forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Iun 06, 2026 8:54 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14997 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210 ... 1000  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii : Discutii Generale
MesajScris: Dum Feb 07, 2010 6:38 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:

Atunci inseamna ca observatorii sunt nesimtiti si majoritatea nu masoara cum trebuie stratul.

La Baneasa 13 mm de apa.

nu am spus asa ceva - probabil ca la Afumati, ca si la alte statii din afara oraselor mari, vantul mai intens ca aici a creat neuniformitati mai mari in strat... pe platforma meteo e posibil ca zapada sa fi fost spulberata

Sus

MesajScris: Dum Feb 07, 2010 7:20 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Dar ma gandesc ca platforma meteo are un gard...langa care se aduna toata zapada...corect ar fi sa bage rigla si in troianul de langa gard, in estimarea mediei...dar pun pariu ca nu fac asa, si le iese "cu virgula" :evil:

Sus

MesajScris: Dum Feb 07, 2010 7:30 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

la mures si in ce statii am vazut eu..nu exista garduri...mie nu mi se pare ok sa masori troienele..:D..si sa faci medii...nu ar mai exista nici o relevanta..datele acestea...trebuie comparate cu cele din trecut...si atunci se foloseste metoda standard..la fel ca in totdeauna...altfel nu am putea compara cifrele...in 54 erau troiene probabil de 3-4m....sau in martie 73...

Sus

MesajScris: Dum Feb 07, 2010 8:02 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

platforma meteorologica

Este locul unde sunt instalate majoritatea aparatelor si instrumentelor meteorologice cu care este dotata o statie.
Este situata pe un teren deschis, reprezentativ pentru regiunea unde este amplasata statia.
Platformele meteorologice standard au forma unui patrat cu laturile de 26 m, orientate N-S si E-V. Ele sunt inconjurate cu gard de sarma, care nu impiedica circulatia aerului si iarna nu permite formarea troienelor de zapada.

INSTRUMENTE
Barometrul cu mercur-Barograful-masurarea presiunii atmosferice
Termometrul-Termograful-masurarea temperaturii atmosferice
Higrometrul-Higrograful-masurarea umiditatii aerului
Pluviometrul-Pluviograful-masurarea cantitatii de precipitatii

Mira nivometrica-masurarea stratului de zapada

Girueta-indica directia si viteza vantului
Anemometrul-masurarea vitezei vantului (taria)
Heliograful-masurarea intensitatii radiatiei solare (insorirea)

Mira nivometrica este amplasata intr-un punct fix si deci nu poate fi vorba de mediere...

Sus

MesajScris: Dum Feb 07, 2010 8:03 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pai atunci cu siguranta de fiecare data cand bate vantul masuratorile nu vor reflecta stratul real...adica in realitate e mult mai mare...
@ iceage: pai nu era vorba ca masuratorile de fac in 9 puncte? (parca asa zicea doodoo)

Sus

MesajScris: Dum Feb 07, 2010 8:07 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

pai asa s-a facut din totdeauna masuratoarea...:D..n-avem ce face..astea sunt conditiile..nu numai la noi e asa pe timp de viscol..ci in toate regiunile..deaia multi prefera sa masoara cantitatea de pp cazute...nici alea nu pot pe viscol masurate chiar 100%...dar...aceste erori au fost tot timpu...datele se pot compara...daca am schimba acum sistemul...am facut masuratori peste 100 de ani...si nu le mai putem compara...nu se poate..asta e pe viscol..

Sus

MesajScris: Dum Feb 07, 2010 8:13 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sa zicem ca mai e loc de cercetare... :wink:

Sus

MesajScris: Dum Feb 07, 2010 8:23 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Dar daca stratul este in realitate mai mic, si viscolul aduce zapada mai multa pe platforma.... :mrgreen: varianta asta nu se ia in calcul. De ce tot timpul stratul masurat de meteorologi ar fi mai mic decat in realitate si nu invers? Si la fel se poate spune ca zapada este viscolita de pe sol in pluviometru si da o cantitate mai mare... Eu zic sa dam credit acelor masuratori. Si ar fi de comparat cantitatea de precipitatii cu stratul de zapada...

Sus

MesajScris: Dum Feb 07, 2010 8:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

http://www.wmo.int/pages/prog/www/IMOP/publications/IOM-96_TECO-2008/2%2812%29_Augros_France.pdf

Sus

MesajScris: Dum Feb 07, 2010 8:32 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am mai spus, in cazul viscolelor nici in pluviometre nu prea intra. Americanii zic ca in cazul celor standard si cand vantul bate moderat/tare nu inregistreaza decat 2/3 pana la 2/4 din cantitatea totala de precipitatii, pentru ca, mai ales cand temperatura este negativa, fulgii de nea topaie pe marginea instrumentului, o parte intra, o parte intra si ies, o parte nu intra deloc...

Iceage, pare a fi un super link, dar e al naibii de cuprinzator. :lol: Mi-e teama ca n-am rabdare sa ma uit decat la poze

Sus

MesajScris: Dum Feb 07, 2010 8:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Methodology
In situ measurement
GCOS requirements are largely met by the operational snow cover product prepared by the US National Environmental Satellite Data Information Service (NESDIS), Canadian in-situ observational records can be used to infer additional information on regional snow cover extent, variability and change.
Identified GCOS requirements are for point measurements of daily snow depth at GSN (ground station network) stations but these requirements are expanded by wide ranging domestic needs for such data. As noted earlier, Canada has a substantial database of daily snow depth measurements at synoptic stations, extending back to the 1950s. In the early 1980s, the daily snow depth measurement program was extended to climatological stations, quadrupling the number of observations in the national climate archive. As a recent development, an automatic snow depth sensor is now being deployed at an increasing number of sites.

Snow depth
Direct measurements of snow cover depth
Depth measurements of snow cover or snow accumulated on the ground are made with a snow ruler or similar graduated rod which is pushed through the snow to the ground surface. Representative depth measurements by this method may be difficult to obtain in open areas since the snow cover undergoes drifting and redistribution by the wind, and may have embedded ice layers that limit penetration with a ruler. Care should be taken to ensure that the total depth is measured, including the depth of any ice layers which may be present. A number of measurements are made and averaged at each observing station. A number of snow stakes, painted with rings of alternate colours or other suitable scale, provide a convenient means of measuring the total depth of snow on the ground, especially in remote regions. The depth of snow at the stake or marker may be observed from distant ground points or from aircraft by means of binoculars or telescopes. The stakes should be painted white to minimize the undue melting of snow immediately surrounding them. Aerial snow depth markers are vertical poles (of variable length, depending on the maximum snow depth) with horizontal cross arms mounted at fixed heights on the poles and oriented with reference to the point of observation.
The development of an inexpensive ultrasonic ranging device to provide reliable snow depth measurements at automatic stations has provided a feasible alternative to the standard observation, both for snow depth and for fresh snow fall (Goodison, et al., 1988).

Sus

MesajScris: Dum Feb 07, 2010 8:50 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Asta-i foarte tare, masurarea zapezii din avion. :lol:
Am mai auzit pe undeva de masurarea cu ultrasunete, se pare ca ar fi ceva mai exacta decat cea "standard" - daca se zice ca nu-i asa costisitoare poate ar putea fi implementata si de ai nostri...

Sus

MesajScris: Lun Feb 08, 2010 8:21 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ce teapa cu viscolul asta lol

Sus

MesajScris: Lun Feb 08, 2010 8:55 am 
Neconectat
Admin
Admin

Da . Partial tzeapa .....
Ma bucur ca am ramas acasa si n-am fost victima portocaliului ANM Imagine .

Sus

MesajScris: Lun Feb 08, 2010 9:09 am 
Neconectat
Admin
Admin

Am auzit aseara pe Mihai Timu spunand ca se emite codul rosu in cazul unor acumulari prognozate de peste 50 cm zapada in 24 h :!:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14997 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210 ... 1000  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]