forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Apr 30, 2026 3:58 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 90 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Aug 06, 2008 10:37 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

Supercelula care a trecut peste Iasi in 5.08 a fost puternica, vantul a atins 100 km/h si orasul a fost inundat, am vazut la stirile de seara efectele.

Sus

Subiectul mesajului: EXTRAORDINAR !!!!
MesajScris: Dum Aug 17, 2008 8:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Abia azi am vazut pe Internet prapadul si napasta ce s-a abatut asupra Iasului ! Este fabulos ce s-a petrecut acolo, ai jura ca totul s-a petrecut undeva prin Sua, in nici un caz in Romania.
Daca eram si eu martora extraordinarului fenomen de la Iasi, nici nu stiu daca mi-ar fi placut sau nu, deoarece as fi avut un soc, deoarece orice fenomen ma impresioneaza tare, insa ma ingrozste cand este prea de tot. :o
Am vazut ca se formasera doua tornade acolo, insa una nu cred ca atingea pamantul, dar si filmul acela de pe realitatea Net, cu vantul acela teribil. Sunt uimita cand vad cate tornade se pot produce in Romania. Probabil ca pana la urma si periferia Bucurestiului ar putea fi lovita de o astfel de furtuna. Cat timp sunt la adapost nu mi-e teama, ca doar am trecut cu bine si prin cutremure destul de puternice, insa daca m-ar prinde pe strada, nu va mai fi chiar asa de bine :evil:
http://www.realitatea.net/video_441077_ ... 27792.html
http://nz.youtube.com/watch?v=OutbN5nu_Io

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 24, 2008 3:56 am 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Dupa parerea mea, cele mai interesante dar si cele mai periculoase supercelule sunt cele HP (cu multe precipitatii). Sunt curios sa aflu cum se mentine o astfel de furtuna desi trage prin mezociclon doar aer rece si ploaie. Sa fie oare umezeala din aer cea care ii da putere?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 24, 2008 2:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Asa cum se vede din imaginea de mai jos, sursa de energie a supercelulelor care produc precipitatii abundente este aerul cald si umed gasit de acestea in fata lor.
Acest aer e aspirat de zona de joasa presiune produsa de miscarea convectiva si ajuns la altitudinea punctului de roua elibereaza in timpul condensarii o si mai mare cantitate de energie sub forma de caldura, miscarea ascendenta continuand pana la altitudini impresionante.
Dupa aceea, racindu-se, aerul incepe sa coboare si in partea inferioara a sistemului noros cad cele mai puternice precipitatii sub forma de averse puternice favorizate de downdraft. Acestea sunt insotite de multe ori si de grindina.

Fişiere ataşate:
Heavy  precipitation  supercell.jpg
Heavy precipitation supercell.jpg [ 30.76 KiB | Vizualizat de 2227 ori ]
Sus

Subiectul mesajului: mesaj
MesajScris: Joi Aug 28, 2008 11:50 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Au aratat la stiri ca la Iasi au fost doua tornade, insa sunt si sceptici care cred ca imaginile respective au fost trucate.
Insa radarele ANM-ului n u au cu msa minta, Mary a confirmat existanta mai multor supercelule in N-E tarii , daca zic bine. Iar unde este supercelula, si sansele de a se forma tornade trebuie sa fie chiar foarte mari.
Am inteles ca si la Bucuresti sunt posibile furtuni mezociclonice, asa ca si aici ar putea sa apara nori tip palnie sau chiar tornade, de mici dimensiuni, Eu inca n u am vazut asaceva, nici macar nori care sa aiba miscare circulara, insa pe 21 mai anul acesta, am filmat ceva ce seamana destuk de bine cu un vartej in nori, dar de mica amploare. As fi demult imaginile pe acest forum, insa abia de curand am reusit sa ma loghez pe YouTube si sa puteti vedea si voi cam ce nori apar uneori pe la Bucuresti.
Asa ca va rog sa accesati link-urile de mai jos !

http://www.youtube.com/watch?v=Z1cJzoUN9WA
http://www.youtube.com/watch?v=zE2Cf-t59pk

Sus

Subiectul mesajului: Completare
MesajScris: Joi Aug 28, 2008 1:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Aici am pus link-urile de pe YouTube cu filmuletele facute in timpul furtunii din dupa-amiaza zilei de 21 mai, pentru toti cei care doresc sa analizeze cu atentie felul in care aratau norii deoarece asa poate o sa primesc mai multe indicii legate de asa presupusul vartej format la baza norilor cumulonimbus, cu putin inainte de inceperea ploii torentiale.

http://www.youtube.com/watch?v=Z1cJzoUN9WA
http://www.youtube.com/watch?v=gXWUyCfZP9w
http://www.youtube.com/watch?v=w88vDk484aQ

Sus

MesajScris: Sâm Aug 30, 2008 1:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

In acest link, am un filmulet foarte scurt din pacate, in care se poate vedea ceva mai bine dara de nisip din timpul ploii din seara de 21 mai 2008.

http://www.youtube.com/watch?v=_xVzLdxyXJo

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Oct 26, 2008 3:23 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Postez aici un filmuletz de pe Trilulilu, in care este surprins inceputul Furtunii din SLATINA, din data de 5 August 2006, ora 11:30 ziua (nu cum scrie in titlu, filmul a fost postat in Aprilie 2008 si userul respectiv nu si-a mai adus aminte exact). Doresc mai intai parerile voastre despre fenomen, daca este supercelula etc. Filmarea este facuta de la etajul 9 spre E-NE, iar norul venea din SV catre NE. Observati cat de intuneric este la inceputul filmului desi este 11,30 ziua. Mai tarziu voi povesti pe acest forum ce s-a petrecut in perioada 3-5 August 2006 in Slatina, deoarece aceasta perioada a intrat in istorie!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Oct 26, 2008 3:24 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Am uitat chiar filmul: http://www.trilulilu.ro/mario1979/2bcd020456a1c9

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Oct 26, 2008 3:26 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Mai mentzionez ca pocnetele din balconul in care a fost filmat care se aud la inceput si de-alungul filmului sunt grindina razleatza!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Oct 26, 2008 4:15 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

daca a fost ziua, atunci a fost ceva. Vad cum bat farurile de la masini

Sus

MesajScris: Mar Oct 28, 2008 1:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Salut !
Si la Bucuresti a fost vijelie mare pe 5 august 2006 !
Si nu cred ca a fost o furtuna obisnita. Am vazut nori cumulonimbus arcus in S-V, iar in fata, era un valatuc de nori spectacuilosi care semanau cu un zid " Wall cloud". Evident, ca amm ai vazut de mai multe ori asaceva, dar atunci s-a intunecat mai tare ca niciodata la Bucuresti, vantul a suflat extrem de tare, iar temepratura a scazut de la 337 grade C la doar 17-18 in doar cateva minute ! S-a facut asa de frig, incat era de pulover, iar cand vedeai ce intuneric e afara, ziceai ca vine urgie. Nu mi-a fost frica, deoarece eram in casa, dar era de asteptat sa ne sparga geamurile, lucru care nu s-a intamplat.
Ploaia tornetiala a fost scurta, dar insotita de un vant turbat, supa care a continuart sa ploua slab si cu vant puternic, care a slabit treptat din intensitate. In unele cartiere a fost grindina, iar oamenii au fost panicati la vederea norilor extrem de negrii.
Sunt aproape sigura ca am avut de aface cu un mezociclon, care s-a destramat atunci cand norii s-au deplasat deasupra cartierului in care locuim.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 28, 2008 2:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:
Postez aici un filmuletz de pe Trilulilu, in care este surprins inceputul Furtunii din SLATINA, din data de 5 August 2006, ora 11:30 ziua (nu cum scrie in titlu, filmul a fost postat in Aprilie 2008 si userul respectiv nu si-a mai adus aminte exact). Doresc mai intai parerile voastre despre fenomen, daca este supercelula etc. Filmarea este facuta de la etajul 9 spre E-NE, iar norul venea din SV catre NE. Observati cat de intuneric este la inceputul filmului desi este 11,30 ziua. Mai tarziu voi povesti pe acest forum ce s-a petrecut in perioada 3-5 August 2006 in Slatina, deoarece aceasta perioada a intrat in istorie!

Teribila furtuna! Pacat ca s-a oprit din filmat fix cand era mai interesant... Neaceasca85 de asteptam cu amanunte si despre restul fenomenelor de la Slatina din perioada de care aminteai (3-5 august 2006).

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 28, 2008 5:14 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

N-a mai apucat omul sa filmeze ca stiga nevasta dupa el si plangea copilul :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 28, 2008 7:10 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Eu cred ca tipul, care sta in Craiova era in vizita la parinti si a plecat imediat dupa furtuna de la 11,30, pentru ca in aceeasi zi, la ora 13,30 a mai fost inca o furtuna identica cu aceasta care a avut in plus si frecvente descarcari electrice! La finalul filmului se striga: Mary! DAA! Ieshi din balcon! :x

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 90 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]