forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Mai 04, 2026 1:58 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13183 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244 ... 879  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in CLUJ
MesajScris: Sâm Feb 18, 2012 12:23 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

http://vimeo.com/36977155

Sus

MesajScris: Sâm Feb 18, 2012 12:29 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

fain traseul
fain finalul :)
data ? 13-14 feb ?

Sus

MesajScris: Sâm Feb 18, 2012 1:17 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cred ca da...

Modelele mai dau o runda de ninsori luni, 3-5 cm, apoi nu se stie, va fi incalzire, nu va fi incalzire...cert este ca stratul e suficient de consistent ca sa reziste pana bine in martie...ar fi fain sa tina pana in 13 martie, ca sa facem 2 luni cu strat continuu pe sol. Cam asa s-a comportat in martie 1985 la temperaturi de 5-7 grade:

Imagine

Media stratului de zapada pe luna februarie pana acum este de 26 cm :!: Daca se mentine stratul de acum pana la sfarsitul lunii, avem sanse sa batem media de 28 cm din 1984 (cand stratul atins a fost de 57 cm). Ce succesiune fabuloasa de ierni a putut sa fie atunci, 1984, apoi 1985. In 1985 am avut zapada continua pe sol din 23 decembrie pana in 13 martie, record care probabil nu va fi doborat niciodata.
Echivalentul in apa al stratului de acum este de 60 mm.

Sus

MesajScris: Sâm Feb 18, 2012 2:06 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

s-a dus fain zapada atunci, bine ar fi sa fie la fel acum...fara inundatii...
15cm in 13 martie ... error...

de unde stii ca e 60mm ??????

Sus

MesajScris: Sâm Feb 18, 2012 2:12 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pai am aproximat, atata apa a cazut din cer cata vreme era strat de zapada pe sol. Nu are cum sa fie echivalentul mai mare daca nu a cazut mai multa apa. :)

Da, probabil era 1 cm, nu 15 cm, deja stiu sa interpretez erorile de pe ogimet. :)

Sus

MesajScris: Sâm Feb 18, 2012 2:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Nu are cum sa fie echivalentul mai mare daca nu a cazut mai multa apa. :)

evident, asta e o cifra de control...dar am mai vazut cazuri in care echivalentul depasea precipitatia totala :lol: :lol: :lol:

fii atent :!:
eu fac un calcul asa : 34cm x 0.19 densitate x 10 = 64.6 mm echivalentul in cluj acum de dimineata
si ce sa vezi :!: totalul precipitatiilor de la aparita stratului de zapada e aprox 65 mm :mrgreen:
bingo :mrgreen:

Sus

MesajScris: Sâm Feb 18, 2012 2:25 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Da, nici macar nu stiu care e cea mai corecta metoda. Poate ca pluviometrul nu a captat chiar toate precipitatiile.
Dar densitatea aia de 0,19 cum o afli? Aici cred ca este marja de eroare...pentru ca densitatea nu este la fel de mare pe toata grosimea stratului, este mult mai densa la baza (probabil spre 0,60, primii cm sunt practic gheata) decat la suprafata. E cumva vreun aparat cu laser?

A, si zilele trecute ziceai ca echivalentul este de 67 mm, iar de atunci nu s-a scurs nici un mm de apa in sol. ;) Plus ca au mai cazut si din cer 2-3 mm. Raman la metoda mea. Nu cred ca pur si simplu s-au sublimat 5 mm. In zonele unde e viscol intr-adevar e buna formula aia, dar cand ninge linistit prefer sa calculez echivalentul pe baza precipitatiilor cazute.

Sus

MesajScris: Sâm Feb 18, 2012 3:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

nu stiu sa fi spus eu de 67mm in cluj 8O

Sus

MesajScris: Sâm Feb 18, 2012 3:10 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Scuza-ma, ai spus 54 mm pe 15 februarie...nu stiu de unde mi-am adus eu aminte de 67 mm. :oops:
Oricum, de atunci si pana acum au cazut 7 mm, iar echivalentul e cu 11 mm mai ridicat, deci tot e gogonata. :mrgreen:

Au cazut 25 mm din ninsoare in Cluj de la ninsoarea din ianuarie la care am masurat eu 30 cm.
Ce mi-a placut la iarna asta e ca atunci cand au fost precipitatii, au cazut sub forma de ninsoare. :D Asta e standardul meu pentru o iarna faina.

Suntem la adapost acum, scapam de temperaturile pozitive din vest, -4 la ANM si -5 la aeroport. In vest si sud-vest sunt deja 4-6 grade...

P.S. nu mi-ai raspuns, cum se calculeaza densitatea?

Sus

MesajScris: Sâm Feb 18, 2012 4:31 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

se pare ca ne asteapta niste zile cetoase...

http://www.worldweatheronline.com/Cluj- ... 1213181026

Sus

MesajScris: Sâm Feb 18, 2012 6:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
P.S. nu mi-ai raspuns, cum se calculeaza densitatea?

accept scuzele :mrgreen:

referitor la densitate ai aici o lucrare foarte buna despre statia meteo si ce se face acolo...la pag 29 e despre densitate...
http://www.scribd.com/doc/48278204/Alin ... i-Practice
ai dreptate sa spui ca densimetrul asta e o scula foarte arhaica... :mrgreen:

PS - echivalentul se mai face si "ciobaneste" efectiv, bagand corpul pluviometrului in zapada (pana la sol) si apoi topind toata cantitatea cuprinsa in interiorul acestuia :mrgreen: densitatea in acest caz se scoate din formula...

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Feb 19, 2012 12:07 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

doodoo scrie:

PS - echivalentul se mai face si "ciobaneste" efectiv, bagand corpul pluviometrului in zapada (pana la sol) si apoi topind toata cantitatea cuprinsa in interiorul acestuia :mrgreen: densitatea in acest caz se scoate din formula...

Cred ca metoda asta ciobaneasca e cea mai buna. :)

Situatia de luni pare similara cu ce am avut in dimineata zilei de 30 decembrie, cand s-au depus 8-10 cm cu totul neasteptat, iar la Dej 15 cm. Ar fi fain sa se intample la fel si acum. Si atunci temperatura la 850 hPa a fost la fel de scazuta ca si cum va fi luni, si precipitatiile au fost 100% sub forma de ninsoare. Singurul lucru care ma ingrijoreaza e timing-ul, atunci pp au cazut noaptea, luni se pare ca vor incepe cu cateva ore mai devreme.

Sus

MesajScris: Dum Feb 19, 2012 12:49 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Foarte ciudata maxima de -1,5 grade de azi din Cluj, avand in vedere ca la nici o ora de observatie temperatura nu a trecut de -3,1 8O Facem si noi ca Sibiul. :lol:

Sus

MesajScris: Dum Feb 19, 2012 1:34 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ecmwf e minunat. Cu -3...-4 la 850 hPa in orele serii si -1 la sol nu va fi o problema sa ninga, si se pare ca o va face vreme de 8-12 ore. Fiind la +48 h se mai pot schimba lucruri, chiar daca fronturile astea atlantice sunt destul de previzibile. Din cate imi dau seama se umfla un pic cu umezeala si din Mediterana, asa ca putem avea surprize frumoase. Zone ca Targu-Lapus, Dej sau Bistrita pot primi 10-15 cm noi. WRF a marit cantitatile pana pe la 15 mm in zona Dej - Tg Lapus :!: La Cluj mai putin, dar tot cred ca va prinde ceva.

Sus

MesajScris: Dum Feb 19, 2012 12:01 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ce penale au fost modelele iarna asta. GFS dadea o minima de -13 grade in dimineata asta pe Cluj, in realitate fiind -5, iar din cauza asta vom trece de 0 grade azi. Soarele bate cu putere, acum sunt -2 grade, ar fi o minune sa nu urce pana la 3 grade azi. Ce mizerie ordinara, sa te mai iei vreodata dupa modele, probabil azi ni se va duce un sfert din strat.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13183 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244 ... 879  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]