forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Mai 08, 2026 1:05 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Prognoze
MesajScris: Sâm Iun 12, 2010 1:38 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

GFS estimeaza ca valul de caldura va mai dura o perioada...

Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Iun 12, 2010 2:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ce arata GFS-ul pt luni :

CAPE+Lifted

Imagine

Significant tornado parameter

Imagine

Supercell Composite parameter si Storm Helicity

Imagine

Thompson Index si Precipitatiile convective

Imagine

La cum apare situatia cred ca iar se va lasa de un chase luni.

http://wrf.rometex.org, e-mail : liviu.oana88@gmail.com

Sus

MesajScris: Sâm Iun 12, 2010 3:20 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Principalul risc va fi grindina de mari/foarte mari dimensiuni.

Sus

MesajScris: Dum Iun 13, 2010 1:28 am 
Neconectat
Admin
Admin

Scenariu interesant si cam dificil de anticipat pentru ziua de maine . Axul dorsalei africane se duce catre est si intram treptat in regiunea de ascendenta dinamica , la inceput foarte usoara . Odata cu scaderea geopotentialului , va incepe sa scada usor si presiunea atmosferica , antrenand o usoara circulatie V-VSV la nivel de sol . Astfel ar aparea cateva puncte de convergenta la est de Apuseni , la care s-ar adauga si convectia orografica din zona montana aferenta . Situatia termodinamica in zona Ardealului este destul de buna . Un scenariu in care CIN este anihilat prin umidificare , advectia de umezeala fiind destul de pronuntata in vest , ajungandu-se la rate de 14 g/kg in NV si zona Apusenilor . In aceste conditii initierea celulelor montane este destul de sigura . Incert este ce grad de organizare vor avea . Forfecarea de 8-10 m/s ar fi suficienta pentru separarea updraftului de downdraft , inclusiv cu posibile supercelule acolo unde elicitatea relativa la furtuna este mai mare , insa factorul de limitare este tocmai CAPE foarte ridicat ( atat GFS cat si ECMWF prognozeaza un MLCAPE > 3 MJ/kg ) , dezvoltarea pe verticala putand fi prea rapida pentru ca o forfecare slaba sa mai poata influenta cu ceva . O organizare mai compacta pe Apuseni ar putea crea un outflow inspre Ardeal , care vor genera alte celule prin convergenta la sol a frontului de rafala cu miscarile divergente din zona Transilvaniei . Am inca un pic de inrcredere , fiindca modelele de rezolutie mai mare vad inspre dupa-amiaza/seara o unda slaba in altitudine , care ar asigura o vorticitate pozitiva si lifting intre 500-700 hPa , suficient pentru organizarea de multicelule , la un CAPE atat de ridicat . Pacat ca multe modele nu sustin aceasta idee si vad o continuare a miscarilor descendente in atmosfera libera , suficient de puternice incat parcela convectiva sa fie prea subtire cel putin pana la orele serii . Pe mine nu m-ar deranja ceva nici inspre seara/noapte , dar totusi as prefera ceva inspre dupa-amiaza :lol: . Unde se vor produce , furtunile vor fi bogate in grindina , chiar de mari dimensiuni , dat fiind acest CAPE ridicat , care pe desupra este si mai robust intre izotermele de 0°C si -10°C , adica in zona de crestere a grindinii .

Ceva mai interesant pentru ziua de luni , cand in conditiile unei forfecari de 10-15 m/s la 0-6 km AGL , este de asteptat ca furtunile sa fie mai organizate si aici parca modelele sunt mai in consens . Sondajele prognozate sunt de tip "loaded gun" , perfecte pentru vijelii puternice ( dat fiind DAPE ridicat si aerul mai uscat din altitudine ) si pentru grindina de mari dimensiuni ( un setup similar cu ziua de maine , numai ca luni cred ca va fi mai organizata convectia , atat in vest cat si in Ardeal ) . De asemnea nu sunt excluse supercelule de scurta durata la capetele sistemelor , sau in caz ca apar furtuni izolate . Luni inhibitia pare a fi mai mica si forcingul dinamic mai favorabil . :roll:

Sus

MesajScris: Dum Iun 13, 2010 1:51 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Asta ziceam si eu, este foarte probabila grindina de mari dimensiuni tocmai din cauza ca furtunile care se vor dezvolta vor avea updraft violent; in general updraft care depaseste 100 km/ e suficient cat sa produca grindina mare. Pentru asta evident trebuie sa le "multumim" temperaturilor ridicate care s-au inregistrat si care se vor inregistra.
Eu am incredere ca se vor dezvolta celule inca din dupa-amiaza asta; setup-ul este similar cu 30 mai, si cred ca initierea furtunilor se va face cam in aceleasi zone, poate doar cu 2-3 ore mai tarziu. Forfecare de 10 m/s a fost si atunci, desi CAPE mult mai mic.
Totusi supercelulele cu adevarat cu potential vor afecta si in urmatoarele zile mai mult partea central-nordica a Europei, chiar daca apare CAPE ridicol de mare prin Ungaria si Romania... Dar vom lua si noi o parte din "malai".

Sus

MesajScris: Dum Iun 13, 2010 2:36 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Deja s-au format la moldoveni

Fişiere ataşate:
untitled.JPG
untitled.JPG [ 53.25 KiB | Vizualizat de 413 ori ]
untitled.JPG
untitled.JPG [ 8.85 KiB | Vizualizat de 640 ori ]
Sus

MesajScris: Dum Iun 13, 2010 5:33 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu stiu de ce am eu impresia ca dupa perioada aceasta caniculara, nu vom mai intalni alta de durata si intensitate similara, in aceasta vara. Media ansamblului GFS scade dupa 20 iunie ajungand la 12 C si se mentine asa pana la finalul intervalului de prognoza. Dupa iarna atipica El Nino pe care am avut-o, nu ma astept sa avem o vara tipica EL Nino, adica fierbinte si uscata.

Sus

MesajScris: Dum Iun 13, 2010 7:34 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Din cate am auzit, El Nino s-a cam gatat.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 13, 2010 8:50 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Suna destul de plauzibil, dar oricum a fost interesant acest val de caldura, gogulica ma intristeaza putin spunand ca nu mai avem canicula vara asta. :mrgreen: As zice ca in luna iunie sigur nu mai avem asa ceva, mai vedem dupa 15 iulie daca ne mai incingem. Concluzia e clara, nu temperatura a fost punctul forte al acestui val cacinular, :lol: ci umiditatea de 50-60-70%. Uitandu-ma inapoi, in 2005 si 2006 am mai avut asa calduri, cu temperaturi moderate dar umiditati ridicate. :P

Sus

MesajScris: Dum Iun 13, 2010 8:58 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu spun ca nu va ma fi canicula deloc, probabil perioade cu 2-3 zile consecutive cu temperaturi peste 35 C, vom intalni in iulie si august, in pauzele dintre sistemele frontale si depresiunile mediteraneene. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Iun 13, 2010 9:18 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

nu-mi pare deloc rau ca nu va mai fi canicula.in dupa amiaza asta aerul a fost chiar fierbinte :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Iun 13, 2010 10:26 pm 
Nu ştiu care sunt sursele voastre informative privind prognozele de lungă durată, în care, fie vorba între noi, nu am nicio încredere, însă conform unei ciclicităţi meteorologice este foarte posibil ca anul ăsta să avem mai multe intervaluri cu temperaturi caniculare.
Deocamdată mediile lunare nu se deosebesc de alţi ani, ne încadrăm în limitele normale.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Iun 14, 2010 12:58 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

La urma urmei nimic nu e sigur, cand un an seamana pentru inceput cu altul, e doar partial si continua altfel decat ne asteptam. Asemanarea cu 2002 in privinta maximei pe iunie de la Cluj ma face sa cred ca am putea avea un 2002, adica si canicula, si furtuni, de toate pentru toti, imi aduc aminte perfect de 2002 ca muream si de caldura (si TV-ul Thomson din 1989 mi se tot stingea tocmai la muzica data tare, cand era cald :lol: ) dar aveam si furtuni frumoase. Poate fi un 2007, poate fi un an ploios, dar totusi, media ansamblului GFS care scade pe TOATA perioada de prognoza ma face sa cred CA CAnicula nu ne va chinui prea mult anul asta. :)

Legat de El Nino, cred ca a murit la intrare :lol: adica iarna 2009-2010 incepuse in stil El-Nino in decembrie, ca una calda, si apoi dupa ce micutul a murit subit a continuat in stil non El Nino sau La Nina. :lol:

Referitor la ce urmeaza imediat, dezamagitor suna prognoza spusa de Nalu Barbu, ceva ploi vor ajunge maine seara/noapte si in sud, dar vor fi mult mai slabe decat vor fi peste zi in Ardeal, adica un fel de furtuni uscate cu ceva praf ridicat+ fulgere rare sau frecvente si o eventuala stropeala, suna ca un an secetos, gen 2003-2007-2008, cand valurile de caldura se incheie cu foarte putin zgomot, in mod depresiv. :(

Sus

MesajScris: Lun Iun 14, 2010 9:08 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Vrei sa zici CFS? Ca GFS are pe 16 sau 17 zile prognoza, si nu este absolut deloc relevanta pentru alta perioada decat cele 17 zile (bine, practic 4-6 zile...)

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Lun Iun 14, 2010 12:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:
Legat de El Nino, cred ca a murit la intrare :lol: adica iarna 2009-2010 incepuse in stil El-Nino in decembrie, ca una calda, si apoi dupa ce micutul a murit subit a continuat in stil non El Nino sau La Nina. :lol:

El Nino a fost atipic in acest an, in sensul ca "banda" de apa anormal de calda a fost decalata mult spre vestul coastei Americii de Sud, chiar in mijlocul Pacificului ecuatorial. De aici s-a moderat circulatia vest-est, pe inteaga emisfera nordica, permitand nasterea multor maxime barice, persistente, in Europa, Asia si America de nord. A fost o iarna tipica unui El Nino atipic. El Nino pentru noi nu inseamna numai caldura in exces, de multe ori este chiar invers (vezi 1953-1954). Parerea mea este ca fara un astfel de El Nino, nici daca ar fi fost un an neutru sau un an La Nina, nu am fi avut iarna pe care am avut-o, in regiunile extracarpatice. "Stilul" El Nino are multe fetze, nu doar una calda. :mrgreen:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]