forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Apr 29, 2026 2:34 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 746 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 50  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Resurse web: pagini interesante
MesajScris: Lun Aug 15, 2011 1:15 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Trebuie luat din amandoua partile si cantarit bine. Se vine cu fel si fel de idei, care mai de care. Dar fizica si legile dovedite de sute de ani nu mai pot fi schimbate.

Sus

MesajScris: Dum Aug 21, 2011 1:26 am 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

http://wvlightning.com/blog2011/feb2511a.shtml
Articol despre cum NWS se concentreaza prea mult pe furtuni si lasa restul fenomenelor meteo de risc nesupravegheate. La ce exemplu e acolo, au dat-o in bara ANM-style sau mai rau. Din ce imi amintesc, cel putin iarna trecuta, ANM a zis de polei cand am avut freezing rain.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 21, 2011 2:37 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

N-am timp si rabdare sa citesc, ANM nu a facut bine ca a zis de polei cand am avut freezing rain?

In ce consta gafa NWS?

Sus

MesajScris: Dum Aug 21, 2011 8:37 am 
Am citit cu atentie parerea acestui blogger si sunt de acord cu el, adevarul este ca atat americanii, cat si altii, noi de exemplu, ne dam de ceasul mortii cand vine vreo rupere de nori sau vreo furtuna mai acatarii cu avertizari exagerate.
Observ de foarte multa vreme in media ca se poarta exagerarea in orice situatie, din orice punct de vedere si ca se face din tantar armasar mai tot timpul.
Cam asta este esenta acestui articol cu accente critice.
Adevarul este ca in general avertizarile exagerate de furtuni sau alte amenintari meteorologice serioase nu ne fac prea mult rau iar cele cu adevarat diluviene ne afecteaza direct fara a avea posibilitatea sa salvam prea multe sau in unele situatii sa ne salvam pe noi insine.
Totusi datoria serviciilor meteorologice autorizate este sa ne avertizeze constant atunci cand exista potential de pericol de orice natura, vizibilitate redusa, mazga, polei, vant foarte puternic, furtuni cu grindina, fulgere, averse serioase.
Cat despre tornade, asta este specialitate mai mult americana, in anumite anotimpuri si doar in anumite zone, nu degeaba exista o zona denumita aleea tornadelor.
Local, oricat de sofisticate ar fi echipamentele de monitorizare, se mai pot ivi surprize neanuntate in timp util de meteorologi.
Totusi nu putem face un capat de tara din asta iar ai nostri se descurca onorabil, cu resursele din dotare.
Stiu ca sunt multi care critica ANM-ul ca n-a dat nu stiu ce avertizare pentru nu stiu ce fenomen local si se isterizeaza pe tema asta dar tocmai asta este farmecul meteorologiei, ca natura este imprevizibila si orice ai face iti mai da cate un bobarnac din cand in cand, chiar daca o supravheghezi nonstop.

Sus

MesajScris: Dum Aug 21, 2011 9:11 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

uneori e atat de previzibila inca si-un copil de 7 ani ar putea spune ce va urma,doar anm nu poate din pacate.Trebuie doar sa vrei.Ca uneori e absolut imposibil s-o prezici sunt de acord 100%.

Sus

MesajScris: Dum Aug 21, 2011 1:03 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu vad de ce ar gresi americanii ca acorda mai multa atentie furtunilor, avand in vedere ca anul asta au fost 2 evenimente tornadice la ei care au facut 500 (cinci sute) de morti...bloggerul ala e tampit.

Sus

MesajScris: Dum Aug 21, 2011 2:02 pm 
Daca l-ai citit cu atentie ai fi observat ca a facut o mica teorie pe tema avertizarilor meteo fara substanta, mai precis a fenomenelor considerate severe dar care nu aduc prejudicii foarte mari comunitatilor.
A fost si el de acord ca fenomenelor extreme trebuie sa li se acorde atentia cuvenita.
Si la noi cand e ceva demn de luat in seama se fac diverse avertizari cu cod galben, portocaliu sau chiar rosu uneori.
Doar ca exista multi oameni care nu prea dau atentie acestor buletine meteorologice informative.
Sau mai mult, cine sunt cei mai afectati de diversele fenomene ?!
Cei care isi construiesc case in albiile inundabile ale cursurilor de apa, pe terenuri instabile, defrisate de paduri de oamenii de bine, facandu-le si mai instabile si exemplele pot continua.
Nici la noi si nici in alte parti nu exista o cultura bine inradacinata cu privire la integrarea in natura, cu bune si rele.
De meteorologie ce sa mai vorbim, noi cei cativa pasionati care ne exprimam diversele opinii suntem catalogati, cu ingaduinta, cel putin ciudati sau pierzatori de timp...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 21, 2011 2:30 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Sau nebuni. :lol:

Rosu la noi pentru furtuni nu vom vedea niciodata, nici macar la nowcasting, portocaliu e limita climatologica coroborata cu standardele inalte ale ANM. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Aug 21, 2011 3:24 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

eugenraduoradea scrie:
Doar ca exista multi oameni care nu prea dau atentie acestor buletine meteorologice informative.
Sau mai mult, cine sunt cei mai afectati de diversele fenomene ?!
Cei care isi construiesc case in albiile inundabile ale cursurilor de apa, pe terenuri instabile, defrisate de paduri de oamenii de bine, facandu-le si mai instabile si exemplele pot continua.
Nici la noi si nici in alte parti nu exista o cultura bine inradacinata cu privire la integrarea in natura, cu bune si rele.

subscriu si intaresc ideea....omul e principalul sau dusman, nu natura :!: :!: :!:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 21, 2011 3:43 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Si eu sunt de acord cu orice ia apararea fenomenelor in sine, :lol: la noi in Romania pagubele sunt mari din vina oamenilor, e asa o situatie ca nu are voie nici sa adie vantul ca se surpa ceva sau sa cada 2 stropi ca se inunda localitati, daramite sa fie supercelule. :mrgreen:

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Dum Aug 21, 2011 5:14 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Neaceasca85 scrie:
Si eu sunt de acord cu orice ia apararea fenomenelor in sine, :lol: la noi in Romania pagubele sunt mari din vina oamenilor, e asa o situatie ca nu are voie nici sa adie vantul ca se surpa ceva sau sa cada 2 stropi ca se inunda localitati, daramite sa fie supercelule. :mrgreen:

Ca veni vorba de pagube, s-ar parea ca la scena de la americani de vina a fost constructia proasta, nu furtuna, care de altfel era una destul de prapadita. Sau cel putin in directia asta era discutia pe stormtrack.
Bloggerul era suparat ca era stacheta pt furtuni severe mult prea jos la ei, multe trecand fara nici o paguba, sfidand astfel "rangul" lor si de faptul ca NWS sarea ca ars la orice furtunica dar lasa alte fenomene de risc neavertizate. Ceea ce e execrabil. Te-ai astepta ca macar la ei sa fie suficient de pro cat sa n-o dea in bara in halul asta.
Cu presa am mai zis, cu exceptia indicarii pagubelor si datelor meteo obisnuite, sunt varza, aberanti si aburisti. Orice ploicica ce da peste un oras mai mare e rupere de nor, chiar daca apa a iesit pe strazi datorita canalizarii proaste, nu furtunii si multe alte exemple. Daca vrei sa afli chestii "adevarate" meteo, presa e de departe cel mai neindicat loc in care sa cauti.

Sus

MesajScris: Dum Aug 21, 2011 7:40 pm 
Daca va uitati pe siteurile de prognoze meteo americane ramai masca, au niste radare si imagini din satelit de toata frumusetea, daca s-ar obosi sa mai arunce ochii din cand si pe acestea si-ar putea da seama de unde bate vantul si ce ii paste, in orice zona a Americii de Nord s-ar afla.

Sus

MesajScris: Dum Aug 21, 2011 8:05 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

eugenraduoradea scrie:
Daca l-ai citit cu atentie ai fi observat ca a facut o mica teorie pe tema avertizarilor meteo fara substanta, mai precis a fenomenelor considerate severe dar care nu aduc prejudicii foarte mari comunitatilor.

Tot tampit ramane, pentru ca uitandu-te pe radar nu ai de unde sa stii cat de severa e furtuna in realitate. Si avertizarile pe baza radarului se dau. Daca radarul iti arata TVS, dai avertizare!
Si ca sa dam si exemple concrete, ia uitati aici: http://www.extremeinstability.com/storm ... _17104.jpg ...pare destul de severa, cand de fapt e inofensiva, doar perdeaua de ploaie ce cade din ea, nici un motiv de grija. WRONG! Dupa ploaia aia e ascunsa o tornada F4 care a facut victime in Mapleton, Iowa.
Asta e un papagal care se vrea formator de opinie...sunt satul de ei.

Sus

MesajScris: Dum Aug 21, 2011 8:17 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

A, am uitat: http://en.wikipedia.org/wiki/Category:2 ... ted_States
Numara de cate ori apare cuvantul "tornado" si ai sa-ti explici de ce NWS este obsedat de avertizari. Sau n-ai sa-ti explici. :lol:

Sus

MesajScris: Sâm Sep 03, 2011 6:16 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Cantitatea medie de precipitatii in orice punct de pe glob. La prima vedere pare a avea o precizie destul de buna. :!: http://www.samsamwater.com/climate/?gcl ... zQodQE8fzQ
Profil topografic detaliat intre mai multe puncte (direct, pe drum etc.): http://www.geocontext.org/publ/2010/04/profiler/en/
Aplicatie interesanta, date solare etc. http://www.sunearthtools.com/dp/main/home.php
Harta altitudine, curbe de nivel la 10 m - precizie buna: http://www.openstreetmap.org/

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 746 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 50  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]