|
Iata si ce imi mai amintesc din cum au fost iernile la mine:
Viscol foarte puternic, undeva prin 90 sau 91, nu mai stiu exact, am crescut la tara la 40 km NE de Slatina in comuna Spineni jud. Olt, de la 9 luni pana la 7 ani, si stiu ca am ramas fara curent acolo timp de 2 saptamani si stalpii aceia din lemn de telefonie de pe vremuri au fost smulsi cu totul din pamant, cu multi bolovani si au cazut peste reteaua electrica care are stalpi de beton, poate spune cineva mai exact cand a fost si ce viteza a avut vantul, ca se auzea din casa ca un huruit puternic si a bagat zapada in podul casei.
Viscol puternic prin 92,93 sau 93, 94.
Alt viscol si ultimul puternic din zona mea a fost in iarna 1995-1996, nu s-a facut scoala timp de 2 saptamani.
Imi mai amintesc ca am avut ninsoare puternica exact de Revelion 1999-2000.
Iarna 2000-2001 a fost calda,foarte secetoasa, fara soare, cu ceata non-stop luni intregi, a fost deprimant, o singura ninsoare cu viscol undeva pe 22 Februarie, zapada a tinut 2 zile.
Ninsoare puternica de Revelion 2001-2002
2002-2003, ceva zapada in decembrie, furtuni de zapada apoasa in Martie
2003-2004, de Craciun am avut 2 zile cu zapada foarte multa, dar fara viscol, viscol a fost numai in zona Bucurestiului si in Baragan.Aversa cu fulgere si grindina in Februarie. O furtuna de zapada apoasa in Martie.
2004-2005, zapada doar in Ianuarie, care a tinut pana la sfarsitul lui februarie. Descarcari electrice la mijlocul lui Ianuarie.
2005-2006, iarna calda si ploioasa, cu cateva zile inainte de revelion au fost averse si vant puternic, inclusiv la Calimanesti-Caciulata, o singura ninsoare apoasa si viscolita, pe 28 Februarie, la ora 15 in Slatina si la ora 18 la Bucuresti, blocand total traficul.
2006-2007, iarna RECORD absolut pentru mine, ceva ploaie in Decembrie si numai SECETA SAHARIANA in rest, temperaturi pozitive si ziua si noaptea, lipsa zapezii si a inghetului, nu a fost zapada nici la Rm. Valcea si Calimanesti.
2007-2008, iarna identica cu 2006-2007, pana pe 1 Ianuarie, cand am avut ninsoare foarte abundenta si viscol in seara de 1 Ianuarie, pe 2 Ianuarie ninsoare linistita. Interesant la aceasta ninsoare a fost ca zapada incepea de la Dragasani spre sud, mai la nord de Dragasani nu era deloc, in Muntenia incepea de la Ploiesti in jos. Stratul cel mai mare s-a inregistrat la Zimnicea, cea mai SUDICA localitate din RO.
|