forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Mai 28, 2026 10:29 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043 ... 1115  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Ian 06, 2025 4:59 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Eu sper intr-o similitudine cu 1990-1991. Decembrie 1990 ploios, extrem, 200 mm in Gorj, ianuarie 1991 nu cred ca a avut iarna, apoi in februarie 1991 stim cu totii ce event spectaculos fabulos a fost.

Si peste 2 ani sa avem un fel de noiembrie 1993.

Nu se aplica, e mult mai cald, bla bla bla, dar speranta moare ultima, nu avem decat sa credem in surprize.

Sus

Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Mar Ian 07, 2025 5:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Deci fuge iarna din Europa mai rau ca dracu' de tamaie.
La latitudini muuult mai sudice din Emisfera Nordica sunt acum temperaturi la 2m cu mult sub cele din Europa, atat din regiunea noastra cat si din alte regiuni de la latitudini mai nordice din continentul european.

Si NU! Nu o bagati pe aia cu oceanul Atlantic langa Europa pentru ca Oceanul Atlantic era tot acolo si acum 50 de ani, si acum 100 de ani si acum 100.000 de ani.
Si NU! Nu o bagati nici pe aia cu incalzirea globala (antropogenica sau naturala) - pentru ca incalzirea asta "globala" vad ca se manifesta aproape in fiecare anotimp din fiecare an numai deasupra acelorasi cateva regiuni de pe continentul European, adica in principal estul si sud-estul Europei.....

Aici e mai degraba faptul ca aceeasi circulatie generala la nivel emisferic si aceeasi centri barici cam persista, in prostie, si fara nicio logica, aproape in mod continuu , de vreo 4-5 ani deja, mai ales in sezonul rece.
Iar noi suntem fraierii aia care tragem de fiecare data paiul ala cel mai scurt posibil....

Iar modelele de prognoza au devenit ceva de groaza de cativa ani: nu poti sa-ti mai pui baza in ele deloc pentru nicio "prognoza" care depaseste intervalul de 4-5 zile... Nici macar ca o tendinta generala.

Imagine

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Ian 07, 2025 5:32 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

In SUA totul e mai simplu, aerul rece vine direct, nu trebuie sa invinga circulatia default care in Europa este cea vestica.

Ei au ceva probleme doar in iernile El Nino dar pana si atunci minim 1 event hibernal tot scapa.

Sus

MesajScris: Mar Ian 07, 2025 11:34 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu e nimic bizar Dane, doar trebuie sa ai cunostiintele necesare.Comparatia cu SUA e inutila pentru ca Europa e practic un continent oceanic.SUA are masa de uscat pana la pol, pe cand Europa are intre ea si pol oceanul.Unde mai pui ca batranul continent are la sud cel mai fierbinte si mare desert al lumii.Pe langa asta, atat America cat si Siberia sunt teritorii ale vortexului polar, in timp ce Europa nu.Regimul anticiclonului de Alaska, cel care faciliteaza transportul de aer arctic pe continentul american, nu are echivalent in Europa.

Legat de incalzirea globala, pai ea omoara iernile nu ? Graficul e tot in urcare, noi inregistram an dupa an cel mai cald an de cand se fac masuratori, deci de unde sa mai fie iarna, asa cum o stiam noi ? Semne nu sunt nici macar de un platou termic, dar barem de racire.Asta inevitabil schimba circulatia atmosferica si implicit comportamentul vortexului polar, care e tot mai elastic si astfel se rupe mai greu.Troposfera e tot mai calda iar stratosfera tot mai rece, iar asta il intensifica.Iernile s-au incalzit peste tot, nu numai in partea noastra de lume.Asta e realitatea si putem sa ne lamentam oricat,e degeaba :)

Sus

MesajScris: Mie Ian 08, 2025 12:06 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ca si concluzie, avem 15 grade la ora 23 in ianuarie la Resita.

Sus

MesajScris: Mie Ian 08, 2025 4:40 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Incredibil!, cum au disparut sansele de ninsoare din zona Predealului pentru sambata, probabil si pentru duminica. Prognozele astea chiar au devenit o gluma (proasta!).
Acum, ma astept la un frig uscat si... prea mult soare, ca de obicei. Cumplit de trist! :cry:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Ian 08, 2025 4:55 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Iarna incepe sa dispara si de la munte. Nu mai au unde merge nici cei care vaneaza. Doar la peste 1500-2000 m. Bai si Predeal e aspirator de zapada, indiferent de unde vine ciclonul, ia zapada multa. Era o locatie sugerata pentru cei ce vor sa scape de canicula definitiv.

Sus

MesajScris: Mie Ian 08, 2025 6:36 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Era, bine zis. Acum, mai nou, aceasta statiune a devenit una dintre cele mai calduroase dintre zonele montane, in ciuda faptului ca e la 1100 metri. Fara cuvinte...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Ian 09, 2025 1:20 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Au disparut ploile din weekend. Prognozele la 7 zile sunt vax, doar cele de 3 zile inainte pot avea ceva relevanta.

Sus

MesajScris: Joi Ian 09, 2025 2:05 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

"Bine" ca avem soare in fiecare zi :roll: . Noua zile au trecut din anul asta si toate insorite de dimineata pana seara. Asa iarna!? Nu, multumesc.

Sus

MesajScris: Joi Ian 09, 2025 11:22 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

La cât a plouat in decembrie mai vedem precipitații prin martie. Luna viitoare infloresc și copacii
Welcome to Greece.

Sus

MesajScris: Vin Ian 10, 2025 11:26 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Filaret a avut o medie de 15.3 C pe 2024 iar diferenta fata de acum 25-30 ani e enorma.Tg-Jiu a avut 13.9 C , fata de 10.2 C acum 30 de ani, deci ar fi mai mult de 3 C chiar si cu calculul in stil ANM.Sa ne mire ceva ? Pai nu prea.

Nu vom avea insa o luna ianuarie ca 2007 sau 2023, asta e partea buna.

Sus

MesajScris: Vin Ian 10, 2025 3:44 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Hei, totusi este bine ca cu cresteri anuale de 3-5 grade la nivelul tarii inca ne gandim la iarna. :mrgreen: Romanul este optimist defel.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Ian 10, 2025 7:06 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Deja iarna asta nu ma mai enervez ca in iernile trecute. Declar viscolul si ninsoarea ca oficial desfiintate la Slatina, dar e inca prematur. :mrgreen:

Cand ma enervez zic si de furtuni ca nu mai exista, dar acolo o sansa cat de mica mereu va fi, oricat se va incalzi clima, pe cale logica incalzire inseamna disparitia fenomenelor hibernale. Ma enerveaza insa ca sezonul de furtuni nu se prelungeste, ba chiar se scurteaza. Problemelor generale li se adauga problemele locale ale zonei mele. :|

Insa disparitia iernilor se datoreaza o parte din cauza incalzirii propriu zise dar si o mai mare parte din cauza modificarii circulatiilor atmosferice, a tiparelor sinoptice, care ar fi provocata tot de incalzire. Ori modificarile sinoptice afecteaza si verile si absolut tot. Ele sunt capabile sa stearga tot.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 11, 2025 12:34 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ultimul swiss deja astupa Bulgaria pana luni 8O

Fişiere ataşate:
Screenshot_20250111_113359.jpg
Screenshot_20250111_113359.jpg [ 442.84 KiB | Vizualizat de 500 ori ]
Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042, 1043 ... 1115  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]