forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Mai 06, 2026 8:41 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Mie Dec 09, 2009 7:49 am 
Neconectat
Admin
Admin

Ultima rulare GFS confirma posibilitatea sumbra ca spre mijlocul lunii sa incepem sa fim loviti de "cicloanele iadului" . Nu as avea nimic impotriva daca la inceput ar ploua , ca ulterior sa se produca raciri accentuate si ninsori , insa nimeni nu-mi poate garanta asta si mi-e tare teama ca din toata aceasta circulatie perturbata in care intram , Romania va iesi cea mai shifonata :( . Cred ca am sa turbez cand voi vedea toata Europa inzapezita , iar in Romania dupa super-monotonia de 6 saptamani sa revenim la vreme de septembrie :evil: . Incerc sa nu mai privesc modelele timp de 2-3 zile . Oricum gradul de impredictibilitate este mare de tot in acest moment . Chiar la +72h , GFS a mutat mult mai la nord stremul vestic de pe Mediterana ( nasol pentru noi ) .

Sus

MesajScris: Mie Dec 09, 2009 8:21 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ce poate fi mai frumos decat sa fie viscol la bulgari si nimic la noi, apoi sa se incalzeasca dramatic? Eu cred ca nimc. E tot ce-mi doream.

Sus

MesajScris: Mie Dec 09, 2009 11:24 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

impredictibilitate masiva datorata faptului ca structura "generatoare de vreme" pentru urmatoarea saptamana va fi nucleul de vortex polar siberian, iar acolo pe unde vine - ioc sondaje (sau si alea de calitate indoielnica), ioc date de la avioane, cam numai date de pe la satelitii circumpolari. este afectata puternic cunoasterea localizarii unor eventuale nuclee de jet in jurul "gaurii negre" de geopotential, de care depinde critic deplasarea ei viitoare. aceste nuclee au darul de a se comporta cum vor ele, asa ca trebuie sa mai asteptam 2-3 zile pana la o cat de cat stabilizare a rularilor

Sus

MesajScris: Mie Dec 09, 2009 1:56 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Lasati fratilor ca nu ne-o lasa pe noi natura cu buza umflata...ia uitati...ninsoarea de Ajun in Ardeal...yeeeeii

Imagine
Imagine

Sus

MesajScris: Mie Dec 09, 2009 5:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ura! Rularea operationala de 6z e printre cele extrem calde pe partea finala - sunt totusi sperante ca iarna sa nu dureze numai o saptamana luna asta...

Imagine

Sus

MesajScris: Mie Dec 09, 2009 6:15 pm 
Happy dreams!

Sus

MesajScris: Mie Dec 09, 2009 8:29 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Sa tinem pumnii ninsorii de pe 14 decembrie...doar un pic mai puternica sa fie si cu 10-15 mm se poate face ceva frumos. Cam la acelasi interval GFS a prognozat si depresiunea ce ne-a afectat ieri seara si azi, cu mare acuratete; la Drobeta s-au inregistrat 16-17 mm, Ramnicu Valcea - 12 mm, Rosiorii de vede 9 mm etc (probabil la Calafat si Bailesti au fost peste 20 mm)

Ma bag si la un pronostic: de Revelion va fi cald! :)

Sus

MesajScris: Mie Dec 09, 2009 9:01 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Depresiunea cu pricina mi se pare si mie foarte importanta - putin prea nordica si sudul va fi prea cald pentru ninsoare, putin mai sudica si nu va prinde deloc. Ca de obicei, o balanta fina. Altceva - in masura in care se va adanci foarte mult odata cu deplasarea catre nord-est, ar putea perturba ea insasi campul de altitudine suficient pentru a schimba catre sud traiectoria "gaurii negre" din Scandinavia. de la T+144 incolo...un adevarat joc de flipper peste Europa in urmatoarea perioada... :wink:

Sus

MesajScris: Mie Dec 09, 2009 9:10 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Oricum, la mine simptomele sunt clare: ma grabesc sa ajung acasa pentru ca sunt nerabdator sa prind rularea de 18z, ma trezesc dimineata mai devreme pt ca sunt nerabdator sa vad cum arata cea de 00z, le comentez pe toate, evident, in spiritul "wishful thinking"... :mrgreen: Am WDS, asta e sigur! Desi ca vice APIG ar trebui sa fiu mai intelept. :lol:

Sus

MesajScris: Mie Dec 09, 2009 9:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cum a spus si iceage, modelele nu sunt, mai ales de data aceasta, de luat in serios pe termen lung, avand in vedere faptul ca intreaba prognoza se bazeaza odata , pe nucleul rece din Rusia si inca o data pe anticiclonul din Atlantic. Amandoua sunt extrem de slab observabile, foarte greu sa poti culege date din ele si sa le poti introduce in model. Cred ca si T+144h in momentul de fata inseamna prea mult. Ar trebui sa ne rezumam la T+72-96h, restul e o nebunie. Imi place totusi sa cred ca vom gusta si noi intr-un fel din aerul rece de la nord de noi. E o fatalitate absoluta sa nu prindem chiar nimic si viscolele sa se mentina ori la bulgari, ori la britanici.

Sus

MesajScris: Joi Dec 10, 2009 9:44 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

ECMWF amplaseaza masa de aer rece in ultima rulare muuuuult mai la est fata de rularea precedenta, modificand aproape complet toata prognoza, in favoarea noastra. Dramatice diferentele de la T+120h incolo, in modele. Imi place aceasta incertitudine majora. Avem sanse la ceva frumos in continuare. :mrgreen:

PS: Rulare de zile mari la ECMWF. Bravo ECMWF! :D

Sus

MesajScris: Joi Dec 10, 2009 10:15 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Gogulica, mi-ai luat "vorba" din gura :wink:
sa speram ca acest "mare" model deschide cu adevarat o noua perspectiva in scenariul general al vremii si ca restul lumii il va urma... desi stiu ca extazul nostru este agonia APIG-ilor din UK si vestul Europei. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Joi Dec 10, 2009 10:21 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Modelul canadian se inscrie si el in lista favoritelor mele pentru azi... de fapt, ca si rularea GFS 00z de azi, garanteaza un strat consistent de zapada pentru mai toata tara in prag de sarrbatori :)

http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsgemeur.html

Sus

MesajScris: Joi Dec 10, 2009 2:44 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Imi propusesem sa ma uit peste modele doar in seara aceasta , insa nu am resuit sa rezist tentatiei . Culmea ca surpriza imi apare tocmai la +120h :lol: .
GFS-x arata absolut demential pentru Moldova si N Munteniei , dar nici GFS nu prea neaga scenariul de marti :mrgreen: . Sper sa nu fiu dezamagit diseara !
Interesant cum GFS nu a prognozat corect jet-streakul de pe Mediterana si implicit nici formarea depresiunii ( asta acum cateva zile ) . Este mai degraba o greseala de pozitionare a izohypselor in prognoza . Eu cred ca tocmai metodele numerice ale modelului au fost pacalite . Poate ma insel .....
Si intr-adevar cu avansul depresiunii catre E-NE , componenta SV a stremului fiind deviata mai la est , lasad o zona "libera" in centrul Europei ..... cine stie ? Este posibil sa se creeze o cale libera talvegului scandinav . Chiar si asa ii va fi destul de greu sa ne loveasca :( .
Pana una alta eu astept sa se intample ceva saptamana viitoare . Cred ca o sa turbez daca nu voi vedea nimic si peste cateva zile Scandinavia , Europa centrala , de vest si Arhipelagul Britanic vor primi un viscol de tip ultra :evil: .

Dreptatea fie de partea ta , GFS-x ! Please Imagine .....

Sus

MesajScris: Joi Dec 10, 2009 2:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

iceage scrie:
Modelul canadian se inscrie si el in lista favoritelor mele pentru azi... de fapt, ca si rularea GFS 00z de azi, garanteaza un strat consistent de zapada pentru mai toata tara in prag de sarrbatori :)

http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsgemeur.html

Aia e cea mai frumoasa prognoza care am vazut-o in viata mea. :mrgreen:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]