forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Mai 01, 2026 7:54 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 26 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: 21.06.2010 - Viitura rapida in Ocna Mures, judetul Alba
MesajScris: Vin Iun 25, 2010 12:59 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am avut un coleg de facultate care era din Tarlisua...mi-a povestit chestii oribile de acolo.

Sus

Subiectul mesajului: Re: 21.06.2010 - Viitura rapida in Ocna Mures, judetul Alba
MesajScris: Vin Iun 25, 2010 9:55 am 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Eu sunt crescut in zona de munte si de cand ma tin eu minte nu s-a intamplat in zona ca apele sa faca stricaiuni de genul celora care se intampla acum. Si ma credeti sau nu, am prins si eu in copilarie ploi abundente inclusiv furtuni ce au ras copaci si stricat case. Dar, in ciuda debitelor raurilor si paraielor (care si la acea vreme mai rupeau poduri), nu am vazut chestii de genul celora care se intampla acum. Spre exemplu in 2005 apa a ras un colt de deal din apropierea satului si alte loturi de teren din amonte. De asemenea debitul raului in conditii normale este mult sub cel de acum 20 de ani.
Pe de alta parte, nu inteleg ce treaba are dealul cu lipsa padurilor. Padurile de foioase se tin foarte bine si de coamele dealurilor.
Nu sustin ca ce s-a intamplat acolo este o consecinta directa sau indirecta a defrisarilor sau a lipsei padurilor, desigur, poate sa fie vina doar a cantitatilor de precipitatii in exces.

Sus

MesajScris: Vin Iun 25, 2010 11:00 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

vimp scrie:
nu inteleg ce treaba are dealul cu lipsa padurilor.

iti prezint o analogie :mrgreen:
gandeste-te cum se scurg mai multe picaturi de apa pe capul unui om in urmatoarele 2 cazuri :
1-omul e chel => apa se scurge de pe cap aproape instant
2-omul are podoaba capilara => apa se scurge mult mai incet, abia dupa ce trece prin par, iar o parte din ea chiar se pierde pe parcurs...

cam asa sta treaba si cu rolul protector al padurii in cazul ploilor...unde nu e protectie, apa actioneaza in voie, producand flash-flood-uri tot mai mari, iar transportul de aluviuni din masa dealului e de-a dreptul exponential :!:

Sus

MesajScris: Vin Iun 25, 2010 11:50 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

In momentul in care solul nu mai poate retine nici 1mm de apa, este foarte clar ca nu mai conteaza daca avem padure sau nu. Problema majora vine de la dorinta noastra de a ne construi casele langa un rau, paraias, izvor, orice ar fi el, numai sa avem casa langa apa. Uneori natura nu iarta si suportam consecintele prostiei omenesti.

Sus

MesajScris: Vin Iun 25, 2010 12:31 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

@doodoo : stiu f bine care este rolul padurii in acest context, eu nu sunt convins insa ca pe un deal nu poate creste o padure. Cu exceptii, desigur.

Sus

MesajScris: Vin Iun 25, 2010 1:19 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Daca ar fi numai paduri, n-ar mai fi pasuni si terenuri agricole. Bine, nu ca ar dudui agricultura la noi...

Sus

MesajScris: Sâm Iun 26, 2010 6:56 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Este loc destul in tara asta pentru paduri. Tineti cont de faptul ca in perioada interbelica Romania avea 51% suprafata impadurita. Acum 26% conform statisticilor.

Sus

MesajScris: Sâm Iun 26, 2010 7:34 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Asta e, comunistii au facut dezastru, au taiat padurile facand loc terenurilor agricole. Dar nici macar de asta nu profitam, daca se poate zice asa, pentru ca in supermarketuri acum vedem cereale, fructe si legume din alte tari decat Romania (cele enumerate putandu-se cultiva si aici), produsele din "afara" ajungand chiar si in piete, la tarani.
S-a taiat mult si dupa '89...

Totusi ma gandesc daca nu cumva meritam, noi ca popor, ce ni se intampla.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Iun 26, 2010 7:50 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Azi in jud Bacau au fost din nou viituri rapide si un om a fost luat de ape. Poate ne spune vimp mai multe, in oras a cam fost potop...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 27, 2010 12:56 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Asa zice si MB, ca meritam si iar meritam tot ce ni se intampla. :mrgreen: Ploi jegoase gen 2005, fac prapad mai mult prin durata decat prin intensitate, daca vara e racoroasa implicit sunt si acestea, din cate se pare.

Sus

MesajScris: Dum Iun 27, 2010 7:26 am 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

A plouat mult si in Bacau dar nu stiu de ceva probleme deosebite in zona orasului si in vecinatate. In comuna Saucesti (unde au fost inundatii in 2008 - viewtopic.php?f=13&t=410&hilit=saucesti) au fost ceva echipe de jandarmi ieri dupa amiaza, dar mai mult nu stiu. Am o cunostinta in sat Siret care era cam stresata...

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 26 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Ora este UTC + 2 [ DST ]