forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Mai 06, 2026 7:42 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 2:36 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Daca te referi doar la Ardeal intr-adevar este cam praf la furtuni , dar asta nu inseamna ca si restul tarii e la fel :mrgreen: .
In concluzie sunt multimit de spectacolul oferit de climat la nivel de tara , desigur exeptand Ardealul :mrgreen: .

Sus

MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 2:39 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

eu sunt foarte multumit si de ardeal...:D..dar daca ne referim stric la furtuni de vara..intradevar...sudul e miezu...au putine..dar alea care sunt..le tii minte.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 2:42 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Fiind SDS-ist evident ca ma refer in special la furtuni de vara . Asta face din sud o destinatie perfecta pentru chasing . Nici prea multe furtuni , nici deloc ..... Putine si violente :mrgreen:
Si eu as plusa un pic si as spune ca si la furtuni de iarna tot sudul ( si Moldova ) sunt miezul ( acum asta nu e o parere subiectiva , e chiar adevarul statistic ) . La ger intr-adevar Ardealul e fruntea de obicei :) .

Sus

MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 2:44 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

asa e..

Sus

MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 4:08 pm 
Neconectat
Admin
Admin

E mishto de tot GFS-ul cu vitezele sale de 20 m/s pe litoral si peste 25 m/s in larg .....
Dupa amplasarea izobarelor gradientul maxim pe litoral ar ajunge intre orele 21Z si 00Z la care sunt hartile GFS , asa ca vantul poate fi chiar si mai puternic , numai sa se adevereasca povestea :lol: .

Imagine

PS : Astia de la GFS vor sa ma vada iarasi pe litoral :lol: .

Sus

MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 5:41 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

daca se vor mentine asa rularile cu siguranta ar fi o experienta mult mai intensa decat pe 19 ian...deci da-le incolo de examene...dar numai sa se mentina asa...

Sus

MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 5:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
dar numai sa se mentina asa...

Da, da, cum sa nu. :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 5:50 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Urasc restantele, mai ales cele din iarna date in vara. Am avut 2 in toata facultatea, una din vara in toamna in anul I (singurul examen de care nu scapasem in timpul semestrului l-am picat :lol: ) si una din iarna in vara in anul III, la o profesoara "criminala" pe care nu o va uita nimeni toata viata. :lol:

Dar te lasa ai tai sau ii minti, ca sa te duci la CT?

Sus

MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 6:00 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

o mica minciuna acolo...scopul este nobil... :P
eu nici nu trebuie sa-i mint, daca afla ca vreau sa vin acasa chiar ei cred ca mi-ar zice lasa-le incolo de examene si vino... :))

Sus

MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 7:03 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Ce tare poate fi GFS-ul de la 12Z , cu maxim 1mm de precipitatii la nivel national pentru ziua de marti :lol: . Si INCA se mai poate schimba :lol: . Cel mai frumos ar fi ca depresiunea sa se adanceasca mult mai bine decat prognozeaza modelele si atunci implicit are o capacitate mai mare de a retrograda , ca sa prinda cateceva si SE tarii noastre :lol: . Jet-streakul din bazinul de est al Mediteranei ere un potential ascuns . Dar acesta e deja wishcasting :roll: .....

Sus

MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 7:23 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Andrei87 scrie:
In ECMWF e vorba daca ati remarcat de a doua depresiune, pt ca prima e inexistenta aproape si aici (maxim 10 mm pe litoral-ploaie), pe cand a doua arata si 40 mm, dar si ea cred ca o va apuca pe o traiectorie estica.

Cum-necum, modelele reusesc sa subestimeze forta impingerii catre est a depresiunilor, si isi dau seama de asta abia in ultimul moment. Nu imi explic motivul pentru care se intampla asta, dar clar mai trebuie inca vreo 50 de ani ca sa putem vorbi de prognoze, si nu de posibilitati

Sus

MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 7:44 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

iceage scrie:
sa vedem si partea pozitiva: iarna ramane suverana prin partile astea ale emisferei - un blocaj extins, stabil si persistent, cu mult potential in continuare; sunt convins ca daca va persista va sfarsi prin a livra :)

nu m-as baza pe asta - mai mult cred ca ar fi valabila teoria compensatiei: ninsori multe in decembrie si ianuarie = no-no ninsori in februarie si martie

Sus

MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 8:24 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Eu sunt de parere ce e vorba de o eroare clasica de manual a GFS-ului ( si in general a modelelor ) . Initial se prognozeaza un jet arctic nord-vestic mai intens inspre Marea Mediterana . Si jetul fiind mai intens ii da talvegului un impuls necesar , astfel incat streakul sa intre in zona optima de ciclogeneza pentru noi . Dimpotriva astazi GFS diminueaza intensitatea curentului arctic , mutand intreg talvegul spre est si ii marindu-i amplitudinea , aducand minimul de gropotential deasupra Romaniei , minim care intra in contact cu jetul sud-vestic , intensificandu-l si astfel scazand radical capacitatea de retrogradare a potentialei depresiuni , care nici nu prea ar avea conditii sa se adanceasca intr-un mediu nu chiar asa prielnic pentru ciclogeneza ( prin pozitionare iesirii stanga din jet-streak tocmai in zona mai uscata a Turciei ) . Acestea se pot vedea comparand cele doua prognoze GFS :

Ultima prognoza "frumoasa" :

Imagine

Prognoza cea mai recenta :

Imagine

PS : Si la rularea de azi 12Z , GFS continua sa aiba 20 de solutii distincte in ansamblu , cu privire la pozitionarea talvegului +72h :lol: .
Asadar la +72h avem urmatoarele prin ansamblul GFS :
- membrii care trimit depresiunea direct pe Romania .
- membrii care pozitioneaza depresiunea la est de noi , cu influenta ( mai mutl sau mai putin semnificativa ) asupra litoralului .
- membrii care desfiintreaza depresiunea , aducand in schimb o dorsala anticiclonica in zona Romaniei .

Asta e impredictibilitate dusa la extrem :lol: .

Sus

MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 8:34 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Practic modelul habar n-are despre ce va fi peste numai 2 zile. GFS=lamer. :mrgreen:

Ca de obicei: asteptam ECMWF, care sincer nu cred ca ne va da sperante, dar va aduce o oarecare lamurire. Ma tot gandesc la Sandu cum s-a aruncat el sa vorbeasca despre "zapada in sud" pentru luni. Trebuie sa aiba si ANM niste calcule proprii care sa le arate ceva, ca altfel nu ar fi vorbit gura fara el. ( sau poate ca da :mrgreen: )

Sus

MesajScris: Sâm Ian 30, 2010 8:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

iesirea dreapta a jet-streak = descendenta
iesirea stanga = ascendenta si ciclogeneza
intrare stanga = descendenta
intrare dreapta = ascendenta + ciclogeneza

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]