forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Mai 01, 2026 9:39 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Tornada in formare pe 26 iulie, jud. Neamt comuna Barcaoani
MesajScris: Lun Aug 16, 2010 5:40 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

Nu ma pricep dar era un nor f. gros si am prins imaginile inainte de a incepe o ploaie f. puternica concomitent cu declansarea unui uruit continuu din directia aceea ca de excadrila de turboreactoare care a durat vreo jumatate de ora. A trebuit sa fug sa ma adapostesc, pentru ca eram pe camp la peste 500 de metri de casa.
http://www.youtube.com/watch?v=mmlQ81HXyx0
Noaptea urmatoare pe la ora 4 si 20 de minute a plouat fara vant, cu piatra, cred eu peste 200 de l/m patrat intrucat intr-o cada pe care gazdele o tineau in curte pt. adaparea vacilor nivelul apei crescuse dimineta peste 20 de cm.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Tornada in formare pe 26 iulie, jud. Neamt comuna Barcaoani
MesajScris: Lun Aug 16, 2010 10:36 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

Daca cei mai in tema cu fenomenele de acest gen ar avea ceva de comentat ...
Interesant este ca desi casele din zona erau asezate chiar pe varful dealului, ploaia din 27 iulie de la ora 4 a sapat santuri adanci curgand ca raul prin curtile oamenilor si drumurile din zona, dislocand pietrisul si bolovani de multe kilograme. Exista cazuri documentate in care s-au acumulat peste 200 de l/m patrat de apa (ca sa nu zic 300) dupa o ploie de circa 3 ore la noi?
Multumesc anticipat.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Tornada in formare pe 26 iulie, jud. Neamt comuna Barcaoani
MesajScris: Lun Aug 16, 2010 11:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Dupa cum se observa , a fost un "Funnel Cloud" sau nor palnie, da...un fenomen din care se putea naste o tornada. Se observa clar ca avea rotatie. Daca erau conditii mai prielnice, se forma tornada. Este ceva asemenator cu ceea ce am la avatar, surprinsa in comuna Jebel, jud. Timis.

http://wrf.rometex.org, e-mail : liviu.oana88@gmail.com

Sus

MesajScris: Mar Aug 17, 2010 12:25 am 
Neconectat
Incepator
Incepator

Multumesc. Fenomenele de acest gen au excelat anul asta si in Bucuresti.
Nu vreau sa par exagerat dar cred ca am trecut printr-un vartej foarte puternic acum 9 zile venind dinspre mare pe autostrada A2. Batea vantul moderat cu ceva rafale si la 140 de km/h masina a facut o miscare brusca de circa jumatate de metru spre dreapta exact cand am observat o "ondulatie a imaginii" soselei la circa 70 de km de Bucuresti. Totul era in regula aparent, suseaua nu avea denivelari in acel loc si nu trecusem pe langa vreun tir urias! Nu mi s-a mai intamplat asa ceva niciodata de cand conduc (15 ani). Parca o mana invizibila m-a aruncat cu forta intr-o parte. Am verificat tot la masina la un service si este in parametrii. Ma gandesc ca nu a putut fi decat o rafala extrem de puternica de vant sau un vartej invizibil pe asfalt din care am mai vazut des pe campuri langa autostrada in ultimii ani.

Sus

MesajScris: Mar Aug 17, 2010 6:38 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

de unde ai acea valoare de 200mm ??? :roll:

Sus

MesajScris: Mar Aug 17, 2010 7:19 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

pcris scrie:
Exista cazuri documentate in care s-au acumulat peste 200 de l/m patrat de apa (ca sa nu zic 300) dupa o ploie de circa 3 ore la noi?

Dupa 3 ore nu cred, dar dupa 24h da. In 26 iunie 1925, la postul pluvio de la Ciupercenii Vechi, jud. Dolj, s-au acumulat nu mai putin de :!: 348,9 l/mp/24h. :!: .

Sus

MesajScris: Mar Aug 17, 2010 10:16 am 
Neconectat
Incepator
Incepator

steaua scrie:
Dupa 3 ore nu cred, dar dupa 24h da. In 26 iunie 1925, la postul pluvio de la Ciupercenii Vechi, jud. Dolj, s-au acumulat nu mai putin de :!: 348,9 l/mp/24h. :!: .

Cam 3 ore si ceva a tinut ploaia, cu primele 30-40min extrem de violente.
doodoo scrie:
de unde ai acea valoare de 200mm ??? :roll:
Am spus in prima postare. Intr-o cada asezata in curte apa era de 5 cm seara iar dimineata la 7 dupa ploaie ajunsese la 4-5 cm de scurgerea de siguranta. Erau peste 200 mmm in plus.
Mai adaug ca ploua atat de puternic amestecat cu multa piatra de vreo 1 cm incat prima reactie a tuturor a fost "Doamne! Dumnezeule!" Pur si simplu te apuca groaza ca la cutremur! Totusi nu batea pic de vant... Totul era ferfelita dupa. Acoperisurile de tabla semanau cu hirtia creponata de la piatra desi nu fusese asa mare, vitza si plantele cu frunze mai mari ferfelita. Capota masinii are acum mai multe adancituri, parbrizul este crapat circa 10 cm. :(

Am gasit aici http://www.youtube.com/watch?v=B7VQZtzC ... =relatedsi efectele acelei ploi asupra satelor din vale spre Bacau.

Sus

MesajScris: Mar Aug 17, 2010 12:17 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Inundatiile de acel nivel nu sunt in mod direct efectele ploii, acolo, este adevarat ca au cazut cantitati mari de precipitatii, au mai fost si efectele nesimtirii oamenilor si a autoritatilor. Din ce am discutat cu oamenii se pare ca inundatia s-a produs si in urma blocarii unor cai de scurgere.
(PS. Tot ref la fil : dulce-i graiul moldovenesc :) :) )

Sus

MesajScris: Mar Aug 17, 2010 2:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

200mm e o valoare probabila pentru acea zi...foarte mare intensitatea acelei ploi...sa ne amintim ca tot atunci la bacau a plouat 110mm... :!:

Sus

MesajScris: Mar Aug 17, 2010 8:02 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

200mm este cam mult, totusi, pe arii mici nu este exclus.
Am prin o data pe Ceahlau o ploaie din asta de toarna cu galeata (asta era senzatia), din fericire a durat numai 20-30 minute. Dar a fost impresionant, brrr...

Sus

MesajScris: Sâm Aug 28, 2010 12:27 am 
Neconectat
Admin
Admin

E corect spus si "tornada in formare" , ca doar asta e funnel cloudul , nu ? :lol:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]