forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Mai 07, 2026 5:11 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 11, 2010 1:56 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Deci primul COD 1 pe 2010 pentru Romania a fost un fiasco total. :lol:

Sus

Subiectul mesajului: Re: Prognoze
MesajScris: Dum Apr 11, 2010 4:05 am 
Neconectat
Admin
Admin

Asa este Neaceasca , ai dreptate . Cu prognoza de astazi au avut putin mai mult noroc , desi un 50% oraje era cam necesar pe Ardeal . In legatura cu COD 1 au procedat corect ca nu l-au emis azi , pentru acea furtuna izolata ( care culmea m-a lovit tocmai pe mine :lol: ) . Daca ieri nu era nici un mecanism de fortaj , astazi am avut unul chiar "violent" as putea spune , in zona Ardealului . Si anume zona de convergenta fortata de gradientul baric pe latura estica a Occidentalilor , mai precis frontul rece care s-a splittat in doua , o parte s-a strecurat pe culuarul Deva-Alba si cealalalta parte a patruns pe la NV de Apuseni . Convergenta lor s-a produs in zona Turda , unde s-a produs convectia . Pe langa asta , nordul tarii s-a aflat la iesirea stanga dintr-un jet streak ( nu intens dar suficient cat sa creeze si un pic de ascendenta dinamica ) . Cat despre forfecare ea a existat la nivel inferior ( low level shear ) . Chiar daca nu a depasit 10 m/s , a fost profund multidirectionala si a favorizata aparitia vortexelor , dar si a supercelulei HP din Jud. Mures , odata ce frontul de rafala a ajuns intr-o zona cu un CAPE mai ridicat . Forfecarea de tip low level ajuta mai mult la propagarea si regenerarea sistemelor de furtuni ( MCS ) si este favorabila pentru supercelule HP de scurta durata , culmea tocmai cand CAPE are valori moderate nu neaparat prea mari . Pentru supercelule de lunga durata este devoie de deep level shear si mai putin low level ( situatii in care supercelulele izolate ar avea de castigat ) .

Si in legatura cu CAPE , insolatia diurna a pacalit putin GFS-ul . CAPE a fost subestimat in estul Transilvaniei . Si prezint exemplul Targu-Muresului :

Sondaj prognozat ( 12Z ) :

Imagine

( aici CAPE este relativ scazut , in plus apare si CIN )

Sondaj corectat ( 12Z , dupa informatiile culese de la startii , masurate de mine ) :

Imagine

( aici CAPE este ceva mai ridicat , aproape moderat ( calculat cu temperatura virtuala e chiar mai mare din cauza aerului umed din altitudine ) si nu mai apare CIN , practic LCL=LFC=CCL si asta s-a vazut foarte bine prin multitudinea de cumulusi congestus si cumulonimbus calvus dezvoltati la est inainte de sosirea furtunii propriu-zise )

PS : Din pacate toate modelele au fost praf la estimarea temperaturilor si a cantitatii de umezeala in zona de est a Ardealului .

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 11, 2010 12:32 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Cand am vazut furtuna de la Mures am zis ca prognoza Estofexiana a fost foarte corecta cu acel "an isolated marginally large hail and severe wind gust event is not ruled out". :)

Sus

MesajScris: Dum Apr 18, 2010 12:19 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

GFS 18z: in perioada 20-21 aprilie vom fi afectati de un ciclon, posibil retrograd, cu mult potential precipitabil...adica vreme de toamna, iar la munte la peste 1500-1800 m chiar ninsoare. Rul. 12z - cu mult mai putine pp. Din pacate nu prea sunt sanse de evenimente convective.

Sunt sanse ca luna aprilie sa fie mai rece chiar decat martie, raportat la medie.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 18, 2010 2:39 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ploi mocanesti dar si slabe, o luna mai de rahat decat omoloaga sa din 2009, atunci era cald ziua si frig noaptea fiindca aerul era uscat, acum este frig/racoare si ploaie sacaitoare.

Sus

MesajScris: Dum Apr 18, 2010 4:27 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Usor-usor ne obisnuim cu orice fel de vreme daca dureaza o perioada mai lunga. Anul trecut aprilie chiar incepuse sa-mi placa, vedeam partile bune ale vremii frumoase.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 18, 2010 4:51 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Prefer vremea frumoasa si mai ales calda decat racoare cu ploaie mocaneasca. Seceta de vara devine spectaculoasa daca sunt canicule extreme si de durata, ai ce vedea la stiri, ca si la inundatii. La canicula cel mai frecvent este enuntat Serviciul de Ambulanta. :twisted:

ANM zice ca miercuri vor fi 22 de grade si inceteaza ploaia, deci asta nu dureaza mult.

Sus

MesajScris: Dum Apr 18, 2010 9:55 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Intrarea ploilor in tara va fi asociata cu fen. electrice si intensificari de vant. Probabil se va organiza un fel de MCS. Totusi, aceste fen. se vor linisti, odata cu "retrogradarea" ciclonului.

http://wrf.rometex.org, e-mail : liviu.oana88@gmail.com

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Apr 19, 2010 1:03 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Estofex nu da nimic, au prognoza valida pana luni 06,00 UTC, nu stiu cat inseamna asta in ora Romaniei. :mrgreen: Antena 3 zice de fulgere in zonele vestice spre dimineata si in Oltenia maine pe zi, iar in crawl scrie ca Sandel avertizeaza ca va ploua serios in Romania in urmatoarele 2 zile. Si de ce nu da o atentionarica cat de mica in loc sa declare chestii la presa? :mrgreen:

Sus

MesajScris: Lun Apr 19, 2010 1:29 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu prea exista conditii de instabilitate. Dar de ploi intense da, poate chiar de cod galben.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Apr 19, 2010 2:51 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

In aprilie 2003 cam tot in perioada asta am avut un ciclon mediteranean cu ploi nimbostratice abundente si vant intens, nu am mai mers la meditatie la engleza, era intr-o duminica. :mrgreen: Aprilie mai rece, ploi de toamna, cam seamana cu 2003, ne-o tranti niste canicula dupa 1 mai? :mrgreen:

Sus

MesajScris: Lun Apr 19, 2010 8:46 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu cred, canicula adevarata vine in iulie si august. Mai si iunie vor fi mai reci decat media.

http://wrf.rometex.org, e-mail : liviu.oana88@gmail.com

Sus

MesajScris: Lun Apr 19, 2010 11:07 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

nu mai tin minte exact anul 1998-1999,atunci am avut o vara racoroasa si cu multe ploi,au fost dimineti de iulie in care am luat geaca pe mine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Apr 19, 2010 11:22 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Si 1995 mi se pare ca a fost racoroasa, pomeneau la RRA (auzit pe difuzorul comunist de radioficare :lol: ) de lapovita si ninsoare la peste 2000m. Si imi amintesc o vara mizerabila cu ploi de toamna si maxime nu mai sus de 15 grade, dar parca aia nu era 1995. Oricum, din 2000 incoace mi le amintesc bine, inainte de 2000 sunt cam varza. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Lun Apr 19, 2010 4:21 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Neaceasca85 scrie:
Oricum, din 2000 incoace mi le amintesc bine, inainte de 2000 sunt cam varza. :mrgreen:

la fel si eu...inainte de 2000 tin minte doar ninsorile, furtuni de vara notabile se poate sa fi fost, dar nu-mi aduc aminte nimica, si oricum nu eram in masura atunci sa-mi dau seama cat de severa este o furtuna...

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]