forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Iun 11, 2026 5:01 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 159 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Toamna 2009
MesajScris: Vin Noi 06, 2009 9:02 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Poate un F5 la cateva sute de ani...dar un F2-F3 (cum a fost la Facaieni) la cel mult 5 ani as zice. Sansa sa loveasca o zona populata ar fi undeva la cateva zeci de ani...

Sus

MesajScris: Mie Noi 11, 2009 3:54 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Cand deja situatia devine clara si CFS da pentru noiembrie o abatere de +3°C / +4°C pentru zona noastra . Sunt ceva sperante de racire dupa 20 noiembrie dar inca e prea departe si nu eu cred in ea . Totusi ar fi cat se poate de morala o astfel de racire .....

Imagine

PS : Sper ca in decembrie sa nu avem astfel de abateri pozitive :mrgreen: .

Sus

MesajScris: Joi Noi 12, 2009 4:58 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Din nou despre modelul CFS (http://cfs.ncep.noaa.gov/):
"Initial conditions are from the NCEP/DOE Reanalysis-2 (R2) for the atmosphere and from NCEP global ocean data assimilation system (GODAS) for the ocean.
The forecast displayed is ensemble mean of 40 forecast members from initial conditions of the last 10 days."

Modelul este initializat deci pe conditiile medii din ultimele 10 zile si
a) tinde sa le persiste pe acestea pentru o perioada de cateva zile bune.
b) Chiar daca ansamblul are o dispersie mare si media este pe normal in continuare, o anumita anomalie a primelor 10 zile din luna isi va pune amprenta pe harta anomaliei primei luni din ce in ce mai mult pe masura ce ne apropiem de sfarsitul lunii - pentru ca de fapt media primei luni din intervalul de prognoza reprezinta media prognozei de la momentul initializarii pana la sfarsitul lunii. Pe masura ce inaintam in luna si numarul de zile ramase este mai mic, anomalia starii initiale conteaza din ce in ce mai mult. Concret, acum prognoza pe noiembrie (rulata in 11.11) ne spune ca media ansamblului pe ultimele 20 zile din luna este peste media lunii noiembrie in Europa de est cu pana la 4 grade. Fara nici o corectie pentru primele 10 zile care au fost sub medie in aceeasi zona.

Sus

MesajScris: Joi Noi 12, 2009 5:17 pm 
Dacă o ţineţi în prognoze acoperind tot spectrul până la urmă cineva tot ghiceşte cum va fi vremea, prognozele pe mai mult de 2-3 zile sunt destul de speculative.
Media e una şi cum va fi vremea, de multe ori, e alta. Îţi poţi face o idee dar certitudini... slabe speranţe. De multe ori natura le joacă feste şi marilor analişti profi cu prognoze pe 12 ore...
Oricum, departe de mine gândul de a vă descuraja, vă doresc distracţie plăcută în descifratul hărţilor sinoptice !

Sus

MesajScris: Joi Noi 12, 2009 5:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

CPC-ul punea la inceputul lunii, o abatere de 2 C negativa pentru estul Europei, acum da 3-4 C peste. Nu prea are el treaba asa cu realitatea. :wink:
Desi imi place sa cred mult de tot in temperaturile prognozate pentru perioada decembrie-februarie. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Joi Noi 12, 2009 9:13 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

asta pentru ca persista foarte mult anomalia primelor 10 zile... cum am mai spus; sfarsitul lui octombrie si inceputul nov au fost reci in Europa centrala, si acolo a pus o anomalie negativa de pana la 2C, apoi lucrurile s-au schimbat si odata cu ele si prognoza. Din cate as putea spune despre acest model, cred ca sunt sanse ca racirea prognozata pt ian/feb sa fie prin decembrie...

Sus

MesajScris: Mie Noi 18, 2009 11:38 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pe masura trecerii timpului vedem ca prognoza CFS pentru noiembrie este ok, putandu-ne astepta fara probleme la una din cele mai calde luni noiembrie inregistrate vreodata, cel putin la statiile la care numarul de zile cu ceata/stratus va fi redus. Din nou nu atat intensitatea cat persistenta incalzirii este cea care aduce anomalia pozitiva pe culmi. Situatia este extrem de stabila, din pacate o intrevazusem inca de la inceputul lunii ca o posibilitate pe care nu o doream insa realizata. Un remake al celor mai negre perioade calde din iarna 2000/2001 sau 2006/2007. Posibil ca El Nino care in mod perfid se accentueaza in Pacific sa nu fie strain de problema.
Sunt convins ca singura iesire favorabila din situatie o constituie o retrogradare substantiala a trenului de unda planetar, care sa aduca incet incet masele extrem de reci din Siberia (-30 la 850 hPa in noiembrie !!!) mai aproape de Europa. Ultima rulare operationala GFS aduce ceva sperante la inceputul lui decembrie, dar e inca mult prea departe. Sa vedem cand se va hotari si ansamblul sa dea ceva sperante

Sus

MesajScris: Mie Noi 18, 2009 11:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Deci sa inteleg ca tu iceage, inclini mai mult spre o iarna 2000-2001 sau 2006-2007 decat spre una normala sau anormal de rece?

Sus

MesajScris: Mie Noi 18, 2009 11:56 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu am sa mai cad in capcana de a face vreo estima pentru iarna bazata pe persistenta lunii noiembrie; m-am lecuit in 1993 - noiembrie a fost un record absolut de frig, lumea vorbea de o repetare a iernii 1940/41 samd si a urmat o iarna foarte blanda, asa cum v-am mai spus...tot ce am spus in postul meu a fost ca actuala si foarte posibil viitoarea perioada calda ce va dura pana la sfarsitul lunii aduce cu perioadele calde extinse care s-au inregistrat in iernile de trista amintire mentionate...
Un El Nino intens, cum pare a se profila in prezent, este insa mai degraba rau prevestitor pentru iarna europeana (sau "in general", ca sa citez un citat dintr-un post al tau pe alt thread... :wink: )

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 159 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Ora este UTC + 2 [ DST ]