forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Mai 27, 2026 9:58 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069 ... 1115  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Dum Sep 14, 2025 7:28 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

aris86 scrie:
Ai trăit cumva timpurile secetei din 1947?

https://hotnews.ro/o-istorie-a-secetelo ... -rnd-42634

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Sep 15, 2025 12:00 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Din pacate climatul nostru este capabil de niste secete odioase si terifiante. Perioadele frumoase furtunoase/ploioase/inzapezite au reversuri oribile. Ambele pot dura ani, ani multi, ani buni, nu putem sti. Variatie decadala sau chiar multi-decadala.

Pe Slatina 2025 a fost mai bun decat 2023 si 2024, insa tot departe de ideal. 2023 si 2024 au insemnat o adevarata criza de lipsa a fenomenelor, 2025 sa spunem o usoara revenire. Dupa 2020 doar 2022 si 2025 sunt demni de mentionat aici, restul, inclusiv 2020, praf si pulbere.

M-am obisnuit cu gandul ca perioada septembrie-aprilie nu mai inseamna absolut nimic. Vreau sa vina martie mai repede, pentru ca in martie se intampla cate ceva, cum au fost acele strong wind events din 2025. Ce e toamna si iarna e 0 barat.

Mai furtuni, iunie o aversa si o vijelie uscata, iulie praf, august 2 chestii care sa mai dreaga busuiocul, mai ales diluviul surpriza din data de 18. Si o incheiere de sezon buna pe 31.

Sus

MesajScris: Lun Sep 15, 2025 6:16 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

dan2013 scrie:
aris86 scrie:

https://hotnews.ro/o-istorie-a-secetelo ... -rnd-42634

Exagerezi cu lamentările și văicărelile, devine obositor să tot citești prostii. Sudul României este afectat în general de secetă, crezi că cineva ar fi construit de prost sistemul de irigații. In articolul pus de tine, în perioada 1942-1953, 7 ani au fost cu secete, din care 1945-1947 cei mai cunoscuți. S-a mai încălzit și zona urbană ceea ce face că fenomenul să fie amplificat. Per total, vară 2025 a fost mai ponderată termic față de 2023 și 2024, când am utilizat multe zile la rând AC. Zic să rămânem raționali și ancorați în realitate, că nu avem cui să ne plângem.

Sus

MesajScris: Lun Sep 15, 2025 12:12 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

aris86 scrie:
dan2013 scrie:
aris86 scrie:
Sudul României este afectat în general de secetă, crezi că cineva ar fi construit de prost sistemul de irigații.

Nu exagerez deloc . Mi-am varsat of-ul si atata tot. Asta este realitatea.... Fie ca vrem sa o acceptam , fie ca nu, ea este tot aici, omniprezenta.

Si nu , nu ai dreptate deloc: sudul Romaniei NU a fost afectat, in general, de seceta. Doar Dobrogea si, periodic, estul Baraganului. Aa, ca au mai fost ani foarte secetosi in sud si-n multe alte regiuni din tara, asta da: este adevarat (de aici si sistemul de irigatii de pe vremea lui Ceasca). Doar ca anii aceia foarte secetosi erau mai mereu intercalati cu perioade de ani normali pluviometric si excedentari. Singura exceptie, fiind perioada celui de-al II-lea Razboi Mondial si primii ani ulteriori razboiului, unde nu mi-e clar deloc cum de s-a "nimerit" seceta aceea teribila si supranatural de prelungita fix in perioada acelui razboi teribil si imediat dupa incheierea razboiului.... Sunt peste 75 de ani de atunci, doar atunci a fost mai rau ca acum, din ultimii peste 100 de ani; Deci, nu ! Ce se intampla acum nu este sub nicio forma normal.

Acum sunt DOAR ani secetosi in sud; si ani foarte calzi! La ce ar mai folosi sistemul ala de irigatii, si daca ar fi functional, daca raurile mici si mijlocii seaca sau au debitul foarte mic tot timpul, iar in panza freatica ai apa tot mai putina si tot mai jos sub pamant. De unde aduci atata apa in tot sistemul de irigatii ca sa uzi in zonele limitrofe canalelor de irigatii ?!?

Si elefantul din camera este ca acesta e posibil sa fie numai inceputul, si de acum incolo sa fie tot mai rau, tot mai putine precipitatii de la an la an. Si nu doar in sudul Romaniei.

-- Neptune

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Sep 15, 2025 1:08 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Si pe mine ma trec astfel de ganduri, dar oricum degeaba te dai cu fundul de pamant, vremea nu o putem controla si de asta aceasta pasiune se poate transforma in durere.

Trebuie sa ne gasim alte lucruri care sa ne bucure in perioadele in care vremea nu ne rezerva nimic frumos. Eu mi-am gasit. Dar am si urlat tare catre vreme in iulie si consider ca urmare acelui urlat au venit orajele din 18 si 31 august. :lol:

Sus

MesajScris: Joi Sep 18, 2025 9:32 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

GFS are o racire barbara dupa 25 septembrie, cam maximul pe care il poate da sistemul nostru climatic pentru final de septembrie.
Ninsori semnificative la munte si temperaturi maxime sub 20 C in restul tarii. De urmarit.

Sus

MesajScris: Joi Sep 18, 2025 11:01 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Gfs are sindrom down cuantic. Peste jumatate de metru in Moldova pe 27 sep mi se pare mai amuzant si decat cele 48-50 de grade pe care le dadea in campia romana.

Fişiere ataşate:
Screenshot_20250918_105529.jpg
Screenshot_20250918_105529.jpg [ 156.42 KiB | Vizualizat de 742 ori ]
Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Sep 18, 2025 11:52 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Aha, raciri brutale in septembrie-octombrie si noiembrie-decembrie stim cu ce se mananca.

Sus

MesajScris: Joi Sep 18, 2025 7:44 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Si din nou GFS arata ceva, ECMWF cu totul si cu totul altceva: adica opusul, practic.

In ECMWF fara niciun fel de precipitatii aproape pe nicaieri in sud-estul Europei, in urmatoarele 15 zile, cel putin:

Imagine

In ECMWF nu exista niciun fel de racire/racorire in zona noastra in urmatoarele doua saptamani. Singura racorire din ECMWF in urmatoarea perioada o vad abia pe la latitudinile din nordul extrem al Scandinaviei si nordul Rusiei Europene....

Cum la mine, la episodul de ploi de ieri/alaltaieri au fost 0.1 mm, si cum practic toata luna asta septembrie n-am vazut o picatura de apa din cer, merg pe mana ECMWF-ului....

Neaceasca85 scrie:
Aha, raciri brutale in septembrie-octombrie si noiembrie-decembrie stim cu ce se mananca.

8O Dar nu este garantata niciun fel de racire in luna asta septembrie (sau in octombrie). Suntem in 18 septembrie, au trecut aproape doua decade intregi din luna, urmeaza zile in sir cu 30-31 grade C la umbra. Si pana la aceasta data, luna septembrie 2025 este in topul celor mai calduroase luni septembrie inregistrate vreodata daca nu se intampla vreo minune pe ultimii 10 metri si care sa mai reduca putin din abaterea termica pozitiva .

Tin minte, cand eram mic si incepea scoala si pe la inceputul anului scolar (perioada 10-30 septembrie), mereu ploua mocaneste, cu vant, zile si nopti in sir, innorat tot timpul si foarte rece afara , acum nu mai e nimic.

Chiar si mai apoi, cand eram in Bucuresti, la final de septembrie (2013 parca) erau cicloni vitalizati: ploua cate 100 si ceva de litri in cateva zile, cu vant puternic de rupea crengile copacilor, apoi direct frig si inghet: pe la inceput de octombrie 2013 deja erau minime de -3, -4 si bruma groasa la marginea de nord a Bucurestiului. Pe atunci frigul era frig la inceput de octombrie in Muntenia. Iar iarna urmatoare, viscol ca lumea cu vant taios in Bucuresti la final de ianuarie 2014, nu vedeai masini circuland pe strazile Bucurestiului in toiul noptii pe viscolul ala , si cu viscol puternic in nord-estul Munteniei (Buzau, Galati, Braila) si -n zona Vrancea. Acum ce avem ??? Nada!

Stim insa cum sunt acum noiembrie-decembrie-ianuarie, perioada de gratie a vortexului. Sunt garantate! Barem in ultimii ani, cele 19, 21 grade C la umbra de Boboteaza si de dupa Sf. Ion au devenit o adevarata traditie, plus soare orbitor mai ceva ca-n lunile iulie si august.

-- Neptune

Sus

MesajScris: Vin Sep 19, 2025 7:38 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Gata. N-a durat mult si deja i-au revenit si GFS-lui calculele cuantice la kernel si nu va fi nicio racorire semnificativa saptamana viitoare sau saptamana de dupa saptamana urmatoare, nici macar pe hartile GFS-lui acum, exceptand Rusia European , dar vad ca si-n GFS nucleul ala rece este expulzat rapid si doar prin trecere si-n Rusia Europeana.

Estimarile ce trec de intervalul de +48h , vax zero, cum ne-am invatat in ultimii ani.

-- Neptune

Sus

MesajScris: Dum Sep 21, 2025 8:27 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu nu stiu pe ce prognoze te uiti tu. Va fi categoric o racire semnificativa, o intrare culmea, normala, in toamna. Maximele si in sud vor fi in jur de 20 C.

Acum nu te astepta sa si ploua. Poate in mai 2026.

Sus

MesajScris: Dum Sep 21, 2025 9:40 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
Maximele si in sud vor fi in jur de 20 C.

Eu sunt foarte calduros de fel, si 20 C in sud dupa-amiaza o consider, personal, o racorire si o temperatura placuta, nicidecum racire; departe de o racire decenta.

Deocamdata, dupa primele 2 decade din septembrie, in Campia Romana suntem cu media lunii septembrie cam pe la nivelul unei luni iunie "normale" termic: avem o medie pe septembrie 2025 de 22,9 C la Filaret si de 22,3 C la Zimnicea. Cred ca pe acolo o sa ramana pana pe la finalul lunii, plus /minus valori nesemnificative.

gogulica scrie:
Acum nu te astepta sa si ploua. Poate in mai 2026.

Pai normal ca nu ma astept la ploi; a devenit o normalitate aici in sud sa nu ploua. M-am tot uitat si pe modelari si foarte putine dintre rulari aveau si ceva precipitatii prin sud.

Si da, buna asta cu luna mai 2026, pentru ca-n 2025, in aceste prime 9 luni ale anului, doar luna mai 2025 a avut precipitatii abundente pe arii foarte extinse in Muntenia, in rest aversele au fost mai mult locale si izolate.

-- Neptune

Sus

MesajScris: Dum Sep 21, 2025 2:10 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

gogulica scrie:
Va fi categoric o racire semnificativa, o intrare culmea, normala, in toamna. Maximele si in sud vor fi in jur de 20 C.

Eu, unul, abia astept sa vina frigu'. Sunt pregatit, am chiar tot ce-mi trebuie. Bine, acum nu ma hazardez la temperaturi sub 10 grade, dar nici sa fie peste 25-27 in ultima saptamana din septembrie. Dealtfel, vremea asta ma debusoleaza total; dimineata e racoare, ok, insa dupa orele 10-11 arde soarele de te inebuneste, oriunde te-ai duce.
De aia zic, sa vina frigul ala de toamna decenta, cu ploi mocanesti si tot meniul, ca mai apoi sa se instaleze iarna si sa avem si noi un strat decent de zapada, de sarbatori.

Sus

MesajScris: Dum Sep 21, 2025 8:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

singuratic83 scrie:
De aia zic, sa vina frigul ala de toamna decenta, cu ploi mocanesti si tot meniul, ca mai apoi sa se instaleze iarna si sa avem si noi un strat decent de zapada, de sarbatori.

Da de unde, cand de sarbatori nici Predealul nu prea a mai vazut zapada, daramite sudul Romaniei?!? Poate in urma cu 40 de ani , prin '85 ....
Urmatorul an cu El Nino puternic cred ca o sa fie direct cataclism global. Sa zicem mersi daca urmatorii ani vor fi ani neutri sau ani La Nina.

GFS urmatoarele 16 zile, cea mai recenta actualizare (dar si celelalte de dinaintea acesteia au fost aproape identice).... :

Imagine

Suntem blestemati, pur si simplu... Si nu ne mai revenim!
Nicio masa de aer (calda/rece) si niciun tip de circulatie sau asezare de centrii barici nu ne mai avantajeaza.... CONSTANTA este mereu aceeasi , comuna in toata contextele sinoptice si-n toate scenariile -->> lipsa totala precipitatiilor .... :( De ce? Chiar nu inteleg de ce. Zici ca este clima de la noi programata de catre cineva/sau de ceva, intr-atat este de neinduplecata si persistenta in a NU ploua....

-- Neptune

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 21, 2025 10:10 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

De la octombrie chiar nu am sperante vreodata. Doar 2007 si 2013 m-au incantat. Dar e o luna de la care nu cer absolut nimic. Poate nici de la noiembrie.

Da, in cel mai rau caz nimic interesant pana in martie 2026 (observ ca martie misca ceva mereu, e o luna dinamica oricat de proaste sunt predecesoarele sale), apoi mai 2026 cu furtunile.

Sunt impacat cu gandul ca viscole nu voi mai avea niciodata, iar furtunile sunt pe sistemul PPC, poate pica ceva, oricand intre mai si septembrie.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16712 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069 ... 1115  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]