic a fost cald în toată țara (figura 2).

Cantitatea totală de precipitații din luna martie 2023 a avut valori mai mici de 35 mm în cea mai mare parte a țării (figura 3). Valorile lunare au depășit 50 mm doar în zona montană și în unele zone submontane din Crișana și Maramureș. Cantitatea lunară de precipitații a depășit 100 mm local, în Munții Apuseni și izolat, la altitudini peste 2000 m. Cele mai mici valori, sub 10 mm, s-au înregistrat pe areale extinse din Moldova, Muntenia, Delta Dunării și izolat, în Depresiunea Brașovului. Cea mai mare cantitate de precipitații din această lună s-a înregistrat la stația meteo Stâna de Vale, respectiv 202,7 mm. Cea mai mare cantitate de precipitații înregistrată în 24 de ore a fost de 32,4 mm, tot la stația Stâna de Vale. Cea mai mică valoare a cantității lunare de precipitații din martie 2023 a fost de 2,5 mm, la stația meteorologică Pătârlagele.

Abaterea cantității de precipitații din luna martie 2023 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020), calculată în procente, a fost negativă în cea mai mare parte a țării. Cele mai ridicate valori, peste 70 %, s-au înregistrat în Moldova, Muntenia și sudul Dobrogei. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 92,0 %, la stația meteorologică Pătârlagele. Abateri pozitive s-au înregistrat pe areale din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și în nord-estul Moldovei. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 107,4 %, la stația meteo Dumbrăvița de Codru.

Analizând încadrarea în clase de severitate a anomaliilor pluviometrice din luna martie 2023, se observă că regimul pluviometric a fost deficitar și foarte deficitar în cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei și Dobrogei, pe areale extinse din Transilvania, în nordul Maramureșului și local, în Banat, Crișana și în centrul Olteniei (figura 4). Acesta a fost excedentar pe areale restrânse din Crișana și local, în Munții Banatului și Apuseni. În rest, regimul pluviometric s-a încadrat în limite normale cu deficite și excedente izolate.

În luna martie 2023 a fost depășită temperatura maximă absolută lunară la stația meteorologică Țarcu (tabelul 1).

Tabelul 1. Stațiile meteorologice unde au fost înregistrate temperaturi maxime lunare egale sau mai mari decât maxima absolută a lunii martie Nr. crt. Stația meteorologică Temperatura maximă lunară (°C), maximă absolută Data de producere Temperatura maximă lunară (°C), martie 2023 Data de producere
1 Țarcu 9,2 26.03.1977 13,3 19.03.2023

Sus

Subiectul mesajului: Re: MARTIE 2023
MesajScris: Joi Apr 13, 2023 8:05 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Cam dese recordurile de la Tarcu. Si la toate cu semnul intrebarii. Daca si asta e ok, atunci ne putem astepta la orice.

Sus

MesajScris: Joi Apr 13, 2023 8:37 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Dubios Tarcu in acea zi. Si Calimani.

https://weather.uwyo.edu/cgi-bin/soundi ... STNM=13275

Sus

MesajScris: Vin Apr 14, 2023 12:00 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

N-am mai verificat orarele la Țarcu la recordul din martie, o făcusem la cel din februarie și mi-am format o părere. Presupunînd că n-a fost eroare de senzor, un incendiu în vecinătate fiind exclus, un fenomen natural (inversiune locală preț de cîteva ore) n-ar trebui să genereze recorduri. În fine, corectăm 2-3 recorduri dubioase de dinainte de 1960, dar ne procopsim cu altele noi la schimb.

Sus

MesajScris: Vin Apr 14, 2023 7:35 am 
Andrei87 scrie:
Dubios Tarcu in acea zi. Si Calimani.

https://weather.uwyo.edu/cgi-bin/soundi ... STNM=13275

Mă gândesc că faci o comparaţie ca altitudine că ăia au mers cu măsurătorile până la 31 de km altitudine.
În acea zi dacă e să ne luăm după ce au măsurat sârbii temperatura la 1800-2300 de metri era între 5 şi 2 grade.
Dacă punem la socoteală şi o inversiune e de discutat, depinde cât de mare fost inversiunea.
Am verificat Ţarcu în 19 martie 2023 la 7 UTC erau 2,3 apoi la 8 UTC 12,6, după aia 9,2, 4,6 şi a revenit la 1,6.
Deci nu e vorba de nicio inversiune, cam greu de explicat o încălzire bruscă de 10 grade, răcirea în schimb a fost graduală.
O să mă uit şi pe Cuntu că e destul de aproape. Pe Cuntu temperatura a ajuns gradual la ora 13 UTC la 8,9 grade.
Diferenţa de altitudine vreo 650 de metri.
Concluzia, fenomen greu de explicat.

Sus

MesajScris: Vin Apr 14, 2023 8:19 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Concluzia e ca senzorul a luat-o razna si s-a dus in sus cu 11 grade. E putina corelare acolo si cu umiditatea care a scazut brusc si cu vantul care si-a schimbat directia. Ai putea banui o pala de foehn. Dar e greu de crezut ca a fost asa ceva. Oricum astfel de cazuri merita mai multa cercetare din partea anm. Care, banuiala mea, e ca nu are loc. Si totul e luat fix asa cum e. Fara sa isi puna semne de intrebare.

Sus

MesajScris: Vin Apr 14, 2023 9:20 am 
Cred că ar fi trebuit întrebat meteorologul de serviciu din ziua respectivă dacă a observat personal anomalia şi a verificat ieşind afară dacă există o corelaţie între ce arată senzorul şi ce a simţit el în acel interval orar. Oare o fi careva curios prin ANM-ul ăsta să afle cauza acestor bizarerii sau le iau ca atare, cum zici tu, fără să-şi pună întrebări ?

Sus

MesajScris: Vin Apr 14, 2023 7:12 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ce a simtit el? :)) Poate ai vrut sa spui sa verifice cu termometrul clasic...

Sus

MesajScris: Vin Iun 23, 2023 12:40 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după