forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Iun 13, 2026 2:49 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 170 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Iarna 1954
MesajScris: Vin Feb 10, 2012 12:28 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Cum zicea Neaceasca85, povestea cu nametii cat casa a devenit realitate.

Sus

MesajScris: Vin Feb 10, 2012 12:40 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Problema este ca in camp orice aglomerare de case, liziera, constructie devine o baza de formare a troienelor, care, aprovizionate de un strat mediu consistent de zapada pulverulenta, cazut din belsug in cursul zilei de duminica si in noaptea de duminica spre luni in Baragan si Moldova, cu un vant tare si persistent (s-a intensificat de luni, a atins maximul marti si a mai suflat tare si miercuri) , s-au transformat in adevarate dune de zapada care au ingropat sate intregi...daca nu exista depunerea de polei din noaptea de sambata/duminica probabil era mai rau chiar...

Sus

MesajScris: Vin Feb 10, 2012 2:46 am 
Neconectat
Norisor
Norisor

Stiri interesante pe protv unde au aratat mersul peste acoperisurile caselor. Am sustras stirea so am sa o arat unei femei invarsta care a prins boboteaza din '54.
La stirea asta am inteles ca dupa buzau a fost chinul si jalea. La fel si spre tecuci.
A doua repriza zdravana de case astupate in totalitate am vazut spre Lehliu. Totusi la namete face ce facea 54 nu si la iarna grea. Inca o data nu si la iarna grea. Si la taiat lemne si carat gaz si neofalina.

Sus

MesajScris: Vin Feb 10, 2012 8:59 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Impresionante imagini.Nu cred ca in anii '90 s-a ajuns la asa ceva, desi cu televiziunile stateam prost atunci.Ar fi interesante niste date cu stratul de zapada de atunci.Sa vedem cu ce comparam situatia de acum.Cu '54 am vazut totusi ca n-avem ce compara...deocamdata.Stratul uniform era de 3-4 ori mai mare cam peste tot sudul.Sunt curios daca are cineva vreo cifra cu numarul mortilor de atunci, s-ar putea sa fie cat de cat reala, inca nu apucase comunismul sa musamalizeze totul.Acum avem morti efectiv de frig, inca de morti in casa din cauza zapezii n-am auzit.Nu-mi imaginez cum vor arata aceste zone cu noi cantitati de zapada si cu cel putin inca un viscol serios.

Sus

MesajScris: Vin Feb 10, 2012 1:36 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Alte imagini de colectie din Vrancea, unde a nins pana la refuz: http://www.realitatea.net/imagini-incre ... 12484.html

Sus

MesajScris: Vin Feb 10, 2012 1:58 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
Impresionante imagini.Nu cred ca in anii '90 s-a ajuns la asa ceva, desi cu televiziunile stateam prost atunci.

acum, depinde de locatie... la Bucuresti sigur am avut zapada mai mare decat acum in mai multe randuri: feb 1991, decembrie 1991, martie 1993, ian 2008, feb 2010... din cate imi amintesc la prima strigare

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 10, 2012 2:02 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Idem si la Slatina as zice, zapada mai mare alte dati decat acum. Consider strat decent de la 20 cm in sus si strat impresionant de la 50 cm in sus. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Feb 10, 2012 2:12 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

iceage scrie:
sorifin scrie:
Impresionante imagini.Nu cred ca in anii '90 s-a ajuns la asa ceva, desi cu televiziunile stateam prost atunci.

acum, depinde de locatie... la Bucuresti sigur am avut zapada mai mare decat acum in mai multe randuri: feb 1991, decembrie 1991, martie 1993, ian 2008, feb 2010... din cate imi amintesc la prima strigare

Ca strat efectiv, e clar ca am fost de multe ori peste valorile din aceasta perioada. Ca viscol si troienire sau mai bine zis transport de zapada la sol, nu stiu daca mai gasim o situatie similara.

Sus

MesajScris: Vin Feb 10, 2012 8:10 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

Am pus impreuna cu 4 oameni povestirile pe brazda sa analizam ce a fost in 1954.
Gandind ne-a iesit zona cuprinsa intre Dolj - Teleorman - Giurgiu - Calarasi - Ialomita - Buzau - Prahova si Dambovista ca fiind cea in care viscolul si ninsoarea abundenta au ingropat satele si orasele.
In Bucuresti in zona Grivita a fost cea mai afectata zona spune un cetatean care a asistat cum sa facut un tunel prin zapada cu tancul. Zona era afectata de la Polizu pana spre Grant.
In zona Cosbuc pana dupa Parcul Carol, Vitan, zona a fost inghitita din cauza ca este mult mai in groapa fata de restul orasului. La fel sa petrecut pe Berzei. In zona de sud a bucurestiului casele aveau zapada pana la jumatate, asta fiind pe zona Vacaresti, sau zona Progresului. Se spune ca pe sud ningea si batea vantul si parea mai domol viscolul ,iar spre nordul Bucurestiului era agresiv acest ger unde era starea critica din cauza abundentei zapezii si a vantului care batea in rafale.
La Calarasi se circula prin tunele de zapada. Nu sa putut interveni din prima cu tancurile, decat oamenii sa sape ca sa faca simplul tunel in zapada sa se poata ajunge la lemne sau la animale.
La teleorman in zona de centru a fost punct forte unde ninsoarea a fost cea mai puternica, acolo nu se putea merge sau nu se putea sta in calea rafalelor ritmice si a zapezii taioase.Zapada avea nivel pana la streasina caselor. aprox 2.3m.
In Ploiesti, cand a inceput potopul alb, a inceput cu vant puternic avand aceeasi senzatie precum a unei furtuni puternice, severe, de vara, duduind la propriu orice geam, iar unele spargandu-se din cauza presiunii prea mare. Scoala 24 sau Spitalul central, au fost primele care au fost afectate din cauza presiunii vantului.
Zona sudica a buzaului a asistat 2 ore la vant exorbitant de puternic. Cand a inceput sa ninga povesteau ca veneau fulgii cat nuca . Acasta ninsoare a durat 4 ore dupa care fulgii au fost normali ca marime.

Lumea compara, situatia din 1954 versus cea din 2012.
Situatia Buzau-Vrancea este zona ca si in alte cateva viscole, unde se formeaza futruni sau ca vara ruperi de nori prin ninsori torentiale. Cel invarsta spunea ca pe vremuri au fost si vara inundatii dupa Rm Sarat spre Tecuci unde pe alocuri apa depasea genunchiul pe mai multe portiuni de drum. Sau 1973 anul cu inundatie in zona Vajaitoarea si Salcia Veche unde casele erau pana la jumatate sub apa care venea din Codresti Ciorasti.
Sau zapada in plina primavara din Stupina si Olaneasca, zapezi neprevazute sau nemaintalnite.
Cel mai batran spunea ca 1954 se apropie de ce a fost in zona buzaului. Spune " Atunci a fost exact ca la televizor dar inca cu jumatate de metru mai sus, adica te uitai si nu realizai, e sat sau e camp. Erau multi care au prins mersul prin zapada si batutul la geamurile apartamentelor de pe etajul 1. Sau verificarea cu o prajina daca este acoperis sau este camp."
V-am pregatit acestea special pentru voi.

Kar 1954. Bükreş oldu, etkilenmiş, arasında neden kar:2.4 - 6 metre.Bu gece, ben hatırladım 4 kişi, eski, yazar, icin 1954, kar'nin.Ilçeler: Dolj - Teleorman - Giurgiu - Calarasi - Ialomita - Buzau - Prahova Dambovita, kar fırtınası etkilenmiş. Grivita, semt, oldu etkilenmiş kar fırtınası.Semt: Cosbuc, Vitan, Pazar Sendika, oldu tıkalı kar,mahalleler var yükseklik küçük. Sehir Calarasi, var yükseklik küçük, ve kar fırtınası yüksek, içinde 1954. Insanlar kazma içinde kar.

Sus

MesajScris: Vin Feb 10, 2012 9:40 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

TEŞEKKÜRLER :!: :)

Sus

MesajScris: Sâm Feb 11, 2012 12:31 am 
Neconectat
Norisor
Norisor

Va multumesc pune un semn de carte la sută meteorologia.
Teşekkürler, ben meteoroloji zevk.

Sus

MesajScris: Lun Feb 13, 2012 7:21 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am vazut pe irealitatea cum una tinea in mana o harta cu zapezi (semana cu asta moderna de acum de pe meteoromania), din 25 febr. 1954... Cum facem rost de ea? o fi pe net?

Sus

MesajScris: Lun Feb 13, 2012 8:36 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Daca ai filmarea originala, o pot digitiza si georeferentia in ArcGIS, dar asta numai daca se vedea calumea harta :!:

http://wrf.rometex.org, e-mail : liviu.oana88@gmail.com

Sus

MesajScris: Mar Feb 14, 2012 12:52 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Gabbes1981 scrie:
Am vazut pe irealitatea cum una tinea in mana o harta cu zapezi (semana cu asta moderna de acum de pe meteoromania), din 25 febr. 1954... Cum facem rost de ea? o fi pe net?

Avea o asemenea comoara? Trebuie dat de filmare...

Sus

MesajScris: Lun Dec 10, 2012 10:50 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Ce n-as da sa vad o simulare radar gen sat24 cu mega viscolul de atunci, cum ar fi aratat. As da leafa pe juma de an de la poker :D. Pacat ca pe vremurile alea nu era mai nimic.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 170 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]