forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Mai 25, 2026 1:10 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Aparate pentru detectarea radiatiei UVB pentru amatori.
MesajScris: Joi Mai 12, 2011 11:13 am 
Am studiat in ultimele saptamani evolutia indicelui UVB cu aparatura modesta pe care o detin.
In general se confirma prognozele generate de ANM.
Aparatura de masurat indicele UVB pentru amatori, la preturi modice de 50 de euro bucata, supraestimeaza indicele UVB de 2.5 ori fata de standardele OMM.
Odata lamurita aceasta mica enigma se poate deduce orientativ, cu aproximatie de pana la 10-15% in plus sau minus indicele UVB.
Cred ca din aceasta cauza aparatele ieftine care detecteaza radiatia UVB nu sunt popularizate si sunt comercializate foarte putin.
Senzorii profesionali pentru detectarea radiatiei UVB sunt foarte scumpi, de la cateva sute de euro la cateva mii asa ca nu prea sunt la indemana unui amator. Pentru sanatatea populatiei ar fi utila afisarea indicelui UVB, vara, la orele amiezii, in fiecare strand, plaja sau intersectie aglomerata, sa constientizeze populatia sa se fereasca sau sa se protejeze adecvat daca e silita sa stea la soare in aceasta perioada.
Iata si adresa site-ului ANM cu prognoza pe ziua curenta: http://www.inmh.ro/images/sateliti/UVI_CSKY_Romania.pdf

Sus

Subiectul mesajului: Re: Aparate pentru detectarea radiatiei UVB pentru amatori.
MesajScris: Mie Mai 18, 2011 12:37 pm 
Am intrat in posesia unui senzor de detectare a radiatiei UV de la Oregon Scientific.
Dupa doar cateva teste pot afirma ca este in ton cu celelalte jucarii ieftine, supraestimeaza nivelul radiatiilor UV de 1.5 ori.
Destul de greu de aflat valoarea reala a radiatiilor UVB.
Din pacate aceste jucarii ieftine, inclusiv senzorii de la statiile ieftine nu pot fi calibrati manual si cum nu exista observatii profesionale in acest sens, comunicabile pe internet sau mass-media, raman sa apreciez estimativ valoarea acestor radiatii.
Cat despre populatie, Dumnezeu cu mila... ascultati sfaturile de bun simt, evitati expunerea prelungita la soare in sezonul estival intre orele 10-16, cu sau fara protectie....

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]