forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Mai 28, 2026 10:33 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042 ... 1115  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Mar Dec 31, 2024 12:49 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
AO si NAO negative, dar GFS si ECMWF insista pe un blocaj groenlandez care ar spulbera iarna in ianuarie in sud estul Europei.

E batut undeva in cuie si "din oficiu" acel blocaj groenlandez? Sau imutabil?
Daca "ne arata" GFS si ECMWF acum (in aceste rulari) ca va fi spulberata iarna in ianuarie in tot sud-estul Europei nu inseamna ca, gata: asa o sa si fie.
De obicei iese cam opusul a ceea ce "prezic" falsii profeti GFS si ECMWF. Cred ca intr-adins sunt programate sa modeleze asa prost. Altfel, nu-mi explic cum pana mai acum 10-12 ani, rulau mult mai bine , iar de cand cu AI , machine-learning, doom of our world and bullshit, performanta acestor modele s-a degradat frapant si semnificativ.

gogulica scrie:
Nimic nou sub soare, e doar o alta iarna tipica a ultimilor 6 ani. Zic sa ne multumim cu ploile ce-au fost si daca ar mai fi si altele, tot e ceva. Cam asta e maximul iernilor la noi: sa ploua.

Nu face greseala de a compara aceasta iarna cu ultimele ierni, mai ales NU o compara cu iarna trecuta, care a fost semnificativ mai calda in fiecare din cele 3 luni de iarna 2023-2024, in special februarie. Si mai secetoasa, pe deasupra.

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Mar Dec 31, 2024 8:30 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Atata vreme cat ai 11 C in prima zi a anului, permite-mi Dane sa compar iarna asta cu ultimele 6. Da, s-a plouat considerabil mai mult fata de iernile precedente, cel putin pana acum, dar termic nu a adus nimic prea diferit. E cumva ger si zapada la tine in Zimnicea si nu stim noi?

Groenlandezul e o certitudine, imi pare rau sa te dezamagesc. Apare deja la T+100 si real nu vad cum ar putea sa dispara. Asa ca dupa racirea din acest week end, care si asa e cam departe, temperaturile ar putea creste iar. Adevarat este ca nu stim ce va fi dupa, dar din experienta am vazut ca in general blocajele groenlandeze nu sunt prietenoase cu iernile in sud estul Europei si sunt de durata.

Cred ca nu mai e nimeni copil sa se mai entuziasmeze la viscolele de la t+200, care n-au iesit niciodata. :D

Fişiere ataşate:
GFSOPEU00_108_1.png
GFSOPEU00_108_1.png [ 70.76 KiB | Vizualizat de 1204 ori ]
Sus

MesajScris: Mar Dec 31, 2024 9:13 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

O speranta hibernala totusi apare dupa 9 ianuarie, in media GFS. Cam 70% din membrii se duc sub 0, unii chiar spre -15 C. Aici ar fi o paine de mancat, dar sa vedem daca se mentine.

Imagine

Sus

MesajScris: Mar Dec 31, 2024 11:13 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Da, apocalipsa de zapada in gfs 9-13 ian. Ca-n Bosnia...

Fişiere ataşate:
Screenshot_20241231_100843.jpg
Screenshot_20241231_100843.jpg [ 355.81 KiB | Vizualizat de 1170 ori ]
Screenshot_20241231_100359.jpg
Screenshot_20241231_100359.jpg [ 239.56 KiB | Vizualizat de 1170 ori ]
Sus

MesajScris: Mar Dec 31, 2024 11:21 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, rularea de azi GFS este istorica... :D . Cel mai mare strat de zapada inventat de GFS pana acum in Romania. Macar 20% sa iasa din prognoza asta.

Sus

MesajScris: Mar Dec 31, 2024 8:14 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Si s-a cam dus tot gata. Netrebnic mic groenlandezul asta. :D

Si cand te gandesti ca uneori iarna aveam blocaje scandinave. Ce amintiri...

Sus

MesajScris: Mie Ian 01, 2025 3:12 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

La multi ani!
Anul a debutat cu un cer complet senin in zona Bucuresti/Ilfov si, mai nou, a inceput sa adie din ce in ce mai tare si "saracila". Nu sunt deloc semne pozitive ptr o prognoza hibernala in aceasta perioada, din pacate. Poate doar la munte si in N/NV... poate.

Sus

MesajScris: Mie Ian 01, 2025 5:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
Groenlandezul e o certitudine, imi pare rau sa te dezamagesc. Apare deja la T+100 si real nu vad cum ar putea sa dispara.

Certitudine cu privire la ce ? Ca o sa fie pe acolo format vreo 6-7 zile. Mare fas...

Daca apare nu inseamna ca gata: 100% o sa stea acolo campul ala de presiune ridicata 100 de zile de acum incolo....

Iarna este departe de a pleca din estul si sud-estul Europei !!! Suntem in 1 ianuarie, nicidecum in 10 martie !

NU inteleg DE CE nu vrei deloc sa speri in aceasta IARNA, nici macar putin ?!? Si ai declarat-o deja ratata, alaturi de ultimele 6 ieri... cum ai zis tu.

"Groenlandez" :mrgreen:

Imagine

-- Neptune

Sus

MesajScris: Mie Ian 01, 2025 6:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Groenlandezul e deja aici si ne va influenta in urmatoarele 10 zile. Ca tie iti place sa visezi la t+800h asta e problema ta. :mrgreen:

Nu mai sper la nimic iarna, sincer mi s-a luat. Devenisem depresiv de la atatea sperante desarte, iarna de iarna. E mai simplu sa vanez zapada acolo unde o sa fie oricum: la munte. Aici la campie, e doar o toamna perpetua care uneori mai scoate niste zile de iarna, daca le scoate si pe alea. Eu nu mai ma bucur la ele, e inutil. Ai deja jumate de iarna dusa, asta e 100%. Poate prinzi ceva dupa 15 ianuarie, poate, dar real nici nu mai conteaza. :wink:

Fişiere ataşate:
GFSOPEU06_0_1 (1).png
GFSOPEU06_0_1 (1).png [ 74.02 KiB | Vizualizat de 993 ori ]
Sus

MesajScris: Joi Ian 02, 2025 6:16 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
Devenisem depresiv de la atatea sperante desarte, iarna de iarna. Eu nu mai ma bucur la ele, e inutil. Ai deja jumate de iarna dusa, asta e 100%.

Poate prinzi ceva dupa 15 ianuarie, poate, dar real nici nu mai conteaza.
:wink:

Cum adica "nu mai conteaza?!" . 24 ianuarie - 20 februarie 2012 nu a contat? Sau februarie/martie 2018 ? Sau martie 1993 ? Februarie 1954 ? Si multe-multe altele de genul acesta ?

Da, pai zici ca intre anii 2000 si 2015 era Campia Romana plina de zapada in luna decembrie.... Adevarul este ca-n decembrie nu prea era strat mare de zapada nici acum 20 de ani. Era , dar mai rar; nu mereu. :|
Numeri pe degetele de la o mana anii in care a fost strat de zapada mare in Campia Romania in lunile decembrie din ultimii 25-30 de ani....

De obicei, la noi vin episoadele hibernale mai serioase dupa perioada 10-20 ianuarie, incolo . Asa cum probabil ca se va intampla si-n cadrul acestei ierni !

-- Neptune

Sus

MesajScris: Joi Ian 02, 2025 8:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

In primul rand n-ai cum sa mai compari perioada actuala cu anii 90, d-apai anii 50. Suntem intr-o alta era climatica pe aici, indiferent de motivele din spate: variabilitate climatica sau ce-o fi.

Inclusiv extremele relativ recente la care te raportezi: 2012 si 2018 sunt ierni care au fost salvate de un SSW major si de mult noroc, pentru ca altfel erau moarte. Dar vezi, am avut SSW si in ultimii ani si mare lucru noi n-am primit, ba chiar am stat pe zona lui calda. Real ultima iarna buna pentru sud a fost 2016-2017, deci in urma cu 8 ani...

Tot ce spun e ca sansele iernii pe aici sunt tot mai mici, circulatia dominanta e vesnic vestica si ca se fie sparta, parca trebuie sa se intample o sumedenie de "minuni" in acelasi timp, minuni ce sunt tot mai rare. Concluzia mea este ca nu mai renteaza sa astepti iarna in sud. Adu-ti aminte cat de dezamagit erai anul trecut, o sa fi oare si anul asta la fel? Sau iar vor fi 2 metri de zapada in sud? :mrgreen:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Ian 02, 2025 10:43 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Sa nu uitam de viscol 24-27 ianuarie 2014, ala chiar a fost o minune dar intr-un moment complet nepotrivit pentru mine. Fix cand a venit un diagnostic care mi-a prabusit un univers.

Acum iernile au disparut din tot sudul, furtunile au disparut in special in zona Slatinei, unde rateul 13 iunie 2024 e studiu de caz la cum a fost posibil atata ghinion cu 2 coduri rosii nowcasting.

Nu mai renteaza sa ma astept la nimic meteorologic. Doar ca surpriza. In 2020 fenomenele au disparut si in 2022 au mai fost mici zvacniri pe partea de furtuni, agonizare adica, din 2023 incoace consider vremea moarta si ingropata.

2024-au trecut 33 de ani de la cel mai puternic viscol din istorie si 18 ani de la cea mai puternica furtuna pana ca fenomenele interesante sa dispara complet din zona in care din nefericire m-am nascut. Atat a durat. Cum sa moara vremea in 18 ani, tratat de meteorologie. :lol: :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Ian 03, 2025 9:54 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
In primul rand n-ai cum sa mai compari perioada actuala cu anii 90, d-apai anii 50. Suntem intr-o alta era climatica pe aici, indiferent de motivele din spate: variabilitate climatica sau ce-o fi.

Inclusiv extremele relativ recente la care te raportezi: 2012 si 2018 sunt ierni care au fost salvate de un SSW major si de mult noroc, pentru ca altfel erau moarte. Dar vezi, am avut SSW si in ultimii ani si mare lucru noi n-am primit, ba chiar am stat pe zona lui calda. Real ultima iarna buna pentru sud a fost 2016-2017, deci in urma cu 8 ani...

Tot ce spun e ca sansele iernii pe aici sunt tot mai mici, circulatia dominanta e vesnic vestica si ca se fie sparta, parca trebuie sa se intample o sumedenie de "minuni" in acelasi timp, minuni ce sunt tot mai rare. Concluzia mea este ca nu mai renteaza sa astepti iarna in sud. Adu-ti aminte cat de dezamagit erai anul trecut, o sa fi oare si anul asta la fel? Sau iar vor fi 2 metri de zapada in sud? :mrgreen:

Si da... ai perfecta dreptate, DIN PACATE. Nu vad nimic legat de iarna luna aceasta, ianuarie 2025 ("gerar") in nicio rulare GFS pe 16 zile. Nici in fantasy island. Nici macar in nordul Ucrainei sau in Belarus nu va fi niciun strat de zapada pe nicaieri, toata luna ianuarie, conform GFS si ECMWF 8O .... :(
Ianuarie asta este un fel de noiembrie...

Clima a devenit un GUNOI !
Un gunoi care pe mine NU ma intereseaza.

Imagine

I'm done with this shit! Ma duc sa-mi caut alt hobby.

-- Neptune

Sus

MesajScris: Sâm Ian 04, 2025 7:08 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Specific ultimilor 5 ierni. A 3-a luna noiembrie a inceput. Mai avem una si scapam. De la 1 martie, primavara. Ma gandeam pe la jumatatea lunii noiembrie ca acum va fi totusi ceva diferit. Dar m-am lamurit repede in decembrie ca urmeaza inca o iarna top 5 calda. Parca incep deja sa ma.obisnuiesc fara zapada.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 04, 2025 7:47 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ce naiba, ne-am obisnuit demult. Primele 3 ierni au fost mai grele,am fost in negare cu totii, acum na, le inghitim asa cum sunt.

Tot mai cred ca solda de 3-5 zile de iarna acolo, or sa fie prin sud, poate mai multe prin vcn, dar cui ii mai pasa de ele. Am ajuns sa port adidasi de vara tot anul, ce sa zic, avantaje si dezavantaje. E ce e. Bine c-a plouat...

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042 ... 1115  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]