forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Iun 11, 2026 4:46 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14997 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359 ... 1000  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii : Discutii Generale
MesajScris: Vin Feb 25, 2011 4:45 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

maximele de ieri 5 grade la bistrita si odorhei,iar cele mai ridicate minime tot in ardeal,-2 la sibiu,batos,odorhei,bistrita,dumbraveni.Cea mai rece regiune a tarii a devenit cea mai calda..si asta de cateva zile,si se va mentine probabil asa,daca nu cumva vor aparea ceva nopti senine si ne mai racim si noi..:D

Sus

MesajScris: Sâm Feb 26, 2011 12:26 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Azi dimineata wind-chill-uri sub -10 C in Dobrogea continentala si pana la -15 in Moldova, in vantul de pana la 8-10 mps din N-NE.
Cer aparent destul de cumuliform in Moldova si Baragan, unde instabilitatea in stratul limita (patrundere rece de pana spre -10 C la 850 hPa, fata de cca 0 cat se inregistrau ieri la acelasi nivel in zona) si forfecarea vantului au generat "strazi de nori" Cu si Sc orientate N-S.

Sus

MesajScris: Sâm Feb 26, 2011 7:21 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

maxime din nou foarte ridicate in ardeal.Si foehn pe toata partea vestica a carpatilor orientali.Maxime ce au depasit 5 grade ajungand la 7 grade la bistrita si sighetu marmatiei si 8 grade la Toplita si Ocna Sugatag.Chiar si la polul frigului,Joseni maxima a ajuns la 6 grade.

Sus

MesajScris: Sâm Feb 26, 2011 7:25 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

=>> dupa umila mea parere IARNA S-A TERMINAT in ardeal dupa aceasta frumoasa si scurta rabufnire...daca va mai fi ceva va fi de foarte slaba amploare...am adunat cam 1,5 luni in total in care am avut iarna, ceea e foarte ok :!:

Sus

MesajScris: Sâm Feb 26, 2011 7:45 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

cam asta e ce ne-a mai ramas din iarna,o luna jumate.Chiar am calculat zilele astea scaderea medie a persistentei stratului de zapada pt perioada 1991-2010 fata de 1961-1990.Pt Tg-Mures avem o medie pe sezon,adica noiembrie-martie,mai rar octombrie-aprilie de 56 zile cu strat de zapada pe sol,asta pt ultimii 20 de ani,fata de o medie de 70 de zile pt perioada de referinta 61-90.Deci o scadere medie cu 14 zile.Dupa parerea mea e enorm in doar 20 de ani.Media iernii tot pt aceeasi perioada a urcat cu 0.5 grade,din nou mi se pare foarte mult,si media verii a urcat enorm cu 1.1 grade.In schimb primavara si toamna sunt la fel,un +0.2 pt primavara si un -0.1 pt toamna.Schimbarile majore sunt la iarna si la vara,ambele mult in sus.Odata cu acestea am remarcat si o foarte mare modificare a cant de pp,adica o crestere de 10% a mediei anuale,toata diferenta fiind gasita in lunile de toamna si de iarna,primavara si vara au ramas la fel.Sunt curios in alte zone ce modificari au aparut,daca face cineva astfel de calcule..:D

Sus

MesajScris: Sâm Feb 26, 2011 11:10 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

As face si eu astfel de calcule daca as avea seturile de date statistice complete pt Cluj sau Constanta...
O crestere cu 10% a cant de pp toamna si iarna teoretic ar trebui sa insemne un strat mai mare de zapada, chiar daca temp medie a crescut cu 0,5 grade.

Sus

MesajScris: Sâm Feb 26, 2011 11:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Totusi februarie 2011 incheie ca o luna foarte rece pe ansamblu, indeosebi in regiunile intracarpatice ex. Cluj cca -3 anomalie prefigurata, fata de referinta NOAA 1981-2000. Dupa ianuarie 2010, cand anomalii sub -3 si chiar sub -4 s-au inregistrat in Moldova, va fi fost una din cele mai reci luni din ultimii ani. Stratul de zapada pare a isi extinde prezenta si in prima parte a lui martie in multe zone, iar perspectiva din ce in ce mai probabila a revenirii circulatiilor polare de N si NV poate readuce iarna pentru ceva timp si in centrul tarii, care a fost exceptional de cald in acest context sinoptic.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Feb 27, 2011 12:18 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Sa nu mai aud de NV iarna, e boring pentru sud.

Sus

MesajScris: Dum Feb 27, 2011 12:49 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

o mica adaugare la ce a spus iceage...clujul a fost o insula in ardeal de data asta,o exceptie de la regula,clujul iarna fiind unul dintre cele mai calde orase din zona centrala,in orice caz mai cald decat mures,bistrita sau sibiu,exemplele de referinta.Poate ca media acolo sa iasa sub normal,insa in rest,adica cea mai mare parte a ardealului,anomalia mare negativa din prima decada s-a dus.Dau exemplu tg mures,care pana azi a mai ramas cu o anomalie negativa de -0.3 grade si e posibil sa ajunga la 0,adica exact normal.Si media acestei ierni la mures surprinzator poate,dar iasa pe plus..:D,+0.1 grade peste normal,insa cea mai rece dupa 2005-2006.Referirile mele s-au facut la perioada 1961-1990.Ca abatere negativa cred ca leader ramane totusi octombrie 2010 dupa parerea mea,sa vedem ce spun cifrele la finalul lunii

Sus

MesajScris: Dum Feb 27, 2011 12:53 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Andrei87 scrie:
As face si eu astfel de calcule daca as avea seturile de date statistice complete pt Cluj sau Constanta...
O crestere cu 10% a cant de pp toamna si iarna teoretic ar trebui sa insemne un strat mai mare de zapada, chiar daca temp medie a crescut cu 0,5 grade.

la asta m-am gandit si eu.Dar apoi analizand si circulatiile,am observat o frecventa mai mare a circulatiilor de sud-vest si de vest,care au facut ca toata cantitatea aceasta de +10% sa cada sub forma de ploaie,sau preponderent ploaie,ceea ce are inca un aspect negativ suplimentar.De multe ori s-a intamplat sa ploaie peste un strat de zapada,ajutand foarte mult la topirea accelerata a acestuia.Un exemplu bun care imi vine in minte a fost acuma la inceputul lunii,cand la mures zapada s-a topit cu 3 zile mai devreme decat la bistrita sau sibiu,desi erau aceeasi cm,insa aici in prima seara a plouat, in cele 2 locatii nu

Sus

MesajScris: Dum Feb 27, 2011 6:30 pm 
Un nou ciclon in Mediterana care probabil nu ne va afecta

Imagine

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Feb 27, 2011 6:35 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Din pacate.

Sus

MesajScris: Lun Feb 28, 2011 12:26 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

aceasta harta reflecta cel mai bine insula de caldura din aceasta parte a europei,care a fost transilvania,inconjurata de o parte si de alta de carpati,cu o mica fisura in n-v,iar asta s-a cunoscut la mediile de la cluj.

Imagine

Sus

MesajScris: Lun Feb 28, 2011 8:24 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Miercurea-Ciuc a facut guguloiul ala asa mare...irelevant la nivel de regiune

Sus

MesajScris: Lun Feb 28, 2011 10:29 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

miercurea ciuc,tg mures,bistrita,etc...in general jud.mures,bistrita-nasaud,harghita,covasna,brasov si sibiu...se poate verifica

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14997 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359 ... 1000  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]