forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Mai 06, 2026 10:11 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Lun Dec 07, 2009 11:07 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
hehe, aia se subintelege :)

temperatura la 850 hPa trebuie sa fie sub -5 ca sa se poata vorbi de ninsoare... :)

nu sunt de acord cu asta 100% :wink:
mai intai -5C e 100% suficient pentru ninsoare in cazul precipitatiilor continue de durata si mai ales acum in decembrie cand insolatia e la minim
apoi, am vazut si ninsori la temperaturi peste -5 la 850 hPa, depinde de structura/caracterul masei de aer de sub nivelul 850 hPa- in masele continental polare advectate din nord-est surmontate de advectii calde mediteraneene poate sa ninga in sud si est chiar si pana la -2C la 850 hPa
Probabil pentru Ardeal intr-adevar situatiile de genul asta sunt mai rare, advectiile c.p. de N-E fiind in general lipsite de precipitatii semnificative

Sus

MesajScris: Lun Dec 07, 2009 11:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Daca masa de aer se raceste pe intreaga coloana, traversand in prealabil zone acoperite de zapada, ninge lejer la -2 C la 850 hPa. S-a intamplat in sud in decembrie 2003. :mrgreen:
De altfel, ninsorile cele mai abundente de la noi, tind sa se produca la temperaturi relativ mari la 850 hPa.

Sus

MesajScris: Lun Dec 07, 2009 11:52 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

My bad - am generalizat. Evident ca tine de mai multi factori, persistenta ninsorii, intensitatea ei, umiditatea relativa a aerului, viteza vantului etc. M-am exprimat un pic gresit, stiu ca poate sa ninga/sa fie lapovita la -2...-3 la 850 hpa (poate chiar -1, in anumite conditii), dar de depus e foarte greu de crezut decat de la -4...-5 in jos, coroborate cu cel mult 0,5 grade la nivelul solului, si asta doar daca ninsoarea e super-abundenta; de obicei se depune de la -0,5 grade in jos. Temperatura solului nu cred ca ar trebui luata in considerare. Common sense :) imi spune ca daca in conditii stabile diferenta de temperatura intre 0 si 1500 m e de aprox 9 grade, atunci cand ninge nu poate fi mai mica de 3-4 grade diferenta.

Acum uitandu-ma pe analiza temperaturii din data de 3 ianuarie 2008 (miezul noptii), observ izoterma de -6 la 850 hpa de-a lungul liniei litoralului romanesc. Imi aduc foarte bine aminte ca la Constanta era viscol la -1...-2 grade, iar la Mangalia ploua abundent, apoi s-a transformat in lapovita. Pun si o imagine de atunci (a mai fost pusa, dar nu strica inca o data :)):

Imagine

Ultima oară modificat de Andrei87 pe Mar Dec 08, 2009 12:03 am, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Mar Dec 08, 2009 12:02 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Tu tot tinzi sa introduci radiatia solara in ecuatie. In caz ca este innorat si masa de aer are aproape aceeasi temperatura de la 2 m pana la 1500 m, atunci ninge si se depune linistita zapada, cu radiatie solara nula. Uite aici viscolul din 2003, cu -2 C si cred ca a fost -1 C la 850 hPa ,cand a inceput sa ninga serios. ANM a declarat un strat de 25 cm, dupa acel viscol.

Fişiere ataşate:
Rrea00220031224.gif
Rrea00220031224.gif [ 53.16 KiB | Vizualizat de 592 ori ]
Sus

MesajScris: Mar Dec 08, 2009 12:09 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

24 decembrie...nu gasesc nici o arhiva defalcata pe ore...ai putea sa-mi zici cand a inceput sa ninga si cand a inceput sa se depuna?
Ar fi trebuit sa fie o inversiune destul de puternica in zilele precedente (ger, ceva?), incat sa ramana aerul rece captiv in atmosfera inferioara, eventual protejat de un strat de stratocumuli, ca sa ninga cu depunere la -1 la 850 hpa (ar fi chiar cazul extrem, dar nu imposibil).

Sus

MesajScris: Mar Dec 08, 2009 12:25 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Inteleptul ECMWF ne aduce cu picioarele pe pamant.

Sus

MesajScris: Mar Dec 08, 2009 12:31 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
24 decembrie...nu gasesc nici o arhiva defalcata pe ore...ai putea sa-mi zici cand a inceput sa ninga si cand a inceput sa se depuna?
Ar fi trebuit sa fie o inversiune destul de puternica in zilele precedente (ger, ceva?), incat sa ramana aerul rece captiv in atmosfera inferioara, eventual protejat de un strat de stratocumuli, ca sa ninga cu depunere la -1 la 850 hpa (ar fi chiar cazul extrem, dar nu imposibil).

A fost o absurditate totala acel viscol. Pe 22 decembrie au fost 14 C. Noaptea a inceput sa ploua slab, a doua zi dimineata, pe 23 , erau deja 3 C si ploua abundent si cu intensificari de vant. Aceea a fost maxima zilei, iar odata cu lasarea intunericului, in jur de ora 16:30, a inceput sa ninga. A fost o zapada umeda initial, apoi in jurul orei 23 temperatura avea probabil -1 C si zapada se depunea serios ( apa de pe crengile copacilor era inghetata ). A doua zi, eram toti la lopata, iar ninsoarea a incetat de tot probabil pe la ora 15, chiar in ziua de ajun. :P

Sus

MesajScris: Mar Dec 08, 2009 12:31 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Inteleptul ECMWF ne aduce cu picioarele pe pamant.

Unde? Si el are viscol la T+216-240. :D
Ba chiar are un viscol furibund la T+240. :wink:

Sus

MesajScris: Mar Dec 08, 2009 12:40 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nici nu suporta termeni de comparatie cu GFS. :)
Viscol pe 23 si in Ajun...ce poate fi mai frumos de atat? :)

Sus

MesajScris: Mar Dec 08, 2009 12:43 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

A, da, o sa ziceti viscol de Craciun.. :)

Sus

MesajScris: Mar Dec 08, 2009 12:48 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
A, da, o sa ziceti viscol de Craciun.. :)

Si de Revelion. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Mar Dec 08, 2009 1:27 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Viscol de Revelion pare sa fi fost un oaresice trend in ultimii 10-15 ani :wink:
Eu imi aduc aminte de un Revelion cand ma uitam la pro tv cu familia, si vedeam la Bucuresti cum erau mii de oameni care asistau la un concert in mijlocul unui viscol incredibil :mrgreen:
45 cm de zapada au fost atunci
La Constanta a fost una dintre cele mai puternice furtuni de iarna pe care le-am vazut (daca nu cea mai puternica), din pacate doar multa, multa ploaie si putina ninsoare la final...imi aduc aminte ca m-am ofticat incredibil atunci...mai ales ca auzeam la radio "avertizare meteo - se va depune strat consistent de zapada in sud-estul tarii, inclusiv in partea continentala a Dobrogei" :x si stiam ca atunci cand se pomeneste de "strat consistent", in realitate chiar va fi strat consistent, dar tot speram ca si in partea litorala a Dobrogei va fi ceva...dar am ramas cu speranta...a fost un Rev cam amar...
Da, '99-'00.

Acum am vazut si ce viteza avea vantul: 65 km/h, cu rafale la 79 km/h, dar statia meteo e cam adapostita, cu siguranta ca au fost rafale de peste 100 km/h pe tarm.

Si ca tot suntem la iernile de altadata, pun o poza sugestiva din Constanta din timpul viscolului din ianuarie 2008

Imagine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Dec 08, 2009 2:42 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Andrei87 scrie:
nu ma entuziasmez
nu ma entuziasmez
nu ma entuziasmez

:lol: Macar descarca-te si bucura-te ca Geoana. :D :D

Gogulica, si la Slatina a fost cam la fel in sensul ca zilele/orele de incepere a ploii/ninsorii si de incetare a ei au fost cam aceleasi in Decembrie 2003, singura mica mare diferenta a fost ca n-a batut deloc vantul nici cand a plouat, nici cand a nins. :evil: Ce anume a determinat asta nu stiu dar m-a ofticat ca am avut doar o zapada apoasa si foarte grea nemaintalnita vreodata, in comuna Tatulesti chiar si azi avem marturii ale acelei ninsori, cablul coaxial de TV este lasat; multe fire s-au lasat mult sub greutatea zapezii si stiu ca intreg judetul Olt a ramas fara curent, exceptie facand doar orasele. Tensiunea electrica era mai mare si becurile luminau si mai puternic zapada. :twisted:

Sus

MesajScris: Mar Dec 08, 2009 4:23 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Andrei87 scrie:
Eu mai mult astept sa vad cum va evolua vremea pentru 11-12 decembrie. Desi acum precipitatiile prognozate sunt la est de tara noastra, eu sper intr-o intorsatura a situatiei. Sunt dispus sa plec la Constanta mai devreme daca se va intampla asta. :)

asta zisesem alaltaieri...si iata ca au avut intrucatva acoperire vorbele mele...de pe mare grosul precipitatiilor s-a mutat pe uscat:

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

desi intervalul e mai mic de 120 h, in astfel de cazuri cand aria precipitatiilor nu e foarte mare sansele ca prognoza sa se adevereasca sunt foarte mici...

Sus

MesajScris: Mar Dec 08, 2009 4:47 am 
Neconectat
Admin
Admin

Si niste flash-uri pe mare , vizibile de la Constanta :lol: :

Imagine

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]