facusem mai demult o analiza a evolutiei mediei decadale de temperatura in cele 4 anotimpuri pt cluj pe perioada 1961-2011 (adica 50 de ani)...am uitat sa postez pe forum atunci, dar acum numa bine ca adaug si vara tocmai incheiata (19.4c a avut)
pentru a elimina zig-zag-urile termice ce apar de la an la an, am folosit media mobila pe 10 ani (linia verde fosforescenta), care prezinta destul de elocvent evolutia anotimpurilor in ultima jumatate de secol la cluj...
dupa parerea mea, mari modificari totusi nu s-au produs, cu exceptia sezonului cald unde s-a semnalat asa ceva...din pacate exact unde e mai neplacut...
sa vedem totusi mai amanuntit :
IARNA (D-I-F)se observa o crestere usoara de prin 1994-1995 la valori de peste -2c, palier care apoi a ramas constant pana in prezent...deci in linii mari nu prea avem ceva semnificativ
PRIMAVARA (M-A-M)constanta evolutia pana prin 2001, iar de atunci crestere usoara dar evidenta (1c chiar)...se spune tot mai mult ca lipsesc primaverile de altadata...iata ca e destul de adevarat...
VARA (I-I-A)aici comentariile sunt de prisos...dupa mijlocul anilor '80 media a tot urcat constant, cresterea fiind deja de peste 2c

adica foarte mult... ne prajim...dupa cum se vede clar, 2011 nu a fost o vara rece nici pe departe (se plangeau unii mai neavizati la un moment dat si cam toate femeile)
TOAMNA (S-O-N)cel mai neafectat anotimp, toamna ramane constanta sub toate aspectele ei...spre enervarea unora sau pe placul altora...
usoara tendinta de crestere in ultimul deceniu, dar neinsemnata inca valoric...sper sa ramana tot asa pe viitor...