forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Mai 06, 2026 3:43 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Vin Feb 05, 2010 1:36 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

mie imi ia ochii depresiunea de dupa 10 feb...dar este prea departe...

Sus

MesajScris: Vin Feb 05, 2010 1:43 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

si nu mai vine nici o incalzire...sau ce vine..nu seamana deloc cu ce se prognoza initial....sa speram ca de data asta avem dovada ca si invers se poate...de la cald la rece...:D

Sus

MesajScris: Vin Feb 05, 2010 2:09 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pai deja avem dovada (daca mai era nevoie) ca atunci cand nu apare mai nimic in prognoze la un interval de +5...+7 zile sunt sanse FOARTE mari sa avem ceva serios...si bineinteles ca reciproca e valabila
In legatura cu venirea incalzirii, inca sunt sanse mari ca ea sa vina. Iar ciclonul care se va forma pe 10 feb, si cred ca se va forma la cum vad eu dinamica situatiei, e posibil sa lase doar ploi.

Sus

MesajScris: Vin Feb 05, 2010 3:00 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ansamblul GFS 06z intra din nou in "fibrilatie", aruncand mari cantitati de precipitatii prin impacturi depresionare succesive... daca in weekend pare destul de clar ce se va intampla (desi dupa vinerea trecuta nu mai bag mana in foc pentru nimic - chiar daca prognoza se refera la T+24...T+48h si nu la T+96...T+120 :wink: ) si probabil pana luni vom avea un strat de zapada proaspat de 15 cm mai peste tot in sud si est, urmatoarea depresiune (miercuri/joi) este un caz limita - la OPR cantitatea de precipitatii este impresionanta (maxima pe ansamblu) si pare ca se va acumula in intervalul cu temperaturi negative la 850 hPa, media ansamblului este mai ponderata cu cantitatea de apa, dar favorizeaza clar ninsoarea prin incadrarea precipitatiilor strict in zona de temperaturi negative la 850 hPa. Si in continuare probabilitatea caderii unor noi ninsori semnificative ramane - posibil alternand cu ploi/ polei/ ceata; o vreme variata si interesanta - chiar daca nu neaparat dpdv rutier :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Feb 05, 2010 3:25 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

rutier chiar nu...am suferit iarna asta cat pt celelalte 3 la un loc..plus asta...:P..dar pt noi..pasionatii..a fost o iarna chiar superba..nu cred ca avem curaj vreunu sa ne plangem...

Sus

MesajScris: Vin Feb 05, 2010 3:30 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ninsori continue pana luni dupa-amiaza cred ca ar lasa mai mult de 15 cm, sa zic o medie de 20, dar cu zone in care izolat stratul nou depus poate avea 40-50 cm, iar cu cel prezent pe sol s-ar atinge 60-70...
GFS da 40 mm prin zona Giurgiu...inca mai pot creste cantitatile. Pe 18-19 ian au crescut progresiv chiar pana la momentul in care depresiunea afecta efectiv sud-estul...
Pt mine iarna superba ar insemna sa mai am cel putin 2 ninsori, cel putin moderate (10-20 cm de fiecare)

Sus

MesajScris: Vin Feb 05, 2010 3:36 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Ce este interesant e ca Institutul European de Meteorologie din Elvetia(institut de la care ANM foloseste informatii pentru prognoze), ne propune un ciclon retrograd spre zona Olteniei in weekend-ul asta cu maximul de precipitatii in zona Craiova-Slatina, dar si zona Subcarpatica. http://www.meteoblue.com/en_GB/maps/turkey

Sus

MesajScris: Vin Feb 05, 2010 3:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Modelul imi pare incredibil de cald pe sud-est, cu maxime peste 4 grade sambata

Sus

MesajScris: Vin Feb 05, 2010 3:43 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

ala nu e modelul wrf?

Sus

MesajScris: Vin Feb 05, 2010 3:44 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Da..la temperaturi eu zic ca exagereaza...dar am observat ca la precipitatii pe perioade scurte sunt foarte buni...

Sus

MesajScris: Vin Feb 05, 2010 4:04 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

o repriza de ninsori vom mai sigur acuma in weekend....si una intr-o oarecare ceata..miercuri/joi...plus 4 episoade serioase pana acum...toate de viscol..3 in decembrie si 1 in ianuarie...inca 2 sa zicem in februarie..plus episodul de ger intens din ianuarie...ploi inghetate...in decembrie..dupa viscole...ploi cu desc electrice de craciun...chiar ne-a rasfatat iarna asta...eu asta zic...

Sus

MesajScris: Vin Feb 05, 2010 4:06 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Un aspect ce nu trebuie pierdut din vedere pentru episodul din weekend este vantul, a carui intensificare mai ales duminica va fi favorizata de patrunderea pericarpatica a dorsalei siberiene; curbura anticiclonica a izobarelor va adauga un surplus la viteza, la care se poate adauga efectul densitatii mari a aerului rece patruns dinspre NE (Met Office insista chiar in a desena un front rece care separa masa "rusa" de cea actuala din tara, front care va ataca granita de est sambata dimineata -06z). Acest front ma face sa cred ca temperaturile la suprafata in campia Romana, sambata si duminica sub crivat, vor fi mult mai scazute decat estimeaza anumite modele, in nici un caz mai aproape de 0, ci mai aproape de -5, cu wind-chill-uri binisor catre -15; vitezele medii estimate de majoritatea modelelor ating un maxim de 10m/s duminica la 12z (rafale de 15 m/s sigure), dar cred ca vor putea atinge pe alocuri si 15m/s (rafale 20 m/s) in zonele clasic expuse ale Baraganului.

una peste alta, o situatie care a evoluat frumos in prognoze, de la "mai nimic" in medium range, la inceputul saptamanii, la un viscol "cinstit" -cum apare acum peste tot in short range, asa cum a sperat de la bun inceput gogulica :) ; evident, daca se va intampla, "punctele" cele mai multe le va aduna modelul JMA (primul care a indicat posibilitatea unor ninsori mai consistente), urmat destul de repede si de NOGAPS

Sus

MesajScris: Vin Feb 05, 2010 5:17 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

De litoral ce parere ai, va fi doar ninsoare?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 05, 2010 5:27 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ca vrea Andrei sa dea o fuga la CT.

Sus

MesajScris: Vin Feb 05, 2010 5:59 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

cred ca pe litoral va predomina ploaia pana duminica seara, acolo vantul de E-NE va aduce - ca si in decembrie - aerul cald de pe mare; in schimb, duminica seara si noaptea de duminica spre luni va fi si acolo viscol, pentru ca odata cu avansul nucleului depresionar in Marea Neagra, spre N-NE, vantul se va orienta din N-NV si, ca si in decembrie, temperatura va scadea brusc sub 0. Daca depresiunea va stagna si retrograda spre Romania, e posibil sa ninga mult si luni

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]