forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Mai 28, 2026 7:47 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048 ... 1115  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Mar Feb 04, 2025 10:59 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
Sincer ma inspaimainta deja lipsa oricarei perspective de precipitatii, fie ele sub orice forma. Ianuarie a fost desertic in mare parte din tara, iar februarie pare sa fie cam la fel.

Fix asta ma ingrozeste si pe mine. Sa nu fie asta amprenta anului 2025, mai ales ca anul 2025 a venit dupa anul secetos 2024, an care stim cu totii cum a fost intr-o buna parte din tara.

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Mie Feb 05, 2025 11:10 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

supercell scrie:
.... modelele sunt total bulversate de comportamentul vortexului, din urmatoarea perioada....

Chiar asa! Bulversate total, dupa 14-15 februarie incolo :lol: :lol:

Ai vazut ultimele operationale ?? Nici macar o idee vaga nu poti sa-ti faci in cap din ce este acolo....

Operationalele din aceasta seara, de exemplu: GFS o da intr-o tropicala intre 15 si 20 februarie (fara precipitatii in extracarpatic, cred ca nici nu mai trebuia precizat asta),
ECMWF incearca o tentativa de antitciclon Scandinav, dar cu traiectorie proasta pentru noi care bineinteles ca nu genereaza vreun ciclon spre zona noastra... Adica tot ghinion cu carul, in ambele modele.

Nu mai intelegi nimic :? . Ma opresc aici cu uitatul pe modele, (pentru ca oricum nu ma pot opri sa ma uit doar la intervale de 3-4-5 zile, asa ca este mai bine sa nu ma mai uit deloc).
Pana la urma, daca este s-o luam asa, tot ce este scris sa se intample se va intampla, in final, indiferent de multitudinile de scenarii complet diferite pe care le tot ruleaza modelarile astea, ai schimbat doua-trei variabile in modelari s-a schimbat deja aproape tot; n-are rost. :|

-- Neptune

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Feb 06, 2025 6:16 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Bulversarea, nebuloasa, necunoscutul, sunt unicele mele sperante in care s-ar mai putea ascunde ceva. Ca in rest am facut greseala sa ma uit pe prognoze ieri sau alaltaieri, taindu-mi cheful de orice.

Sus

MesajScris: Vin Feb 07, 2025 12:11 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

rularea GFS 00z de azi, e cea mai buna varianta pt noi...Dar e la +300

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 07, 2025 12:26 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Incep sa faca atingere efectele SSW.

Sus

MesajScris: Vin Feb 07, 2025 2:56 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu nu prea stiu despre ce SSW vorbim. Daca te uiti la vanturile zonale, abia se va produce o usoara incetinire a lor pe la mijlocul lunii adica doar o intrare in medie.
E adevarat, oscilatia arctica devine clar negativa. Dar in ultimele rulari temperatura in stratosfera nu creste peste -15 -20 C si cum vanturile zonale nu dau nici un semn de inversare, mi-e ca mare lucru nu se va intampla, sau orice ar fi nu va fi de durata.

Eu am zis, ca sansa noastra era acum, prin aceasta patrundere polar continentala asociata est europeanului. Dar a reusit si asta sa fie atat de prost amplasata si sterila, ca nimic n-a iesit din ea. Probabil ca e de vina si lipsa stratului de zapada din zona razboiului, care ar fi asigurat un gradient termic mai robust, ce ar fi excitat si Mediterana.

Fişiere ataşate:
10 hpa.png
10 hpa.png [ 116.65 KiB | Vizualizat de 1300 ori ]
Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 07, 2025 3:10 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Lipsa stratului de zapada din zona razboiului, muhahahaha, :twisted: sa nu facem legaturi bolnavicioase totusi ca ala a inceput in 2022, vremea a luat-o razna (sau s-a cumintit de tot) din 2019-2020. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Feb 07, 2025 4:10 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu trebuie sa fie inversarea vanturilor zonale neaparat pentru ca aia e split de vortex, ce pe noi nu ne avantajeaza (vezi 2021).E suficient un SSW minor/moderat ca sa aduca iarna la noi.Deocamdata harta sinoptica se "reordoneaza", iar lucrurile faine, daca e sa fie, vor fi in a 2 a parte a lunii.Oricum, chiar si de ar fi sa nu avem zapada, precipitatii tot vor fi, nu vom mai avea o luna stearpa, ca ianuarie, pentru ca nu mai suntem in bombardament atlantic.Zapada nici nu avea cum sa fie la nord de noi, vortexul a fost foarte intens, nu a lasat-o nici in Campia Rusa.A fost ceva ca in iarna 2019-2020.Uitatul in long range pe modele e oricum useless.

Sus

MesajScris: Vin Feb 07, 2025 10:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Macar o ploaie de ar iesi.

Sus

MesajScris: Sâm Feb 08, 2025 12:35 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ce ultratropicala are Ecmwf in long range...goodbye winter

Sus

MesajScris: Sâm Feb 08, 2025 9:47 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu stiu ce vezi tu Andrei, dar deja in 3 modele incepand din 13-14 februarie vom avea iarna cam peste tot. Si un Siberian peste noi pana in 21 feb. Transilvania are cele mai mari sanse pentru precipitatii, dar si pentru temperaturi mult sub -10 gr. Ar fi in sfarsit un februarie normal spre rece.

Sus

MesajScris: Dum Feb 09, 2025 1:50 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Era rularea 12z de ieri. Azi vad ca s-a schimbat, dar inca e departe, si stim ca sansele sunt mai mari sa fie rau decat bine..

Sus

MesajScris: Dum Feb 09, 2025 1:10 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

mircead scrie:
Nu stiu ce vezi tu Andrei, dar deja in 3 modele incepand din 13-14 februarie vom avea iarna cam peste tot. Si un Siberian peste noi pana in 21 feb. Transilvania are cele mai mari sanse pentru precipitatii, dar si pentru temperaturi mult sub -10 gr. Ar fi in sfarsit un februarie normal spre rece.

Andrei87 scrie:
Era rularea 12z de ieri. Azi vad ca s-a schimbat, dar inca e departe, si stim ca sansele sunt mai mari sa fie rau decat bine..

Dar nici macar acum nu este chiar nimic clar, cu privire la perioada 15-28 februarie. Poate fi cam orice, in clipa de fata.....

ECMWF din aceasta dimineata: tot cu ultratropicala si sfarsitul iernii din acest sezon.
Celelalte modele (mai ales GEM si GFS) semnificativ mai reci, intre 16 si 20 feb.

ECMWF cu ceva ploi prin extracarpatic. GFS-ul desertic, la fel ca-n ultimele 5-6 saptamani....
La fel ca si pana acum: uitatul pe modele la intervale de timp de peste 5-6 zile --> complet useless.
Poate va fi primavara, poate va fi iarna.
Precipitatii?? Nu se stie nimic clar , nici cu 4-5 zile inainte.

-- Neptune

Sus

MesajScris: Vin Feb 14, 2025 3:37 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Gfs are o prognoza buna pe Bucuresti, cu 30 cm la inceputul saptamanii viitoare.

Sus

MesajScris: Vin Feb 14, 2025 9:33 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nici o sansa in Bucuresti de asa ceva pe circulatia aia. Poate prin Dobrogea, dar aici nu.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1048 ... 1115  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]