forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Apr 30, 2026 3:58 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 90 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: mesaj
MesajScris: Vin Iun 27, 2008 10:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Si eu urmaresc aceeasi furtuna care este deosebit de puternica, inca de cand a inceput sa se formeze. Este persistenta si vad ca tinde sa devina tot mia mare. Cred ca sunt sanse foarte mari sa fie mezociclonica !
http://www.sat24.com/frame.php?html=zoo ... 99&yas=280

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Iun 28, 2008 12:30 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Intre timp furtuna s-a mai dezvoltat si pe o suprafata destul de intinsa radarul spune ca e ploaie puternica. Sunt curios cat din ea o sa ajunga si la Timisoara. O sa va spun asta maine!

Fişiere ataşate:
27.06.2008.jpg
27.06.2008.jpg [ 87.25 KiB | Vizualizat de 3400 ori ]
Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Iun 28, 2008 12:46 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Da, ,,si cand ti-e lumea mai draga'' nu mai ai radar.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Iun 28, 2008 12:49 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, din pacate... Se poate vedea insa imaginea in IR de pe sat24.com (link-ul de care amintea si Ema mai sus).

Sus

MesajScris: Sâm Iun 28, 2008 9:36 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Aseara nu am putut pune aceasta poza in care se vede o furtuna din S-V tarii avea probabil intensitate maxima.

Fişiere ataşate:
imagini  doppler,  27  iunie.jpg
imagini doppler, 27 iunie.jpg [ 44.21 KiB | Vizualizat de 3403 ori ]
Sus

MesajScris: Dum Iul 13, 2008 12:27 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Mai de mult, la realitatea Tv cineva a trimis un filmulet cu un fenomen ce seamana destul de bine cu o tornada , produs in Comanesti.
Daca se poate, as dori si parerea voastra legata de acest fenomen interesant !
http://www.realitatea.net/video_412436_ ... 12717.html

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iul 13, 2008 1:20 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

nu e vb de tornada

Sus

Subiectul mesajului: Intrebare
MesajScris: Dum Iul 13, 2008 4:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

DA, SI EU M-AM GANDIT CA NU ESTE TORNADA, INSA SUNT DOAR NORI FRACTOCUMULUS COMBINATI CU CEATA SAU CUMULONIMBUS TUBA CUMVA ? :oops:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Iul 14, 2008 12:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Emma are dreptate cred, sunt nori cumulus fractus nici macar tuba

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Aug 01, 2008 12:43 am 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Citisem pe un site ca in cazul liniilor de front cu curent descendent puternic (bow echo), in capatul nordic, din cauza fortei Coriolis (daca nu ma inseala memoria) se formeaza un vartej ce da furtunii din capat caracteristici de supercelula. Aceasta furtuna doar se comporta asemanator cu o supercelula sau este o supercelula adevarata?
De asemenea, era un raport pe site-ul weather.gov despre o furtuna aparent supercelulara ce a produs o tornada F0, dar deoarece curentul ascendent avea doar o rotatie foarte slaba NWS a decis s-o considere o celula simpla. Structurile caracteristice unei supercelule (front flank/rear flank downdraft etc) devin mai evidente daca furtuna are rotatie mai puternica?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Aug 01, 2008 3:06 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

Supercelulele pot fi si ele clasificate in functie de cantitatea de precipitatii: pot fi cu precipitatii putine, slabe, apoi moderate si altele cu potential mare, care provoaca inundatiile.
Se poate ca o furtuna care se dezvolta in conditii de forfecare medie sa aiba caracteristici de supercelula, dar sa poata fi considerata si doar o celula simpla, putand evolua in functie de frontul de rafala ( acesta se poate intensifica si sa se indeparteze de celula iar fara alimentare celula poate sa evolueze intr-o forma multicelulara).
Supercelulele cu precipitatii slabe apar fara semnal radar in interiorul mezociclonului, nu se vede rotatia, dar in cazul supercelulelor incarcate cu apa, pe radar se vede mezociclonul foarte bine.
Poate aparea forma de carlig care indica o supercelula foarte puternica, ce sigur are tot pachetul de fenomene, inclusiv posibilitatea unor tornade.
Tornada apare la est de celula, acolo are loc cea mai puternica patrundere de aer cald din nivelurile joase.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Aug 01, 2008 3:22 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

daca nivelul de condensare se gaseste la nivel jos, atunci acest lucru ajuta frontul de rafala sa formeze el insusi noi celule, care pot evolua mult sau dispar. Frontul de rafala dintr-un sistem mezoscalar se formeaza la vest de sistem.
Pentru a determina ce sansa au noile celule sa se dezvolte si sa devina supercelule, trebuie vazuta forfecarea verticala a vantului. Daca forfecarea este intensa la nivel jos, atunci sunt favorizate celulele convective noi in josul forfecarii. De asta foarte importante sunt hartile la nivel 850mb, 700mb si 500 mb. Pe ele se stabilesc curentii jet, umezeala in strat.
Supercelulele sunt in general deplasate de vantul mediu ( nivelul de 700mb).

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Aug 02, 2008 12:48 am 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

mary scrie:
Se poate ca o furtuna care se dezvolta in conditii de forfecare medie sa aiba caracteristici de supercelula, dar sa poata fi considerata si doar o celula simpla, putand evolua in functie de frontul de rafala ( acesta se poate intensifica si sa se indeparteze de celula iar fara alimentare celula poate sa evolueze intr-o forma multicelulara).

Tornada apare la est de celula, acolo are loc cea mai puternica patrundere de aer cald din nivelurile joase.

Foarte interesanta chestia cu frontul de rafala si cu tornada pozitionata in est. Anexez niste imagini de la radarul sarb, prinse in noaptea/dimineata de 15 iulie, daca tin minte bine. In poza 2, furtuna imi parea asemanatoare cu screenshoturile radar de la americani, cand ziceau ca face gust out, adica predomina curentul descendent. Dar nu stiu daca a fost o supercelula adevarata sau doar semana.

Fişiere ataşate:
3.gif
3.gif [ 50.4 KiB | Vizualizat de 2400 ori ]
2.gif
2.gif [ 50.31 KiB | Vizualizat de 2392 ori ]
1.gif
1.gif [ 50.37 KiB | Vizualizat de 2392 ori ]
Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Aug 02, 2008 12:52 am 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

In ordine cronologica, poza asta ar fi prima. De amintit ca prognoza de atunci arata ceva windshear cam in zona unde a aparut furtuna ,un pic la sud-vest de unde e in poza.

Fişiere ataşate:
4.gif
4.gif [ 50.65 KiB | Vizualizat de 2378 ori ]
Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Aug 05, 2008 10:26 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

Astazi, dupa amiaza, pe linia frontului rece care a traversat Romania, s-au semnalat cateva supercelule, pe radar se vedeau foarte bine, dar si pe imaginile satelitare. Mediul a fost cum nu se poate mai favorabil, umezeala in nordul Moldovei exista, temparaturile erau foarte ridicate in sud si frontul rece era in nord, la zona de contact supercelulele s-au mentinut si s-au dezvoltat. La Botosani vantul a atins brusc 90 km/h, ploaia a fost rapida insotita de grindina mare. La Iasi, o alta supercelula a lasat in cateva minute peste 25 l/mp, vant puternic si vijelios.
Dupa imaginile radar, sigur au fost zone in care s-au dezlantuit mai tare supercelulele, dar martori poate apar mai tarziu..

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 90 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]