forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Apr 30, 2026 6:27 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 41 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Era glaciara
MesajScris: Joi Dec 25, 2008 1:04 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

Salutari si Craciun Fericit.

Ce parere aveti despre prognoza conform careia in urmatorii 10... 15 ani sau poate chiar mai repede vom traversa o (din nou) mica era glaciara?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 25, 2008 1:19 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

este un film pe youtube, chiar cu subtitrare in ro "Global Dimming".
Treaba este foarte incurcata si cred ca "prognoza" respectiva este un alt scenariu la fel de plauzibil ca si incalzirea globala. Cu argumente la fel de solide si pentru una si pentru cealalta varianta. Pana la urma suntem mici, mici...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 25, 2008 1:26 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

iata si la ce ma refer

http://www.infocon.ro/stiri/2008/09/oam ... 5-145.html

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 25, 2008 1:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am vazut si eu in ultimul timp tot mai multe teorii legate de o eventuala Mini Era Glaciara. Cei ce sustin aceasta teorie spun ca principa cauza a recirii va fi scaderea activitatii solare in urmatoarea perioada de timp.

Acum am gasit un articol vechi de aproape 3 ani pe aceeasi tema:
http://news.softpedia.com/news/Un-cerce ... 7627.shtml

Viitorul cu siguranta o sa ne aduca multe surprize si ramane de vazut in ce directie se va indrepta si temperatura.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 25, 2008 1:31 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Pai daca e vorba asa, sa inceteze de urgenta aplicarea masurilor anti-incalzire globala si sa se creasca emisiile de gaze cu efect de sera, pentru a evita producerea acestei mici glaciatiuni. :D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 25, 2008 1:52 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Nu cred ca va fi o masura de "stabilizare" a starii vremii. Mie scenariul din acel documentar mentionat mai sus mi se pare deocamdata cel mai plauzibil pentru ca el se bazeaza pe constatari practice.
Ideea este ca odata ce creste poluarea se produc 3 fenomene importante:
1. cantitatea de radiatie solara ajunsa la nivelul scoartei terestre va scadea
2. stratul de ozon se distruge
3. se produce o incalzire datorita acumularilor de tip "efect de sera"
Reducerea poluarii ar avea efectele:
1. creste radiatia solara si astfel se mentine incalzirea, nu mai vorbesc de efectele benefice asupra plantelor si a cantitatii de apa evaporate (circulatia apei in natura :) ), chiar daca in prima faza vor ajunge si radiatii mai putin dorite, acestea din urma se vor reduce in timp ca urmare a pct. 2.
2. se poate reface stratul de ozon pentru a oferi protectia necesara la radiatiile nedorite
3. se mentine incalzirea ca urmare a pct.1.

Eu unul votez pentru nepoluare. :p

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 25, 2008 2:33 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

Dupa cativa ani de documentare in aceasta privinta, am ajuns sa cred cu tarie, bazate pe date concrete, stiintifice urmatoarele:
Incalzirea globala e naturala. La fel ca si racirea globala. Pentru ca incalzire globala a fost semnalata si pe alte planete a sistemului nostru solar (vezi NASA). Omul are, daca nu deloc, o influenta minima. In anii 70-80 cand pamantul a intrat intr-o racire globala, se dadea vina pe om si pe poluarea cu CO2.
De multi ani planeta se afla pe un trend descent al temperaturii medii globale, deci se inregistreaza o racire globala.
CO2 nu este un factor de incalzire globala, ba mai mult, este un produs al incalzirii globale si el urmeaza indeaproape evolutia temperaturii medii globale.
Temperatura medie globala poate avea multi factori de influenta, cel mai important fiind soarele.
Alti factori pe care ii consider ar fi cresterea ventilatiei stratului de magma a pamantului ceea ce produce diferente mari de temperatura in anumite zone (precum in oceane si de aici formarea de fenomene precum uraganele si multe alte dereglari care se tin lant). Aceasta ventilatie puternica poate fi influentata si de activitatea electromagnetica a soarelui, radiatiile provenite din cosmos, precum si de migrarea polului magnetic al pamantului (din groelanda spre siberia).
Stratul de ozon... ei bine, a fost o alta propaganda, parerea mea, ce a urmat propagandei din anii 70-80 cu racirea globala. In momentul de fata abia auzim de stratul de ozon.
Cat priveste gazele cu efect de sera, am un mare dubiu, mai ales ca aceasta teorie nu a fost niciodata confirmata. Cu atat mai mult CO2... iar contributia omului la cantitatea de CO2 sta undeva la o cifra cu cateva zeouri in fata, as pune chiar nesimnificativa.
Toate aceste schimbari ale climei cred ca prevestesc o mini era glaciara, considerand ca sunt unii cercetatori ce au facut astfel de preziceri sumbre de acum multi ani de zile, si pana anul acesta nici nu au fost bagati in seama.
Sunt pentru nepoluare, dar sa nu includem CO2 in categoria poluatorilor. Pana la urma, o concentratie mai mare de CO2 in atmosfera determina o vegetatie mai bogata.
Evident, putem discuta foarte multe aici si sa dezbatem multe idei.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 25, 2008 2:46 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Si eu sunt de parere ca incalzirea si racirea globala sunt naturale, cauzate de Soare, si nu antropice. Am vazut un documentar ce arata ca in perioada de boom industrial, clima s-a racit, si in perioada de recesiune industriala, aceasta s-a incalzit. Au existat concentratii de CO2 mult mai mari decat acum, si atunci nu au fost temperaturi mai mari, ci dimpotriva, mult mai rece decat pana acum. Propaganda asta cu incalzirea globala cauzata de catre om nu e altceva decat un alt mijloc de facut foarte multi bani, prin manipularea maselor, de catre mai marii lumii.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 25, 2008 2:49 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

corect... eu am o serie de articole publicate pe site-ul meu la sectiunea Mediu si Clima
http://www.infocon.ro/stiri/category/Me ... i%20Clima/

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 25, 2008 2:54 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Pai din cate vad eu in documentarele mai noi nu se da vina pe "codoi" cat pe noxe in general, indiferent de cat de bogate sunt acestea in CO2.
Acum fiecare parte are contributia ei la schimbarea climei, nu numai poluarea. Poate ca principalul efect al poluarii este sanatatea.
Ce-ar fi sa mai luam in considerare acel studiu britanic (parca) in care se da vina pe bietele vacute care cica trag nistre parturi extrem de daunatoare mediului :))
Una peste alta planeta a mai trecut peste incalziri si raciri globale in perioade mai timpurii si ma indoiesc ca atunci a fost din cauza poluarii generate de om (care om?)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 25, 2008 4:48 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Oare asta n-o avea legatura cu circulatia termosalina? Daca aia incetineste, se raceste clima in Europa.
Activitatea solara cred ca e prognozata sa se intensifice, ca intram intr-un nou ciclu solar.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 25, 2008 5:01 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

Tocmai am terminat un nou articol pe site-ul meu:
Peste 650 de oameni de știinĂľĂÅ

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 25, 2008 5:08 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Interesant. Si "EndGame", vezi si Zeitgeist.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 25, 2008 5:13 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

Asa cum poti vedea, promovez ENDGAME, chiar am participat la realizarea lui (si sunt si mentionat in film).

In schimb nu promovez Zeitgeist, din mai multe considerente (pe care le pot explica alta data).

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Dec 25, 2008 6:23 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Intr-adevar, e foarte dificil sa credem un documentar sau altul, mai ales ca acum e o adevarata explozie de documentare care incearca sa promoveze "adevarul absolut". Personal, nu stiu exact cata dreptate au astea, dar si documentarele pot fi un mod excelent de a manipula populatia, mai ales dand omului sentimentul ca afla adevarul. Probabil adevarul e undeva la mijloc.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 41 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]